Pigwowiec owocowanie
Pigwowiec owocowanie
Mam pytanie na temat pigwowca japońskiego:mam z nim taki problem,że siedzi w ziemi już ok 6 lat,na wiosnę jest cały obsypany kwiatem,a są ok 2-3 owoce albo w ogóle ich nie ma.Więc jaki to może być problem
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwowiec nie owocuje
Chyba brak owadów zapylających. Widziałeś na kwiatkach jakieś pszczółki?
Waleria
Pszczoły na kwiatach są.Może dlatego,że nie ma drugiej odmiany do zapylania.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam nieraz podobnie i w moim przypadku dwie rzeczy -przemarza kwiat lub często ptaki żżerają kwiaty.(dziwne ale tak faktycznie jest).
U mnie podobnie, z tą różnicą, że jest to pigwowiec pośredni. Na wiosnę kwiatów całkiem sporo, owadów w ogrodzie mnóstwo, a owoców wcale. Do tego liście są lekko skręcone, wyglądają tak, jakby były nieco wysuszone, chociaż nie brązowieją i nie opadają. Nie ma oznak żerowania szkodników, a i z wilgotnością podłoża też nie ma problemu. A ja tak lubię galaretkę pigwową
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Miałem ten sam problem, ale właśnie o wilgotność tu chodzi. Szczególnie w fazie zawiązywania owoców, maj i czerwiec czasem przez tydzień lub dwa nic nie pada, wtedy jest najgorzej. Poza tym dokarmianie drugi z powodów, ja posypuję na wiosnę lub jesienią popiołem z drzew, lub z palenia "wilków", zawierają potas co sprzyja dojrzewaniu owoców, aby lepiej dotrzeć jesienią do owoców warto prześwietlić krzew wiosną.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale pigwowiec świetnie się czuje (i owocuje) w suchej, niemal jałowej, piaszczystej ziemi
Dlaczego chcecie go przekarmiać i podtapiać? Cięcia też nie lubi, jedynie sanitarne, jak się coś połamie, uschnie czy tp.
Może słabo owocuje, bo właśnie znowu został prześwietlony, ma za mokro, albo ma za dużo nawozów i bujnie rośnie, ale na owoce nie ma już siły?
Dlaczego chcecie go przekarmiać i podtapiać? Cięcia też nie lubi, jedynie sanitarne, jak się coś połamie, uschnie czy tp.
Może słabo owocuje, bo właśnie znowu został prześwietlony, ma za mokro, albo ma za dużo nawozów i bujnie rośnie, ale na owoce nie ma już siły?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Najlepiej owocują już takie starsze krzewy. Młode pigwowce to nie za bardzo, szczególnie jak to są siewki, czyli z nasion rozmnażane. Ja to zawsze w parku zbierałem, wystarczyło zlokalizować skupisko starych krzewów, o których nikt już nie pamiętał Ale to było we Wrocławiu, teraz to daleko i nie po drodze
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Ja mam kilka krzewów pigwowca i nie mam problemu z owocowaniem, wręcz odwrotnie. Na jesieni 2009 roku miałem tyle owoców, że wystarczyło na zrobienie przetworów i obdarowanie sąsiadów i jeszcze trochę zostało na krzewach bo już nie miałem co z nimi zrobić i nikt już nie był na nie chętny.
Odnośnie uprawy to mam troszkę odmienne zdanie od moich przedmówców. Większość krzewów mam z "pestki". Nie powiem po ilu latach owocowały, ale nie trwało to zbyt długo. Krzewy pigwowca rosną na glebie typowo piaszczystej (dawnych nieużytkach) z tym, że we wierzchnia warstwa około 20 cm była nawieziona gliną i ziemią łąkową, łącznie warstwa "orna" ma około 35 40 cm grubości, a poniżej tej warstwy jest żółciutki piach, żwir. Ca 2 - 3 lata nawożę ziemię wokół krzewów kurzakiem (rozsypuję na jesieni i tak pozostawiam do wiosny).
Odnośnie przecinania krzewów to preferuję coroczne jesienne wycinanie przy już "wyrośniętych" krzewach wszystkich jednorocznych przyrostów, tuż przy podstawie krzewu.
Moje krzewy owocują corocznie a wyglądają tak - fotki są z różnych lat. Jak będę na działce zrobię fotki jak wyglądają po jesiennym przecięciu i zamieszczę w następnej wypowiedzi.
To jest kwitnący czteroletni krzew - posadzony jako sadzonka jednoroczna:
a tak wyglądają jego owoce. Nie wiem jaka to odmiana, ale owoce ma wyjątkowo duże, wielkości średniej wielkości jabłka, gdy są dojrzałe mają ładny intensywny rumieniec:
Inne kwitnące krzewy:
a to owoce tych krzewów, są różnej wielkości o żółtym kolorze, przyjemnym zapachu.
- na ostatniej fotce, mój "weteran", ma około 15 lat, 2 -2,5 m wysokości i jest niezawodny. Owoce aromatyczne i bardzo obficie owocuje. Na jesieni bardzo go przeciąłem, bo już nie mogłem "dostać" się do owoców.
Odnośnie uprawy to mam troszkę odmienne zdanie od moich przedmówców. Większość krzewów mam z "pestki". Nie powiem po ilu latach owocowały, ale nie trwało to zbyt długo. Krzewy pigwowca rosną na glebie typowo piaszczystej (dawnych nieużytkach) z tym, że we wierzchnia warstwa około 20 cm była nawieziona gliną i ziemią łąkową, łącznie warstwa "orna" ma około 35 40 cm grubości, a poniżej tej warstwy jest żółciutki piach, żwir. Ca 2 - 3 lata nawożę ziemię wokół krzewów kurzakiem (rozsypuję na jesieni i tak pozostawiam do wiosny).
Odnośnie przecinania krzewów to preferuję coroczne jesienne wycinanie przy już "wyrośniętych" krzewach wszystkich jednorocznych przyrostów, tuż przy podstawie krzewu.
Moje krzewy owocują corocznie a wyglądają tak - fotki są z różnych lat. Jak będę na działce zrobię fotki jak wyglądają po jesiennym przecięciu i zamieszczę w następnej wypowiedzi.
To jest kwitnący czteroletni krzew - posadzony jako sadzonka jednoroczna:
a tak wyglądają jego owoce. Nie wiem jaka to odmiana, ale owoce ma wyjątkowo duże, wielkości średniej wielkości jabłka, gdy są dojrzałe mają ładny intensywny rumieniec:
Inne kwitnące krzewy:
a to owoce tych krzewów, są różnej wielkości o żółtym kolorze, przyjemnym zapachu.
- na ostatniej fotce, mój "weteran", ma około 15 lat, 2 -2,5 m wysokości i jest niezawodny. Owoce aromatyczne i bardzo obficie owocuje. Na jesieni bardzo go przeciąłem, bo już nie mogłem "dostać" się do owoców.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Masz w zupełności rację, ale na moim przykładzie się to nie sprewdza, ja mam pigwowca japońskiego i bez przycięcia nie mógł bym się do niego dostać, rośnie prawie, że na piasku i kilka lat temu zrzucił zawiązki owoców podczas suszy.Nalewka pisze:Ale pigwowiec świetnie się czuje (i owocuje) w suchej, niemal jałowej, piaszczystej ziemi
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo wszelkie ekstrema są niedobre, czy to dla roślin, czy dla ludzi Słaba gleba nie oznacza pustyni
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Po jesiennym "prześwietleniu" krzewy pigwowców wyglądają tak:
- tak wyglądają krzewy z fotek 3 i 4 z pierwszej mojej wypowiedzi,
- ten krzew ma duże owoce - fotka nr 2 z pierwszego postu,
- a to krzew "weteran" w zimowej szacie, którego gałązkę z kwiatami zamieściłem w poprzedniej wypowiedzi.
- tak wyglądają krzewy z fotek 3 i 4 z pierwszej mojej wypowiedzi,
- ten krzew ma duże owoce - fotka nr 2 z pierwszego postu,
- a to krzew "weteran" w zimowej szacie, którego gałązkę z kwiatami zamieściłem w poprzedniej wypowiedzi.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Mój-ci młody jeszcze (posadzony na wiosnę 2008, ze szkółki), i chociaż, jak pisałam, kwiatów ma sporo, jednak żadnych owoców. Muszę go więc poobserwować, może w tym roku kilka owoców się pojawi?
pozdrawiam
Aneta
Aneta