Trzcinnik ostrokwiatowy(Imperata cylindrica)
Trzcinnik ostrokwiatowy(Imperata cylindrica)
Jesienią tamtego roku kupiłam tę trawę i rzeczywiście była czerwona, tymczasem teraz jest wciąż zielona i nie za bardzo chce się przebarwiać, dawałam jej czas, ale już połówa sierpnia i nic! Czemu tak się dzieje? Sadząc dosypałam jej sporo kwaśnego torfu, rozrasta się pięknie, więc chyba jej to odpowiada, tylko z tym czerwienieniem kiepsko. Dodać wapna? Poradźcie!
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swego czasu na rynek jedna ze szkółek wypuściła dużą ilość imperaty rozmnażanej z in vitro. Sadzonki te w większości nie powtórzyły cech rośliny macierzystej i przez całe lato są zielone - dopiero późną jesienią stają sie pomarańczowo - czerwonawe. Byc może trafiła Ci się sadzonka tego typu.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Ona będzie czerwona, tyle, że bardzo późno. Trzeba to albo zaakceptować albo pozbyć się roslin i zakupić właściwe sadzonki, niestety
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Czy trzeba tej trawce zapewnić jakies szczególne warunki? Rośnie ona u mnie od 1,5 roku i właściwie jej w ogóle nie przybywa, ma zaledwie kilka liści, wysokich na kilkanaście centymetrów. Kolor troszke zmienia, ale cała czerwona nie jest. Przycinacie ją wiosną?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Korzeni się płytko,dlatego wymaga żyznej, wilgotnej gleby.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Trafiłam dziś na ładny, duży egzemplarz, więc skusiłam się na zakup. Doniczka opisana, więc mam nadzieję, że sadzonka dobrego gatunku.Posadziłam ją w wilgotnej, przepuszczalnej, wapiennej glebie obok prosa rózgowatego, którego końcówki też się przebarwiają na bordowo.Jednak po wyjęciu z doniczki z charakteru korzeni zauważyłam, że Red Baron będzie miał chyba rozłogi.Czy szybko się rozłazi Nie wiem czy nie zarośnie prosa
- Mariusz_S
- Kontakt:
Łazi umiarkowanie szybko. Ale to nie miskant cukrowy czy mozga i usunięcie nadmiaru kłączy nie przysparza kłopotów.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Rośnie w miarę szybko, zwłaszcza na przyzwoitej glebie. Na efekt, wbrew głoszonym opiniom, nie będziesz długo czekała.Lorrie pisze:Posadzilam 3 małe kępki. Jak na tak wolnorośnie, to chyba nie ma szans na szybką czerwoną czuprynkę ... ?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach