Cissus - wymagania,problemy
Cissus - wymagania,problemy
Witam. Chciałbym zapytać Was o to, jak pielęgnować Cisusa? Dostałem tę roślinkę niedawno i wiem tylko, jak się nazywa Powiedziano mi jedynie, że muszę przyciąć ją na wiosnę. Nie wiem jednak ile cm. Obecnie jest ona wysoka na jakieś 30cm i opada w dół.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cisus - pielęgnacja
Jak podasz pełną nazwę (albo fotkę, albo choć opiszesz kształt liści), to może coś wymyślę. Cisusy są różne.
B.
B.
Z moich doświadczeń wiem że cisusy nie znoszą suchego powietrza i braku wody miałem takiego samego i podlewałem go na podstawek co drugi dzień, wydałem go mojej dobrej znajomej bo brakowało mi miejsca na niego miał od doniczki 1,5 metra długości wiszących pędów a ona wiem że zajmie się nim dobrze , zresztą mam z nią dobry kontakt i czasami do niej zaglądam obejrzeć swojego cisusa. Przestawiłem się głównie na palmy a one zajmują dużo miejsca i na cisusa mi zabrakło już ścian.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Ja mam pokój o wystawie południowej. Cisus długo wisiał na zachodniej ścianie. W którymś momencie był już tak duży, że nie było pod nim miejsca. Również oddałam.
Mieszkam w bloku więc powietrze standard czyli zimą dość suche, nigdy go nie spryskiwałam. Podlewałam normalnie odstaną kranówką do doniczki. W sezonie dostawał Florovit w ilości 1/2 dawki na tydzień. Poza sezonem 1/4 dawki.
Może mnie wyśmiejecie, ale w moim mieszkaniu są kąty, w których kwiatki rosną jak oszalałe, a w innych tylko wegetują. Więc jeśli coś ukorzeniam to doniczki stawiam tylko w tych dobrych miejscach.
Mieszkam w bloku więc powietrze standard czyli zimą dość suche, nigdy go nie spryskiwałam. Podlewałam normalnie odstaną kranówką do doniczki. W sezonie dostawał Florovit w ilości 1/2 dawki na tydzień. Poza sezonem 1/4 dawki.
Może mnie wyśmiejecie, ale w moim mieszkaniu są kąty, w których kwiatki rosną jak oszalałe, a w innych tylko wegetują. Więc jeśli coś ukorzeniam to doniczki stawiam tylko w tych dobrych miejscach.
Cissus- schnące młode listki
Witam,
Jesienią zeszłego roku dostałam cissusa. Jednak od tego czasu, jak próbuję wypuszczać nowy listek, to ten nowy listek sobie rośnie, rośnie, ale potem (jeszcze w pełni się nie zieleniąc) zaczyna żółknąć. Czy ktoś z Was ma pomysł co może być mojejmu cissusowi?
Na razie chcę go dziś przesadzić do nowej ziemi, ale może jeszcze jakoś mogę mu pomóc?
Pozdrawiam
Asikk
Jesienią zeszłego roku dostałam cissusa. Jednak od tego czasu, jak próbuję wypuszczać nowy listek, to ten nowy listek sobie rośnie, rośnie, ale potem (jeszcze w pełni się nie zieleniąc) zaczyna żółknąć. Czy ktoś z Was ma pomysł co może być mojejmu cissusowi?
Na razie chcę go dziś przesadzić do nowej ziemi, ale może jeszcze jakoś mogę mu pomóc?
Pozdrawiam
Asikk