Mączniak prawdziwy róż
Mączniak prawdziwy róż
Witam!Kupiłam różę drobnolistną ,rośnie koło trawnika.Nie powiem że nie potraktowałam jej czasami wodą w czasie podlewania trawnika,zauważłyłam najpierw mszyce,poradziłam sobie z nimi a teraz jest na niej jakiś biały nalot.Oceńcie ze zdjęcia.Jaki preparat skutecznie uratuje mi różę??Proszę o porady.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dithane jak świat światem nigdy nie był specem od mączniaków prawdziwych. W prawdzie jest taka wzmianka w wypadku 'NeoTec', ale w tej fazie choroby proponuję silniejsze i wyspecjalizowane środki nie zapobiegające a interwencyjne: Score, Nimrod, Rubigan. Przy okazji zabezpieczą przed czarną plamistością.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nieraz się nad tym zastanawiałem- czy pestycyd nie zabije żywych kultur bioseptu? Można zastosować szczepionkę mikoryzową i np. Aliette?wronek89 pisze:Ja(...)stosuje Topsin z Bioseptem.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tych plam preparat Ci nie usunie. Zerwij chore liście, przytnij zaatakowane pędy i dopiero wykonaj oprysk.p.u-m.a pisze:hej powracam do tego tematu,zastosowałam środek Nimrod tydzień temu róża wygląda hmm...jeszcze gorzej,przedtem mączniak był na liściach,teraz atakuje główki pączków.Chyba jest bardzo podatna na choroby,mogę zrobić powtórkę oprysku??...
Oprysk Ludwikiem nic nie da.Olga00 pisze: ...Znajoma poradziła mi, żeby spryskać wodą zmieszaną z płynem do mycia naczyń [LUDWIK]. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam Andrzej.