Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Mam problem z dyniami bambino. 4 tygodnie temu posadziłem je do gruntu a tydzień później podwiozłem obornikiem. Od czasu posadzenia dynie prawie nie urosły i tylko pojawiły sie kwiaty. Nie ma żadnych pędów. Niepokoi mnie to poniewaz dynia ma mieć długie pędy. proszę o jakąś rade.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4060
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Nie martw się.Skoro przyjęła się, czego oznaką jest wytworzenie kwiatów, to ma teraz czas do jesieni na budowanie pędów i dalsze kwitnienie.A wysadzałeś sadzonki czy nasiona? to dość wcześnie -skoro miesiąc temu-wysadziłeś do gruntu-mogło być im zbyt chłodno, zwłaszcza nocami.Ja swoje sadzonki dyniowatych wysadziłam dwa dni temu do gruntu.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Szymonambar222
- 500p
- Posty: 574
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Lokalizacja: Podhale
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Od kilku lat poznaję różne odmiany dyni, ale przede mną jeszcze długa droga. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami na temat różnych dyń? Jest dla mnie bardzo cenne np. to, jak długo można przechowywać daną odmianę.
Zacznę od dwóch odmian:
Melonowa - smaczna, delikatna, łatwo rozpada się w pieczeniu czy gotowaniu, osiąga duże rozmiary (do 25 kg), po rozkrojeniu powinna być w miarę szybko zjedzona, nie polecam przechowywać rozkrojonej w lodówce dłużej niż tydzień, nie wiem, ile może być przechowywana w piwnicy. Robię z niej zupy, sosy, podaję pieczoną z sosem sojowym i czosnkiem, dodaję do ciast.
hokkaido - moja ulubiona. Osiąga wagę ok. 1-2 kg, jako jedyna może być jedzona ze skórką (która mięknie podczas obrórkitermicznej). Ma lekko orzechowy smak, należy do odmian "suchych". doskonała do zup, pieczenia, sałatek, kopytek, past do pieczywa etc. Bez problemu można ją przechowywać do kwietnia
Zacznę od dwóch odmian:
Melonowa - smaczna, delikatna, łatwo rozpada się w pieczeniu czy gotowaniu, osiąga duże rozmiary (do 25 kg), po rozkrojeniu powinna być w miarę szybko zjedzona, nie polecam przechowywać rozkrojonej w lodówce dłużej niż tydzień, nie wiem, ile może być przechowywana w piwnicy. Robię z niej zupy, sosy, podaję pieczoną z sosem sojowym i czosnkiem, dodaję do ciast.
hokkaido - moja ulubiona. Osiąga wagę ok. 1-2 kg, jako jedyna może być jedzona ze skórką (która mięknie podczas obrórkitermicznej). Ma lekko orzechowy smak, należy do odmian "suchych". doskonała do zup, pieczenia, sałatek, kopytek, past do pieczywa etc. Bez problemu można ją przechowywać do kwietnia
Re: Dynia - wszystko o odmianach
tu masz podstawowe informacje :
?Melonowa Żółta? ? odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny płożące, o bardzo długich (do 10 m) pędach. Owoce duże (25-30 kg), kuliste do kulisto-spłaszczonych, o różowopomarańczowej skórce, pokrytej szarą siateczką. Miąższ zwarty, soczysty, jasnopomarańczowy do żółtopomarańczowego. Owoce trwałe w przechowywaniu. Przydatne do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.
dyni hokkaido podam z kilka dni . Osobiscie polecam dynie atlantic giant przede wszystkim w smaku i w wielkosci , w grubosci miąszu
?Melonowa Żółta? ? odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny płożące, o bardzo długich (do 10 m) pędach. Owoce duże (25-30 kg), kuliste do kulisto-spłaszczonych, o różowopomarańczowej skórce, pokrytej szarą siateczką. Miąższ zwarty, soczysty, jasnopomarańczowy do żółtopomarańczowego. Owoce trwałe w przechowywaniu. Przydatne do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.
dyni hokkaido podam z kilka dni . Osobiscie polecam dynie atlantic giant przede wszystkim w smaku i w wielkosci , w grubosci miąszu
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Sądziłam, że te wielkie dynie nie są tak smaczne, że lepsze są te mniejsze. Dla mnie byłby to problem z taką dynią, bo trudno ją przerobić i zjeść szybko. Naprawdę smakiem dorównują mniejszym dyniom?adamlol pisze: Osobiscie polecam dynie atlantic giant przede wszystkim w smaku i w wielkosci , w grubosci miąszu
Czy ktoś zna inne dynie, np.JUSTYNKA, TONDA, ROUGE D'ETAMPES etc? Jakie są w smaku, ile można je przechowywać, jakie są w uprawie. Chciałabym w tym roku posadzić kilka nowych odmian dyni, na razie się zastanawiam jakie wybrać.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
no jak sie posadzi i sie nie bedzie obrywało dyni to bedą takie po 20-30 kg bez nawozu miąsz nardzo gruby, mięsisty mi ona najbardziej smakowała tonda to ładna do ozdoby ale twarda , justynka ma bardzo cienki miąsz .
-
- 100p
- Posty: 183
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Osobiście gorąco polecam dynię Lunga di Napoli - jest pyszna zarówno na surowo w sałatkach, jak i po ugotowaniu np. w zupie czy risotto. Dynia ta ma wydłużony kształt, z rozszerzeniem na jednym końcu (tam znajduje się komora nasienna). Trochę więc przypomina kształtem wyrośniętą cukinię.
U mnie, na słabej glebie wyrasta do ok. 7 kg, ale u znajomych na super glebie (moje marzenie) ma ponad 20 kg.
Mam zdjęcie tylko młodej dyni tej odmiany, z 25 lipca:
A tak wygląda na opakowaniu nasion firmy Franchi:
U mnie, na słabej glebie wyrasta do ok. 7 kg, ale u znajomych na super glebie (moje marzenie) ma ponad 20 kg.
Mam zdjęcie tylko młodej dyni tej odmiany, z 25 lipca:
A tak wygląda na opakowaniu nasion firmy Franchi:
-
- 100p
- Posty: 183
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Kolejną polecaną przeze mnie dynią jest Sweet Dumpling - dynia ozdobna, ale też jadalna. W sezonie wegetacyjnym można ją traktować jako ozdobną, a później ... skonsumować Bardzo ładnie wygląda puszczona na ogrodzenie z siatki. Dobrze się przechowuje. Mam jeszcze kilka w piwnicy
Jest to nieduża dynia, waga 300-500 g (moich nie ważyłam ). W sam raz dla jednej osoby.
Można ją zapiekać z różnym farszem (warzywnym, mięsnym...). Oczywiście wcześniej ścinamy "czapeczkę", następnie trzeba wydrążyć niejadalną część z nasionami, napełnić farszem, zapiec w piekarniku i ... zajadać Pychota
Niestety nie zrobiłam zdjęcia , więc muszę się podeprzeć ilustracją z internetu (http://www.lacourgerie.com/sweet%20dumpling.jpg ):
Jest to nieduża dynia, waga 300-500 g (moich nie ważyłam ). W sam raz dla jednej osoby.
Można ją zapiekać z różnym farszem (warzywnym, mięsnym...). Oczywiście wcześniej ścinamy "czapeczkę", następnie trzeba wydrążyć niejadalną część z nasionami, napełnić farszem, zapiec w piekarniku i ... zajadać Pychota
Niestety nie zrobiłam zdjęcia , więc muszę się podeprzeć ilustracją z internetu (http://www.lacourgerie.com/sweet%20dumpling.jpg ):
-
- 100p
- Posty: 183
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Aniu D., dynia Hokkaido rzeczywiście jest rewelacyjna w smaku. Zawiera tez ogromne ilości karotenu. Miałam pomarańczowe dłonie jak z nią skończyłam Jest to dynia o suchym miąższu - całkowite przeciwieństwo Lunga di Napoli, która z kolei jest bardzo soczysta.
Dynia ta znana jest również pod nazwą Red Kuri.
Poniżej zdjęcie mojej Hokkaido po przekrojeniu:
Dynia ta znana jest również pod nazwą Red Kuri.
Poniżej zdjęcie mojej Hokkaido po przekrojeniu:
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Red Kuri a nie Uchiki Kuri? Tak mi się wydaje, że gdzieś czytałam. A npiszesz mi jeszcze coś o tej dyni Lunga di Napoli?