Sośnica japońska(Sciadopitys verticillata)
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od 6 lat obserwuję sośnicę w pobliżu Wrocławia.Osłaniana włókniną od zimowych wiatrów.Przetrwała dwie mroźne zimy bez uszkodzeń.Pełne nasłonecznienie pomiędzy 13 a 18 godz.Gleba bielicowa z dodatkiem torfuBolesław Śron pisze:Pisząc o sosnach "rispetto" uprościł tylko temat. Jest oczywiste że praktycznie wszystcy miłośnicy ogrodów wiedzą że Sciadopitys to osobny rodzaj a parasolowata to jedyny gatunek w obrębie tego rodzaju. Moje pytanie dotyczyło warunków uprawy a nie systematyki.
Pozdrawiam ! Bolek
Przyznaję się, do tej pory nie wiedziałem
Sądziłem,że Sciadopitys verticillata to sośnica japońska i posiada różne odmiany np. "Golden Parasol"
Jednak w systematyce zachodzą ciągłe zmiany,dlatego proszę o przedstawienie aktualnego nazewnictwa.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Sośnica japońska
Bardzo proszę o pomoc w kwestii sośnicy. Jest to rzadki okaz i mam problem, aby uzyskać wiedzę niezbędną w jej ratowaniu.
W zeszłym roku w październiku posadziłem okaz dosyć duży jak na polskie warunki bo 1,5 m h i tyleż średnicy. Bojąc sie o nią zimą zabezpieczyłem włókniną. Wiosną wyglądała pięknie, żadnych zmian, latem zrobiła przyrosty (ok. 7-9 cm). Problem zaczął sie ok. 3 tyg. temu. Poniżej przyrostów, stare igły zaczęły żółknąc i brązowieć. Dotykając igły wyczuwa się lekkie zwiotczenie. Ogrodnik oglądał i nie znalazł żadnych powodów takich zmian. Była pryskana na grzyby i pleśnie razem z innymi roślinami. Szkodników nie widać
Bardzo proszę o poradę co może jej dolegać i jak jej pomóc.
W zeszłym roku w październiku posadziłem okaz dosyć duży jak na polskie warunki bo 1,5 m h i tyleż średnicy. Bojąc sie o nią zimą zabezpieczyłem włókniną. Wiosną wyglądała pięknie, żadnych zmian, latem zrobiła przyrosty (ok. 7-9 cm). Problem zaczął sie ok. 3 tyg. temu. Poniżej przyrostów, stare igły zaczęły żółknąc i brązowieć. Dotykając igły wyczuwa się lekkie zwiotczenie. Ogrodnik oglądał i nie znalazł żadnych powodów takich zmian. Była pryskana na grzyby i pleśnie razem z innymi roślinami. Szkodników nie widać
Bardzo proszę o poradę co może jej dolegać i jak jej pomóc.