Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Poprzednia część wątku jest tutaj:- Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1
Co jest przyczyną pękania pomidorów? Czy wpływ na to mógł mieć padający na nie przez prawie dwa dni deszcz (do tej pory miały dach)? Są tak w połowie dojrzałe a niektóre popękały.
Proszę o zdiagnozowanie choroby lub i niedoboru.
Dzieje się tak ma najstarszych liściach Malinówki Warszawskiej,której zresztą w tym roku wszystko się czepia po kolei.
Stwierdziłem,że to brak magnezu,ale mam wątpliwości chodzi o te brązowe plamy na liściu które zasychają. Od spodu liścia są jakby czerwonawe,ale suche i gładkie bez brunatnego nalotu (wykluczyłem brunatną plamistość)
Dzieje się tak ma najstarszych liściach Malinówki Warszawskiej,której zresztą w tym roku wszystko się czepia po kolei.
Stwierdziłem,że to brak magnezu,ale mam wątpliwości chodzi o te brązowe plamy na liściu które zasychają. Od spodu liścia są jakby czerwonawe,ale suche i gładkie bez brunatnego nalotu (wykluczyłem brunatną plamistość)

- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Magdo , zbierz zapalone owoce , bo Ci wszystko spęka . Też mi kiedyś trąba wzięła folię , tyle że dużą . Tylko całkiem zielone owoce mają szansę na przyzwyczajenie się do nowych warunków .mila1003 pisze:Co jest przyczyną pękania pomidorów? Czy wpływ na to mógł mieć padający na nie przez prawie dwa dni deszcz (do tej pory miały dach)? Są tak w połowie dojrzałe a niektóre popękały.
Pozdrowienia , kozula .
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Irku , liście masz już chyba dość wysoko poderwane , więc rzeczywiście teraz na tych najstarszych widać braki magnezu . Zwykle na najniższych liściach widać ew. braki potasu , magnez na średnich , tyle że brak potasu to zasychanie brzegów liści .
Wszystkie odmiany mięsiste mają duże zapotrzebowanie na ten składnik , a w tym roku były ciężkie warunki dla jego pobierania . Przy niekorzystnej pogodzie należy zwiększać nawożenie tym składnikiem , jeśli zależy na szybkim dokarmieniu roślin , trzeba opryskać kilka razy siarczanem magnezu .
pozdrowienia , kozula .
Wszystkie odmiany mięsiste mają duże zapotrzebowanie na ten składnik , a w tym roku były ciężkie warunki dla jego pobierania . Przy niekorzystnej pogodzie należy zwiększać nawożenie tym składnikiem , jeśli zależy na szybkim dokarmieniu roślin , trzeba opryskać kilka razy siarczanem magnezu .
pozdrowienia , kozula .