Czy rozsada urośnie na północnym oknie?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy rozsada urośnie na północnym oknie?

Post »

Pory, selery, papryka - już ludzie sieją, i ja bym chciała, ale mam do dyspozycji tylko północne okno, bo południowe trzymam na pomidory.
Czy ma ktoś pozytywne doświadczenia z rozsadą na północnym oknie? Jeśli tak, to co wam się udało na tym okienku? Wiem, na wschodnim czy zachodnim udaje się, ale to jest zdecydowana północ.
Waleria
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy rozsada urośnie na północnym oknie?

Post »

W moim mieszkaniu są okna od południa i od północy. Okna są duże i dają dużo światła. Zauważyłem że rozsada roślin ( papryka, pomidory) spoczywająca na parapetach okien od strony północnej jest w lepszej kondycji niż ta ,po stronie południowej.

Rozsadę przy oknach północnych rzadziej podlewam niż przy południowych, przy oknach północnych sadzonki nie wyciągają się tak jak prze południowych, temperatura w jakich znajdują się sadzonki od strony północnej jest "normalna" w odróżnieniu od temperatury jaka jest przy oknach od południa, gdy zaświeci słońce, temperatura rośnie, trzeba również nieraz cieniować rośliny rosnące na parapecie od południa.

W sumie uważam że lepiej jest trzymać sadzonki przy oknie od strony północnej , niż południowej, pod warunkiem że od strony północnej mamy duży dopływ światła do okna.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję Tadeuszu! Nie wiem dlaczego, ale nigdy ani jednego pomidorka nie postawiłam na północnym oknie. No to wreszcie zaszaleję! A mam z czym dzięki spółce Kozula - Ida!
Waleria
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Tadeuszu - cudowna wiadomość z tym północnym oknem, bo ja mam takowe wielkie na cała szerokość pokoju. :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja zawsze miałam tylko do dyspozycji okna północne i rozsady nieźle się trzymały. Takie okno ma swoja zaletę, bo światło jest równomierne i rozproszone. Rośliny nie są narażone na przypalenia słońcem. Ale musi być to okno z pełnym dostepem światła, np. nie rośnie przed nim drzewo! :lol:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam rozsady na oknie północnym, papryki, rodzynki brazylijskie, tykwy itd :) i rosną dobrze co roku :)
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

To naprawdę cudowna wiadomość - ;:138 człowiek czasami z góry zakłada coś, co nie do końca jest prawdą, a potem nawet mu się nie chce tego zweryfikować... :heja dzięki
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ankha na pewno wszystko ci ładnie wzejdzie :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ankha! Intryguje mnie Twoja stopka. Mój Dziadek, Sybirak, często powtarzał, po rosyjsku oczywiście: Wiek żywi, wiek ucziś, a i tak durakom pomriosz. Tłumaczę dla młodszego pokolenia, które uniknęło "rusyfikacji": Żyj sto lat, ucz się sto lat, a i tak głupi umrzesz.
Bardzo to pasuje do tego tematu, jak i do całego ogrodnictwa.
Waleria
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Walerio, mam bardzo wiele różnych zainteresowań i to pasuje do każdego, niestety... ;:7
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Ja nie mam do dyspozycji okien typowo południowych, północnych itp. Tylko np zachodnio-północne (przy tych głównie mam rozsady) itp czy jakoś tak. Sadzonek nie trzymam na parapecie tylko ustawiam pod oknem stół ogrodowy, a na nim rośliny. Co któryś dzień nim obracam, żeby wyrównać ilość światła. Z rozsady jestem zawsze zadowolona, nie wybiega. Nawet jakbym cały dom (parapety) obstawiała sadzonkami to i tak miejsca by zabrakło. Samych pomidorów w tym roku będę mieć 120-150 sztuk - zaopatruję rodzinę w sadzonki - nie mówiąc już o reszcie warzyw, kwiatów itp.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Południowa wystawa jest trochę zbyt ostra i ziemia szybko wysycha, zauważyłem z własnego doświadczenia. Na pn rośliny są żywsze tylko jak wspomniała poprzedniczka co dzień dwa obracać młode roślinki bo wyginają się w stronę światła. :) Pamiętać o hartowaniu młodych rozsad nie wystawiać na ostre słońce bo popalone liście gwarantowane.
blacha44
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sty 2010, o 12:17

Post »

Witam.w moim doświadczeniu pomieszczenie z oknem na północ,zwłaszcza przy pochmurnym niebie,o tej porze roku daje małe sząse na wychodowanie rozsady,dobrej rozsady.Dlatego proponuję spróbować takie kiełkujące nasionka doświetlać,na przykład światłem z lampki biurkowej najlepiej już gdy zaczyna robić sią ciemno.Ja tak robię z pomidorami i papryką ,tylko lampka musi dawać dobre światło i nie za blisko ,bo zwrośnie tęperatura ,może ktoś jeszcze ma doświadczenie w doświetlaniu roślin niech się wypowie.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”