Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
KITRI(z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
POTRAWKA WĘGIERSKA
TAŻIN Z MARAKESZU (z kuchni marokańskiej)
KOTLET GRYCZANY
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
KOTLETY Z FASOLI
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
POTRAWKA INDYJSKA
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI na sposób indyjski
HAWAJSKIE BURAKI
SURÓWKA Z JARZYN PO CHIŃSKU
OŁATKI
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
HOT LEMON GINGER HONEY, SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
BENGALI TARKARI (jarzynowy gulasz bengalski)
RACUSZKI Z DYNI
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
GULASZ BOŚNIEŃSKI
KOTLECIKI Z RYŻU I SELERA
Pasztet z żurawiną, galaretką wiśniową i czosnkiem
PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)
KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)
WARZYWA MOKRE
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI
GULASZ EGIPSKI
DUSZONE PORY
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY
PLACKI KUKURYDZIANE
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
PASZTECIK NOWOJORSKI
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
RÓŻOWA ZUPA
FASOLA PO GRUZIŃSKU
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
SURÓWKA Z CUKINII
DYNIA Z POMIDORAMI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANY PRZEKŁADANIEC Z SEREM
PLACKI Z CUKINII Z KREMEM TWAROŻKOWYM
ZUPA PRZECIERANA Z CUKINII
CZULENT
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPKAMI Z BURACZKÓW
KNEDLE Z GWIAZDNICĄ W SOSIE CZOSNKOWYM
ZUPA KMINKOWA
SAŁATKA Z MNISZKA
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
SOS BRĄZOWY, HUMUS (z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ
KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU
LACUSZKI KAPUŚCIANE
SAŁATKA NOWOJORSKA
JESIENNE WARZYWA W ZIOŁACH
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM
ZUPA POMIDOROWA WIOSENNA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI
RYŻ Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z MIĘTĄ
RYŻ ZE SZPINAKIEM
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
SURÓWKA PO ROSYJSKU
ZUPA LASOPY
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
ZUPA - NIESPODZIANKA
ZUPA MATEMBELE
ZUPA KREM Z KALAFIORA
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
SURÓWKA Z DYNI
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
MUSAKA Z CUKINII
SELERY PO FRANCUSKU
SOLIANKA
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
GROCH Z KAPUSTĄ
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ
Nawet nie sądziełem, że tak wiele osób pisze wątki kulinarne. Nieśmiało zakładam swój, choć pewnie gdzieś zginie w tym gąszczu. No ale spróbujmy
Na początku podaję przepis na
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
składniki:
15dkg kaszy jaglanej
0,5l mleka
paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5kg śliwek
3łyżki cukru
serek toska
sposób wykonania:
- zagotować mleko z cukrem wanilinowym i kurkumą,
- wsypać kaszę i bardzo powoli gotować,
- śliwki wydrylować i rozgotować w małej ilości wody,
- wymieszać mus z cukrem i serkiem,
- kremem wyłożyć ugotowane proso.
RADA: można zrobić ze śliwek suszonych (wystarczy 20dkg) tak jak ja to zrobiłem
- podaje się to na zimno, ale wg mnie ciepłe lepsze
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
KITRI(z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
POTRAWKA WĘGIERSKA
TAŻIN Z MARAKESZU (z kuchni marokańskiej)
KOTLET GRYCZANY
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
KOTLETY Z FASOLI
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
POTRAWKA INDYJSKA
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI na sposób indyjski
HAWAJSKIE BURAKI
SURÓWKA Z JARZYN PO CHIŃSKU
OŁATKI
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
HOT LEMON GINGER HONEY, SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
BENGALI TARKARI (jarzynowy gulasz bengalski)
RACUSZKI Z DYNI
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
GULASZ BOŚNIEŃSKI
KOTLECIKI Z RYŻU I SELERA
Pasztet z żurawiną, galaretką wiśniową i czosnkiem
PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)
KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)
WARZYWA MOKRE
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI
GULASZ EGIPSKI
DUSZONE PORY
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY
PLACKI KUKURYDZIANE
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
PASZTECIK NOWOJORSKI
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
RÓŻOWA ZUPA
FASOLA PO GRUZIŃSKU
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
SURÓWKA Z CUKINII
DYNIA Z POMIDORAMI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANY PRZEKŁADANIEC Z SEREM
PLACKI Z CUKINII Z KREMEM TWAROŻKOWYM
ZUPA PRZECIERANA Z CUKINII
CZULENT
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPKAMI Z BURACZKÓW
KNEDLE Z GWIAZDNICĄ W SOSIE CZOSNKOWYM
ZUPA KMINKOWA
SAŁATKA Z MNISZKA
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
SOS BRĄZOWY, HUMUS (z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ
KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU
LACUSZKI KAPUŚCIANE
SAŁATKA NOWOJORSKA
JESIENNE WARZYWA W ZIOŁACH
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM
ZUPA POMIDOROWA WIOSENNA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI
RYŻ Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z MIĘTĄ
RYŻ ZE SZPINAKIEM
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
SURÓWKA PO ROSYJSKU
ZUPA LASOPY
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
ZUPA - NIESPODZIANKA
ZUPA MATEMBELE
ZUPA KREM Z KALAFIORA
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
SURÓWKA Z DYNI
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
MUSAKA Z CUKINII
SELERY PO FRANCUSKU
SOLIANKA
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
GROCH Z KAPUSTĄ
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ
Nawet nie sądziełem, że tak wiele osób pisze wątki kulinarne. Nieśmiało zakładam swój, choć pewnie gdzieś zginie w tym gąszczu. No ale spróbujmy
Na początku podaję przepis na
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
składniki:
15dkg kaszy jaglanej
0,5l mleka
paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5kg śliwek
3łyżki cukru
serek toska
sposób wykonania:
- zagotować mleko z cukrem wanilinowym i kurkumą,
- wsypać kaszę i bardzo powoli gotować,
- śliwki wydrylować i rozgotować w małej ilości wody,
- wymieszać mus z cukrem i serkiem,
- kremem wyłożyć ugotowane proso.
RADA: można zrobić ze śliwek suszonych (wystarczy 20dkg) tak jak ja to zrobiłem
- podaje się to na zimno, ale wg mnie ciepłe lepsze
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cieszę się bardzo z "męskiego" wątku kulinarnego Do tej pory pisały głównie panie...
Od razu pytanko - toska to serek homogenizowany? Twarożek? Ma być duży, mały? Nie znam go, nie kupowałam do tej pory
Od razu pytanko - toska to serek homogenizowany? Twarożek? Ma być duży, mały? Nie znam go, nie kupowałam do tej pory
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
mniam ,lubię kaszę jaglaną a ze śliwkami jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
ja też ...
no ciekawie zacząłeś
no ciekawie zacząłeś
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Fajnie, że ktoś wpadł do mojego wątku. Miło mi powitać pierwszych gości
Nalewko, używam serka homogenizowanego naturalnego, jedno małe opakowanie. Toska ma bardziej wykwintny smak.
Dosiu, spróbuj, dobrze to się komponuje
Lisko, zapraszam częściej; bedą kolejne przepisy
Nalewko, używam serka homogenizowanego naturalnego, jedno małe opakowanie. Toska ma bardziej wykwintny smak.
Dosiu, spróbuj, dobrze to się komponuje
Lisko, zapraszam częściej; bedą kolejne przepisy
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8926
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Nie ukrywam, że i ja się cieszę z Twojej decyzji o założeniu tego wątku. Zamierzam regularnie zaglądać z nadzieją na nowe, ciekawe przepisy.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15074
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Bardzo się cieszę Jacku! Jak będzie więcej takich prostych przepisów, to może i ja skorzystam ...
Chyba już tajemnicą poliszynela jest na tym forum fakt, ze nie przepadam za gotowaniem, więc szukam potraw błyskawicznych
Czy do tej kaszy kurkuma jest niezbędna?
Chyba już tajemnicą poliszynela jest na tym forum fakt, ze nie przepadam za gotowaniem, więc szukam potraw błyskawicznych
Czy do tej kaszy kurkuma jest niezbędna?
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, zapowiada się ciekawy wątek
Przepis z kaszą na pewno wypróbuję bo przede wzystkim moje dziecko ją uwielbia.
To pierwsza kasza jaką zaczął jeść Oskar a potem już na stałe weszła do naszego menu.
Przepis z kaszą na pewno wypróbuję bo przede wzystkim moje dziecko ją uwielbia.
To pierwsza kasza jaką zaczął jeść Oskar a potem już na stałe weszła do naszego menu.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
przepis wspaniały i bardzo smakowity . Zrobilam i potwierdzam.
Jedynie za kurkumę dodałam szafran , a zamiast serka Toska (tu nie do zdobycia) dodałam serek domowej roboty.
Jedynie za kurkumę dodałam szafran , a zamiast serka Toska (tu nie do zdobycia) dodałam serek domowej roboty.
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10625
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku co ja widzę super że pomyślałeś o wątku kulinarnym...
Będę śledzić i możliwe że spróbuję nie jeden Twój przepis
Będę śledzić i możliwe że spróbuję nie jeden Twój przepis
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, znalazłam racuchy
Napisz jak je robisz, proszę
Napisz jak je robisz, proszę
(- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1080841 )JacekP pisze:Witam wszystkich Dziś może uda mi się wkleić parę zdjęć ale mam z tym teraz problem (internetowy)
pierwsze zdjęcie na próbę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witam wszystkich odwiedzających mój nowy wątek
Izo-Tu.ja, zapraszam bardzo serdecznie
Izo-Chatte, co prawda nie podaję czasu przygotowania ale można się zorientować, że niektóre potrawy robi się błyskawicznie więc na pewno znajdziesz coś dla siebie
Można zrobić bez kurkumy ale potrawa straci trochę na smaku (kurkuma daje bardziej wyrazisty smak) i bardzo dużo na kolorze potrawy, co wpływa na nasze bodźce wzrokowe i apetyt.
Cynthio, miło to słyszeć, bo jednak kasza jaglana do popularnych nie należy
Oczywiście Greto dobre zamienniki. Ja w zasadzie też nie używam Toski tylko serka homo.
Jolu, bardzo się będę cieszył, jak komuś się moje przepisy przydadzą
Nalewko, dobrze, zaraz podam przepis na racuchy
Izo-Tu.ja, zapraszam bardzo serdecznie
Izo-Chatte, co prawda nie podaję czasu przygotowania ale można się zorientować, że niektóre potrawy robi się błyskawicznie więc na pewno znajdziesz coś dla siebie
Można zrobić bez kurkumy ale potrawa straci trochę na smaku (kurkuma daje bardziej wyrazisty smak) i bardzo dużo na kolorze potrawy, co wpływa na nasze bodźce wzrokowe i apetyt.
Cynthio, miło to słyszeć, bo jednak kasza jaglana do popularnych nie należy
Oczywiście Greto dobre zamienniki. Ja w zasadzie też nie używam Toski tylko serka homo.
Jolu, bardzo się będę cieszył, jak komuś się moje przepisy przydadzą
Nalewko, dobrze, zaraz podam przepis na racuchy
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
składniki:
25dag mąki
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 szklanka piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia
sposób wyk.:
- utrzyj żółtka z oliwą;
- dodaj do mąki wraz z solą i wymieszaj;
- powoli wlewaj piwo i mieszaj do uzyskania jednolitej masy;
- przykryj ściereczką i odstaw na godzinę;
- w tym czasie umyj i pokrój na plastry jabłka;
- posyp je cynamonem i cukrem pudrem;
- białka ubij na sztywną pianę;
- połącz pianę z masą piwną i ostrożnie wymieszaj;
- zanurzaj plastry jabłek w cieście;
- smaż na rozgrzanym oleju;
- posyp cukrem pudrem.
rada: najlepsze jest piwo ciemne, niepasteryzowane ale konia z rzędem, kto takie dostanie więc ja robię ze zwykłego
można utrzeć tradycyjnie żółtka z masłem ale oliwa zdrowsza a efekt ten sam
składniki:
25dag mąki
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 szklanka piwa
4 jabłka
cynamon
cukier puder
olej do smażenia
sposób wyk.:
- utrzyj żółtka z oliwą;
- dodaj do mąki wraz z solą i wymieszaj;
- powoli wlewaj piwo i mieszaj do uzyskania jednolitej masy;
- przykryj ściereczką i odstaw na godzinę;
- w tym czasie umyj i pokrój na plastry jabłka;
- posyp je cynamonem i cukrem pudrem;
- białka ubij na sztywną pianę;
- połącz pianę z masą piwną i ostrożnie wymieszaj;
- zanurzaj plastry jabłek w cieście;
- smaż na rozgrzanym oleju;
- posyp cukrem pudrem.
rada: najlepsze jest piwo ciemne, niepasteryzowane ale konia z rzędem, kto takie dostanie więc ja robię ze zwykłego
można utrzeć tradycyjnie żółtka z masłem ale oliwa zdrowsza a efekt ten sam