Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
KITRI(z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
POTRAWKA WĘGIERSKA
TAŻIN Z MARAKESZU (z kuchni marokańskiej)
KOTLET GRYCZANY
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
KOTLETY Z FASOLI
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
POTRAWKA INDYJSKA
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI na sposób indyjski
HAWAJSKIE BURAKI
SURÓWKA Z JARZYN PO CHIŃSKU
OŁATKI
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
HOT LEMON GINGER HONEY, SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
BENGALI TARKARI (jarzynowy gulasz bengalski)
RACUSZKI Z DYNI
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
GULASZ BOŚNIEŃSKI
KOTLECIKI Z RYŻU I SELERA
Pasztet z żurawiną, galaretką wiśniową i czosnkiem
PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)
KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)
WARZYWA MOKRE
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI
GULASZ EGIPSKI
DUSZONE PORY
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY
PLACKI KUKURYDZIANE
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
PASZTECIK NOWOJORSKI
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
RÓŻOWA ZUPA
FASOLA PO GRUZIŃSKU
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
SURÓWKA Z CUKINII
DYNIA Z POMIDORAMI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANY PRZEKŁADANIEC Z SEREM
PLACKI Z CUKINII Z KREMEM TWAROŻKOWYM
ZUPA PRZECIERANA Z CUKINII
CZULENT
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPKAMI Z BURACZKÓW
KNEDLE Z GWIAZDNICĄ W SOSIE CZOSNKOWYM
ZUPA KMINKOWA
SAŁATKA Z MNISZKA
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
SOS BRĄZOWY, HUMUS (z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ
KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU
LACUSZKI KAPUŚCIANE
SAŁATKA NOWOJORSKA
JESIENNE WARZYWA W ZIOŁACH
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM
ZUPA POMIDOROWA WIOSENNA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI
RYŻ Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z MIĘTĄ
RYŻ ZE SZPINAKIEM
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
SURÓWKA PO ROSYJSKU
ZUPA LASOPY
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
ZUPA - NIESPODZIANKA
ZUPA MATEMBELE
ZUPA KREM Z KALAFIORA
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
SURÓWKA Z DYNI
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
MUSAKA Z CUKINII
SELERY PO FRANCUSKU
SOLIANKA
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
GROCH Z KAPUSTĄ
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ






Nawet nie sądziełem, że tak wiele osób pisze wątki kulinarne. Nieśmiało zakładam swój, choć pewnie gdzieś zginie w tym gąszczu. No ale spróbujmy :)
Na początku podaję przepis na
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
składniki:
15dkg kaszy jaglanej
0,5l mleka
paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5kg śliwek
3łyżki cukru
serek toska

sposób wykonania:
- zagotować mleko z cukrem wanilinowym i kurkumą,
- wsypać kaszę i bardzo powoli gotować,
- śliwki wydrylować i rozgotować w małej ilości wody,
- wymieszać mus z cukrem i serkiem,
- kremem wyłożyć ugotowane proso.

RADA: można zrobić ze śliwek suszonych (wystarczy 20dkg) tak jak ja to zrobiłem
- podaje się to na zimno, ale wg mnie ciepłe lepsze :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Cieszę się bardzo z "męskiego" wątku kulinarnego :) Do tej pory pisały głównie panie...

Od razu pytanko - toska to serek homogenizowany? Twarożek? Ma być duży, mały? Nie znam go, nie kupowałam do tej pory :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
dosia
1000p
1000p
Posty: 1024
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

mniam ,lubię kaszę jaglaną a ze śliwkami jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

ja też ...
no ciekawie zacząłeś :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Fajnie, że ktoś wpadł do mojego wątku. Miło mi powitać pierwszych gości :)

Nalewko, używam serka homogenizowanego naturalnego, jedno małe opakowanie. Toska ma bardziej wykwintny smak.

Dosiu, spróbuj, dobrze to się komponuje

Lisko, zapraszam częściej; bedą kolejne przepisy :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8926
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Elbląg

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Nie ukrywam, że i ja się cieszę z Twojej decyzji o założeniu tego wątku. Zamierzam regularnie zaglądać z nadzieją na nowe, ciekawe przepisy.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15074
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Bardzo się cieszę Jacku! ;:138 Jak będzie więcej takich prostych przepisów, to może i ja skorzystam ...
Chyba już tajemnicą poliszynela jest na tym forum fakt, ze nie przepadam za gotowaniem, więc szukam potraw błyskawicznych :lol:

Czy do tej kaszy kurkuma jest niezbędna?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, zapowiada się ciekawy wątek :D
Przepis z kaszą na pewno wypróbuję bo przede wzystkim moje dziecko ją uwielbia.
To pierwsza kasza jaką zaczął jeść Oskar a potem już na stałe weszła do naszego menu.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

przepis wspaniały i bardzo smakowity . Zrobilam i potwierdzam. ;:108
Jedynie za kurkumę dodałam szafran , a zamiast serka Toska (tu nie do zdobycia) dodałam serek domowej roboty.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku co ja widzę :lol: super że pomyślałeś o wątku kulinarnym...
Będę śledzić i możliwe że spróbuję nie jeden Twój przepis :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, znalazłam racuchy :D
Napisz jak je robisz, proszę :)
JacekP pisze:Witam wszystkich :!: Dziś może uda mi się wkleić parę zdjęć ale mam z tym teraz problem (internetowy)
pierwsze zdjęcie na próbę
Obrazek
(- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1080841 )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mój nowy wątek :!:
Izo-Tu.ja, zapraszam bardzo serdecznie :)

Izo-Chatte, co prawda nie podaję czasu przygotowania ale można się zorientować, że niektóre potrawy robi się błyskawicznie więc na pewno znajdziesz coś dla siebie :)
Można zrobić bez kurkumy ale potrawa straci trochę na smaku (kurkuma daje bardziej wyrazisty smak) i bardzo dużo na kolorze potrawy, co wpływa na nasze bodźce wzrokowe i apetyt.

Cynthio, miło to słyszeć, bo jednak kasza jaglana do popularnych nie należy :)

Oczywiście Greto dobre zamienniki. Ja w zasadzie też nie używam Toski tylko serka homo.

Jolu, bardzo się będę cieszył, jak komuś się moje przepisy przydadzą :)

Nalewko, dobrze, zaraz podam przepis na racuchy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI

składniki:
25dag mąki
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 szklanka piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia

sposób wyk.:
- utrzyj żółtka z oliwą;
- dodaj do mąki wraz z solą i wymieszaj;
- powoli wlewaj piwo i mieszaj do uzyskania jednolitej masy;
- przykryj ściereczką i odstaw na godzinę;
- w tym czasie umyj i pokrój na plastry jabłka;
- posyp je cynamonem i cukrem pudrem;
- białka ubij na sztywną pianę;
- połącz pianę z masą piwną i ostrożnie wymieszaj;
- zanurzaj plastry jabłek w cieście;
- smaż na rozgrzanym oleju;
- posyp cukrem pudrem.

rada: najlepsze jest piwo ciemne, niepasteryzowane ale konia z rzędem, kto takie dostanie więc ja robię ze zwykłego
można utrzeć tradycyjnie żółtka z masłem ale oliwa zdrowsza a efekt ten sam :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”