Marcel18_1988 nie bardzo był skory do założenia tego tematu , więc zrobiłam to za niego .marcel18_1988 pisze:Myślę że temat będzie się cieszyć powodzeniem to może podam pytania które przydało by się opisać, a na pewno sie pojawią kolejne od innych.
1.Odstęp między sianymi nasionami? ( z moich poszukiwań wynika ze dynia po 5-7dniach)
2.czas szczepienia (czas wykształcania się pierwszych właściwych liści ?)
3.sposób szczepienia, jak naciąć/uciąć dynię oraz ogórka, jak zamocować i czym owinąć/posmarować
4. jak postępować z sadzonką po szczepieniu, jak ją posadzić po przyjęciu się
5.czy istnieją jeszcze jakieś podkładki do szczepienia ogórka ?? (najlepsza dynia figolistna czy jeszcze jakieś inne dynie ?? czytałem gdzieś kiedyś o szczepieniu na "daturze"-jakoś sobie nie wyobrażam jednak trochę trująca roślina, więc nie wydaje mi się)
6. czy podkładka ma wpływ na smak ogórka,
myślę że w tym roku postaram się i ja odpowiedzieć na te pytania
pozdrawiam
Na początek o dyniach . Do szczepienia używa się dyni figolistnej , lub jej mieszańców z innymi gatunkami . Do upraw towarowych można kupić np . podkładkę Azman z firmy Rijk Zwaan http://www.nasionawarzyw.eu/dokumenty/cennik_seeds.pdf , która o ile dobrze pamiętam jest mieszańcem dyni figolistnej i olbrzymiej , albo TZ 148 F1 ( Cucurbita ficifolia x Cucurbita moschata ) z firmy Clause . Do nauki szczepienia bez względu czy to amatorsko czy towarowo należy kupić najtańsze nasiona dyni figolistnej odmiany ustalonej ( są również droższe nasiona F1) i taniego ogórka czy melona .
Cd. jutro .
Pozdrawiam . kozula .