Krwawnica pospolita (Lythrum salicaria)
Krwawnica pospolita (Lythrum salicaria)
Czy ktoś tę roślinę pielęgnuje w swoim ogrodzie? Jak szybko ona rośnie? Sama się rozsiewa czy trzeba jej jakoś pomóc?
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krwawnica pospolita
Moja krwawnica rośni w bagienku koło oczka, ale niedopilnowana rozsiewa się dookoła, w roślinach wodnych w doniczkach , a także na suche rabaty, a ciężko ją usunąć, pomimo tego jest bardzo ładna. 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W moich stronach rośnie dziko, w ogromnych ilościach porasta rowy, więc wychodzi na to, że jest w naturze dość ekspansywna. natomiast w ogrodzie mam jedną sztukę od jakichś dwóch sezonów, i na razie potomstwa nie stwierdziłam 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja krwawnicę wyhodowałam sobie z nasion- kiełkuje bez problemu, aż nadmiar sadzonek rozdałam. Siałam trzy lata temu, zimuje teraz drugą zimę, w zeszłym sezonie była ciągle na poziomie "mysiego ogonka". Nie kwitła. Bardzo ładna krwawnica 100krotki jest w wątku "Zioła na działce- uprawiacie?". Patrząc na nią prawdziwe jest potoczne określenie tego zioła jako "mała budleja".
Pozdrawiam- Liliana
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Mam dwie kępy krwawnicy jest ładna i się rozrasta ale się nie rozsiewa 

Ja też ją mam od kilku lat i też się sama nie rozsiewa ,może dlatego,że ścinam zaschnięte kwiaty a ona wypuszcza nowe pędy i kwitnie dalej.Była na tyle duża, że podzieliłam ją na kilka mniejszych i dałam znajomym.Co roku pięknie i długo kwitnie ,nie sprawia żadnych kłopotów.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
czytałam w ínternecie, ze sprawia ona wiele problemu naukowcom, poniewaz ciezko jest ja usunac. Jest bardzo ekspansywna. Sama się rozrasta na boki, przez podział korzenia, a także sieje.
Już miałam z niej zrezygnować, ale napisaliście tutaj, że wcale nie jest z nią aż tak źlel więc zostanę przy pomyśle wprowadzenia jej do ogrodu.
Lubi wilgotną ziemię, próchniczą. Dookoła mam piachy. W takim razie wymienię ziemię i odgrodzę ją obrzeżem, może zakopię beczkę w ziemi. To powinno ją trzymać w ryzach. Do tego ścinanie przekwitłych kwiatostanów.
Jeszcze wszystko przede mną, więc jeśli ktoś ma z nią kłopoty, to niech napisze.
Już miałam z niej zrezygnować, ale napisaliście tutaj, że wcale nie jest z nią aż tak źlel więc zostanę przy pomyśle wprowadzenia jej do ogrodu.
Lubi wilgotną ziemię, próchniczą. Dookoła mam piachy. W takim razie wymienię ziemię i odgrodzę ją obrzeżem, może zakopię beczkę w ziemi. To powinno ją trzymać w ryzach. Do tego ścinanie przekwitłych kwiatostanów.
Jeszcze wszystko przede mną, więc jeśli ktoś ma z nią kłopoty, to niech napisze.
- Lorrie
- Kontakt:
Moja jak rośnie tak rosła, bez samosiejek (niestety) i beż odrostów od korzenia .... Jest tylko większa, dorodniejsza 

U mnie zaczyna kwitnąć fioletowa przy oczku a dokupiłam sobie białą odmianę .Ciekawa jestem jak zakwitnie.
- Lorrie
- Kontakt:
Re: Krwawnica pospolita Lythrum salicaria
Moja w tym roku chyba zmarzła ... już kupiłam nową 

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Krwawnicę wykopałam z pola ... rośnie u mnie w glinie już od 4 lat,nie widziałam przez ten czas żadnych siewek ,co roku wyrasta i bujnie i długo kwitnie... 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Wstaw zdjęcie bo na kwitnienie krwawnicy jest za wcześnie .magda1975 pisze:U mnie zaczyna kwitnąć fioletowa przy oczku a dokupiłam sobie białą odmianę .Ciekawa jestem jak zakwitnie.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Też jestem ciekawa, co to - a może ogrodowa dziewanna? U mnie teraz zaczyna kwitnąć.
A co do mojej krwawnicy, to tak ją dzieliłam rok temu, że ją straciłam ;-) - ale nic to, póki jeszcze są przydrożne rowy, to i sadzonki sie znajdą
A co do mojej krwawnicy, to tak ją dzieliłam rok temu, że ją straciłam ;-) - ale nic to, póki jeszcze są przydrożne rowy, to i sadzonki sie znajdą

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Pewnie że za wcześnie bo to nie krwawnica zakwita u mnie.Ale co to jest?Przepraszam -mój błąd.