Rośliny zasłaniające
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rośliny zasłaniające
Mam problem , czym zasłonić ( jaką rośliną) miejsce przy schodach .
dodam że roślinka lub kilka roślin powina mieć wysokośći 1 m - 1,4 m , i miejsce praktycznie zacienione , próbowałem daliami ale słabo rosły a gleba żyzna ., może jakomś trawę ozdobną na teraz .
Myślałem jeszcze o bukszpanie( mini żywopłocik ) wiecznie zielony ale strasznie to wolno rośńie .
Proszę o pomoc .
Pozdrawiam , Marcin
dodam że roślinka lub kilka roślin powina mieć wysokośći 1 m - 1,4 m , i miejsce praktycznie zacienione , próbowałem daliami ale słabo rosły a gleba żyzna ., może jakomś trawę ozdobną na teraz .
Myślałem jeszcze o bukszpanie( mini żywopłocik ) wiecznie zielony ale strasznie to wolno rośńie .
Proszę o pomoc .
Pozdrawiam , Marcin
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marcin pisze ,że chce zasłonić ,ale nie pisze co i na jakim odcinku! Czy chcesz odsłonić się od drogi?
Jeżeli to to jest spokojne miejsce to proponuję laurowiśnię wschodnią.
Jeżeli to to jest spokojne miejsce to proponuję laurowiśnię wschodnią.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Ja bym była za jakimś iglaczkiem, jest tyle odmian, na pewno coś się znajdzie. Zaleta jest taka, że masz osłonięte również w zimie. przed iglaczki można dać jakieś wiosenne cebulowe - z reguły na wiosnę bywa więcej światłą nawet w zacienionych miejscach. Ew. jeśli miejsce jest super zacienone, to jakiś bluszcz podsadzony czymś cieniolubnym - bergenią może.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Dziękuję wszystkim za pomoc , wszystkie wymienione rośliny są piękne i ciekawe ale nie można mieć wszystkiego.
Moja decyzja to hortensja ogodowa wzdłuż ściany , na ściane pnącze( powojnik) a przy schodach cis pośredni Hicksa.
Mam pytanie jeszcze dotyczące powojnika , czy sadzić z nasion czy szukać sadzonek z odkładów ? Posiadacie jakieś doświadczenie z tym pięknym pnączem ?
Pozdrawiam,
Marcin
Dziękuję wszystkim za pomoc , wszystkie wymienione rośliny są piękne i ciekawe ale nie można mieć wszystkiego.
Moja decyzja to hortensja ogodowa wzdłuż ściany , na ściane pnącze( powojnik) a przy schodach cis pośredni Hicksa.
Mam pytanie jeszcze dotyczące powojnika , czy sadzić z nasion czy szukać sadzonek z odkładów ? Posiadacie jakieś doświadczenie z tym pięknym pnączem ?
Pozdrawiam,
Marcin
Witam
Dobry wybór z tymi roślinami. Prawie wszystkie znoszą zacienienie, oprócz powojnika. To pnącze jest wyjątkowo światłolubna lub znosi lekki półcień. A jeśli chcesz na sciane jakieś pnącze to proponuje bluszcz zimozielony, kokornak wielkolistny (ale on strasznie szybko rośnie), hortensja pnąca o białych kwiatach lub przywarka japońska - dość rzadko spotykana ale bardzo ciekawa.
A jeśli o nasiona czy sadzonki powojnika to proponuje sadzonki. Jeszcze w tym samym roku będzie kwitł , na pewno znajdziesz cos ciekawego w okolicznych sklepach ogrodniczych.
Pozdrawiam.
Dobry wybór z tymi roślinami. Prawie wszystkie znoszą zacienienie, oprócz powojnika. To pnącze jest wyjątkowo światłolubna lub znosi lekki półcień. A jeśli chcesz na sciane jakieś pnącze to proponuje bluszcz zimozielony, kokornak wielkolistny (ale on strasznie szybko rośnie), hortensja pnąca o białych kwiatach lub przywarka japońska - dość rzadko spotykana ale bardzo ciekawa.
A jeśli o nasiona czy sadzonki powojnika to proponuje sadzonki. Jeszcze w tym samym roku będzie kwitł , na pewno znajdziesz cos ciekawego w okolicznych sklepach ogrodniczych.
Pozdrawiam.
Nigdy nie mów nigdy