Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
darekf
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2010, o 07:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

Witam wszystkich na forum :)

Słyszałem, że niektóre osobyukorzeniaja winorośl w butelkach po napojach.
Czy to jest dobra metoda ? Kiedy można "zabutelkować" zdrewniały pęd i jaka powinna być mieszanka glebowa oraz w jakich warunkach powinno się butelke z pędami trzymać ?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: Ukorzenianie zdrewnialych pedow winogron

Post »

Witam.
Moderator mnie zabije,bo tematów było.Na przyszłość korzystaj z wyszukiwarki.
Sposób sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.Skuteczność 80-100%.
Najlepiej ciąć sekatorem sztobry w okresie luty-marzec.Najlepiej jak się modeluje wtedy winorośl,to i sporo można sztobrów uzyskać albo dostać darmo.
Tnę na cztery minimum oczka(jak zrobić coś to dobrego a nie takie pstryki co są w sprzedaży).
Wsadzam je do ciepłej wody na kilka dni,umieszczajac słój w ciepłym miejscu (piwnica).Potem mieszam zwykłą ziemię z ogrodniczą(uniwersalną) mniej więcej 50-50 ewentualnie zwykła ziemia i trochę sypnę ogrodniczej jak mam i wsadzam do doniczek 2-3 l. ( a i w 5 czasem jak duże sadzonki mam)
Chodzę do ogrodnika i za parę złotych można kupić doniczek przemysłowych.
Potem w ciepłe(ale nie za gorące )pomieszczenie.Ziemia jest wilgotna.Podlewam bardzo rzadko.Wysadzam po ostatnich przymrozkach(maj).
I zawsze jestem zadowolony z efektów.
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Jeszcze można dodać, że:
sytem korzeniowy powinien wykształcać się w ciepłym środowisku, a rozwój części nadziemnej w chłodniejszym. :D
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Witam.

Chcę dodać,że najlepiej jakby przy dolnej częsci łóz(w ziemi) było około 24*C, a w górnej gdzie jest oczko z którego ruszy pęd około 10*C.
Też będę teraz(w marcu) ukorzeniać.
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

...a mam pytanko...czy sztobry traktować ukorzeniaczem przed wsadzeniem do wody czy przed wsadzeniem w piach??? w zeszłym roku zmarnowałem ponad 100 sztoberków i wyszło mi z tego z dziesięć...i to pewnie takich juz mocno zdeterminowanych na ukorzenienie wbrew naturze i moim nieudolnym zabiegom...i czy wszystkie inne sztobry tzn. jaśmin, rózę pomarszczoną, czerny bez...itd potraktować tak samo'?? na jesień sadziłem dużo wierzby energetycznej i zaraz po pobraniu sztobra ładowałem go w ziemię...teraz oglądam żywe piękne zielone juz ruszające roślinki...ale z reszta chyba nie ma tak łatwo... a nie da się tych sztobrów do wody potem w ukorzeniacz i w grunt od razu??? pomóżcie jak zwykle please...szkoda mi zmarnować tyle sztoberów znów:)
x-suzana

Post »

Przed wsadzeniem w piach.Porządnie otrzepać z nadmiaru ukorzeniacza.Sztobry przed zanurzeniem w ukorzeniaczu nie mogą być mokre.Ukorzeniacz do sadzonek zdrewniałych.
Ja piszę o sztobrach winorosli.
Od razu w grunt nie da się , za zimny grunt,musiałbyś czekać do maja,kalus tworzy się w cieple.Ewentualnie tunel ale też nie teraz, ale tego nie próbowałam.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witajcie. 4lata temu na jesień obciełam winogrono,pociłlam na kawałki i wyniosłam do piwnicy.Zima potrzebowałam patyczek do storczyka więc przyniosłam kawałek z winogrona.Wsadziłam do doniczki i...... :shock: Moje winogrono już owocuje.Fotki w moim wątku ogrodowym.
Awatar użytkownika
Miki
50p
50p
Od: 6 sty 2011, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Winorośl - ukorzenianie w wodzie, zimową porą

Post »

Witam!
Pierwszy raz na forum, więc na początek pozdrawiam wszystkich użytkowników.

A teraz do tematu. Późną jesienią wstawiłem do słoika z wodą kilka sztobrów i do tej pory nic się nie dzieje. Patyczki stoją sobie na parapecie nad kaloryferem. Czy to normalne, że o tej porze nic się nie dzieje, czy raczej coś zepsułem? Może jednak uzbroić się w cierpliwość i poczekać do wiosny, bo winorośl "wie", że jest zima i na razie nie ruszy?
Potem jeszcze, pod koniec poprzedniego 2010 roku, po którejś zimowej wizycie na działce przyniosłem do domu kilka dodatkowych sztoberków i tym razem wsadziłem do ziemi z ukorzeniaczem. Niedługo miną trzy tygodnie i też nie widać żadnych oznak rozpoczęcia ukorzeniania. :cry:

Michał
x-suzana

Re: Winorośl - ukorzenianie w wodzie, zimową porą

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154

Tu jest obszernie pisane o ukorzenianiu.
Myślę, że za wcześnie zacząłeś ukorzenianie.Rośliny są w stanie głębokiego spoczynku, do tego czasu to przynajmniej pąki powinny były nabrzmieć a Ty piszesz, że nic się nie dzieje.Ja ukorzeniając wiosną, marzec- kwiecień, podgrzewając podłoże doczekałam się pierwszych korzonków po 18 dniach.
Temperatura przy dole patyków powinna być w granicach 24*C- 28*C a po jakimś czasie trzeba ją obniżać co 2 dni o 1*C żeby zatrzymać naokoło 22*C.
Patyki powinny być zanurzone nie więcej jak 1,5cm w wodzie, do ukorzenienia potrzebują też powietrza dlatego lepiej ukorzenią się w wilgotnych trocinach, perlicie niż w wodzie.Takie są moje spostrzeżenia ale w wodzie też się ludziom udaje.
Awatar użytkownika
Miki
50p
50p

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź. Tak, jak napisałaś zaczynam przypuszczać, że byłem zbyt niecierpliwy i za wcześnie zacząłem. Miałem nadzieję, że warunki w mieszkaniu pobudzą winorośl do wegetacji, ale chyba jednak musi swoje odczekać. Cóż, to był eksperyment i jak widać nie wypalił. Spróbuję na wiosnę bo kilka sztobrów zostawiłem zadołowanych w szklarence i mam nadzieję, że przetrwają zimę w stanie umożliwiającym sporządzenie sadzonek.

Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
rezygn0101
---

Post »

Miki pisze: Późną jesienią wstawiłem do słoika z wodą kilka sztobrów i do tej pory nic się nie dzieje..... Niedługo miną trzy tygodnie i też nie widać żadnych oznak rozpoczęcia ukorzeniania.
A jeśli Ci to puści, ruszy to co z tym teraz zrobisz?
Sadzonka potrzebuje majowego słoneczka, a teraz mamy styczeń.
Awatar użytkownika
Miki
50p
50p

Post »

Myślałem, że wsadzę do donicy i przetrzymam w domu do momentu sadzenia, ale na razie niestety sztoberki ani myślą żeby się obudzić z zimowego snu. Całość traktuję raczej jako eksperyment i liczę się z porażką. Na pewno w marcu zacznę działania zgodnie z tym co napisano w wątku o winoroślach.
Pozdrawiam
Michał
rezygn0101
---

Post »

Miki, jeśli masz szklarnię to możesz w marcu zaczynać, a jeśli nie to poczekaj do kwietnia. :D
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Michał ja winogrono posadziłem 15 grudnia od razu do ziemi w butelki plastykowe po napojach z wyciętą górą. Na parapet przeniosłem dopiero gdy zauważyłem korzeń. Mocny pąk pojawił się po 2 miesiącach i teraz ma około 15cm.
- 15 grudnia umieściłem po 3 gałązki w dwóch butelkach i widząc, że się udało w 80% to
- 15 stycznia dostawiłem jeszcze 7 butelek po 3 gałązki w każdej jednak od razu na parapet. Z mojej obserwacji wynika, że dla winogrona nie ma "znaczenia" pora (wiosna czy zima) jednak żeby się lepiej ukorzeniały potrzebna jest temperatura pokojowa. Wystawione od razu na parapet po miesiącu mają pąki jednak nie widać korzenia.
Gałązki zebrałem jesienią przed przymrozkami i pocięte umieściłem w lodówce w woreczku
w temp. ok. 2*C. Miałem pewność że nie przemarzły.
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Żałuje, że nie posadziłem wszystkich w grudniu

pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”