Gleba piaszczysta

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
rangifer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 14:23
Kontakt:

Gleba piaszczysta

Post »

Mam kawałek działki koło domu, który chcę zamienić w ogród. Obecnie gleba wygląda na czysty piach, choć w okolicy rosną dęby i brzozy.

Chciałbym dorzucić na wierzch żyźniejszej ziemi, nie wiem tylko ile (minimalna grubość) i jakiej.
Będę wdzięczny za uwagi na ten temat.
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli rosną dęby to nie jest jeszcze tak źle...
Nie ma minimalnej ilości - bo jak nie dodasz nic to też coś niecoś urośnie - choć tylko to o skromniejszych wymaganiach.
Polecam kupić samochód (lub kilka w zależności od powierzchni) żyźniejszej gleby. Zazwyczaj można tanio kupić w większości rejonów Polski torfowo-murszową warstwę gleby z łąk sprzedawaną zazwyczaj jako "torf". Wydaje mi się, że warstwa ok. 5 cm wystarczy.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie ma sensu nawozić żyznej ziemi na całą powierzchnię . Nie potrzeba jej np: pod podjazdy, ścieżki.... W miejsce wsadzania roślin też nie ,bo wówczas musisz wykopać solidny dołek po roślinę i tam dać żyznego podłoża. Natomiast trzeba nawieźć ziemi przy zakładaniu trawnika.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A co chciałbyś tam sadzić? jakie rośliny?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
rangifer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 14:23
Kontakt:

Post »

Wracając do tematu. Działka nie jest duża, jakieś 450 m2, gdzie musi się zmieścić trochę swobodnej przestrzeni ze zwykłą trawą (nie typu wypielęgnowany-koszony-co-tydzień-trawnik), a do tego jakieś wrzosowate, pnącza na ogrodzeniu, ze dwa drzewka owocowe, jakieś krzewy. Generalnie chciałbym, żeby coś kwitło od wiosny do jesieni - jedno przekwita, drugie zaczyna.
Zamierzam nawieźć ziemi na pryzmę, zanim powstanie ogrodzenie, a potem jakoś ją rozrzucić.

Znalazłem oferty na przewóz ziemi trzeciej klasy zbieranej z pól - czy będzie wystarczająca do ogródka?
Czy wystarczy jeśli założę, że średnio trzeba pokryć powierzchnię ogrodu na 10 cm grubości?
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Witaj,
wydaje mi się, że ziemia klasy III zbierana z pól (czyli uprawna) będzie zupełnie wystarczająca.
Tam, gdzie będzie trawnik powinna być ciągła warstwa tej ziemi min. 5cm, ale w pozostałych miejscach wystarczy, że wpakujesz ją tylko lokalnie pod nasadzenia, a resztę wyściółkujesz materiałem, który będzie ci odpowiadał (kora, żwir, etc.). Tak przynajmniej my robimy (z dokładnością do trawnika, którego nie mamy) - a u nas dominuje 5 i 6 klasa (praktycznie czysty piach).
Zwłaszcza pod drzewka owocowe warto wykopać większe dołki i wpakować tam kupę dobrej ziemi, kompostu i obornika (jeśli masz) i po posadzeniu wymodelować elegancki dołek wokół drzewka (tak przynajmniej radził nam nasz wuj - sadownik).
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja również przymierzam się do nawiezienia ziemi pod trawnik do piaszczystego ogrodu, ile ton potrzebuję, aby pokryć ok. 10 cm warstwą 2,5 ara powierzchni?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Potrzebujesz 25m3 . Trudno na tony powiedzieć, bo zależnie od składu m3 różnie waży.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A im mniej będzie to 25 m3 ważyło, tym lepsza ziemia :D
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:Potrzebujesz 25m3 . Trudno na tony powiedzieć, bo zależnie od składu m3 różnie waży.
Właśnie, m3 przeliczyłam, ale cena ziemi podana za tonę, a ja chciałam się "przymierzyć" do kosztów:?
Myślę jednak, że dogadam się ze sprzedającym.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ja ostatnio brałem pełną wywrotkę i dałem 200zł, następnego tygodnia ta sama ilość kosztowała już 300 zł. Zawsze najdrożej wychodzi transport...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”