Kaktusy i sukulenty Maartuchy
- maartucha
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 kwie 2007, o 01:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kaktusy i sukulenty Maartuchy
Witam! Oglądając poprzednie wątki, postanowiłam również pochwalić się moimi kaktusami i sukulentami. Nie jest ich jeszcze wiele, gdyż na "kolczastego wirusa" zaraziłam się dopiero w tym roku. Jednak muszę przyznać, zaraziłam się skutecznie
Jako początkująca, proszę też o pomoc w nazewnictwie moich kolczastych podopiecznych. Kilka nazw znam częściowo, ale wierzę, że mili forumowicze pomogą mi zidentyfikować resztę.
Pozdrawiam wszystkich kaktusiarzy i życzę miłego oglądania!
1. to chyba bedzie jakaś Mammilaria 2. ? 3. ? 4. ? 5. Ferocactus 6. Aloes, chyba kolczasty 7. ? 8. ? 8. ? 9. L. wiliamsi 10. ? 11. ? 12. ? 13. Opuncja 14. Lithops 15. Lithops 16. Lithops 17. Lithops 18. Lithopsy wszystkie razem 19. ? 20. ? 21. ? 22. Cephalocereus senilis 23. Opuntia microdasys
Jako początkująca, proszę też o pomoc w nazewnictwie moich kolczastych podopiecznych. Kilka nazw znam częściowo, ale wierzę, że mili forumowicze pomogą mi zidentyfikować resztę.
Pozdrawiam wszystkich kaktusiarzy i życzę miłego oglądania!
1. to chyba bedzie jakaś Mammilaria 2. ? 3. ? 4. ? 5. Ferocactus 6. Aloes, chyba kolczasty 7. ? 8. ? 8. ? 9. L. wiliamsi 10. ? 11. ? 12. ? 13. Opuncja 14. Lithops 15. Lithops 16. Lithops 17. Lithops 18. Lithopsy wszystkie razem 19. ? 20. ? 21. ? 22. Cephalocereus senilis 23. Opuntia microdasys
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne sztuki. A tak poza tym to witamy w gronie kaktusiarzy. ;]
1.Rebutia Muscula
8.
I Mammillaria Gracilis
II Gasteria brodawkowata
12.Opuncja
1.Rebutia Muscula
8.
I Mammillaria Gracilis
II Gasteria brodawkowata
12.Opuncja
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- maartucha
Angelus, ten kwiat tak mnie urzekł, że musiałam go kupić (to było wiosną, jak sporo kaktusów kwwitło)
Znajoma zabrała mnie kiedyś do sklepu kaktusiarskiego. Rany Julek! Wrota raju się przede mną otwarły! Sklep się składa z pięciu WIEEELKICH szklarni, a w nich same katusy!!! Zawsze gdy tam jade, mam wielki dylemat co tym razem kupić, bo najchętniej kupiłabym wszstkie na raz
Dobrze, że kaktusy jak na razie są małe ale i tak nie wiem gdzie wcisnę na zime. Teraz stoja na zewnątrz, i bardzo sobie chwalą, bo pięknie rosną.
Dziękuję wszyskim za pomoc w identyfikacji. W tym sklepie, niestety większość roślinek nie jest podpisana. Teraz przynajmniej wiem jakie mają imiona.
Znajoma zabrała mnie kiedyś do sklepu kaktusiarskiego. Rany Julek! Wrota raju się przede mną otwarły! Sklep się składa z pięciu WIEEELKICH szklarni, a w nich same katusy!!! Zawsze gdy tam jade, mam wielki dylemat co tym razem kupić, bo najchętniej kupiłabym wszstkie na raz
Dobrze, że kaktusy jak na razie są małe ale i tak nie wiem gdzie wcisnę na zime. Teraz stoja na zewnątrz, i bardzo sobie chwalą, bo pięknie rosną.
Dziękuję wszyskim za pomoc w identyfikacji. W tym sklepie, niestety większość roślinek nie jest podpisana. Teraz przynajmniej wiem jakie mają imiona.
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
- maartucha
Większość nazw już mam, ale kilku jeszcze brakuje. Liczę na Waszą pomoc!
1. Rebutia muscula
2. Rebutia chyba deminuta
3. Gymnocalycium
4. Aeonium arboreum "Schwarzkopf"
5. Ferocactus
6. Aloe juvena
7. Mammilaria
8. tu się wkradł bład w numeracji :
I Mammilaria gracilis
II Gasteria brodawkowa
9. L. wiliamsi
10. ???
11. Trichocereus pachanoi lub Echnopsis pachanoi Nie wiem czy obie nazwy są prawidłow, czy tylko jedna z nich. Roślinka zwana potocznie San pedro
12. Opuncja zimotrwała
13. ???
14. Pleiospilos neli
15. Pleiospilos bolusi
16. Lithops ancampiae
17. Lithops
18. -
19. Pachypodium lameri
20. ???
21. ???
22. Cephalocereus senilis
23. Opuntia microdasys
A teraz lecę zrobić fotki reszcie kaktusików
1. Rebutia muscula
2. Rebutia chyba deminuta
3. Gymnocalycium
4. Aeonium arboreum "Schwarzkopf"
5. Ferocactus
6. Aloe juvena
7. Mammilaria
8. tu się wkradł bład w numeracji :
I Mammilaria gracilis
II Gasteria brodawkowa
9. L. wiliamsi
10. ???
11. Trichocereus pachanoi lub Echnopsis pachanoi Nie wiem czy obie nazwy są prawidłow, czy tylko jedna z nich. Roślinka zwana potocznie San pedro
12. Opuncja zimotrwała
13. ???
14. Pleiospilos neli
15. Pleiospilos bolusi
16. Lithops ancampiae
17. Lithops
18. -
19. Pachypodium lameri
20. ???
21. ???
22. Cephalocereus senilis
23. Opuntia microdasys
A teraz lecę zrobić fotki reszcie kaktusików
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marto, masz piękną kolekcję!
Ferokaktus taki jak mój, tylko piękniejszy! Kamienie również, z moich trzech został jeden...
Witaj na forum!
Ferokaktus taki jak mój, tylko piękniejszy! Kamienie również, z moich trzech został jeden...
Witaj na forum!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila