Przeciętnie 1 gram to ok. 250-400 sztuk nasion. Nasiona są w kolorze czarnym. Dla odmiany Exhibition (nasiona zaprawione Zaprawą Nasienną T75 DS/WS) 1000 nasion waży ok. 3,55 grama(nasiona w zielonym kolorze). Przeciętna długość życia nasion 4 lata a dopuszczalny okres przechowywania rezerw to 1 rok (oznacza to, że nie warto robić dużych zapasów nasion i warto co roku zdobywać świeże nasiona). Siejąc nasiona bezpośrednio do gruntu (inspekt/tunel) warto nasiona przed wysiewem zaprawić. W pierwszej kolejności stosuje się zaprawy grzybobójcze ( na rok 2010 dopuszczone zaprawy dla cebuli to: Dithane NeoTec 75WG, Sancozeb 80WP lub Zaprawa Nasienna T75 DS/WS lub Grevit 200SL), po wyschnięciu nasion można zastosować dodatkowo zaprawę owadobójczą (tylko Nomolt 150SC). Najlepiej jednak przy zakupie poszukać nasion zaprawionych przez producenta. Nasiona wysiewane bezpośrednio do gruntu kiełkują wolno i wschody pojawiają się w optymalnych warunkach po 18-20 dniach (wskazane dodanie nasion sałaty lub rzodkiewki dla wyznaczenia rzędów). Nasiona kiełkują już przy 5-6 stopniach C ale optymalna temperatura kiełkowania wynosi 18-20 stopni. Takie warunki mamy właśnie w domu a wschody powinny się pojawić po 5-14 dniach. Ponieważ jesteśmy w stanie zapewnić odpowiednią wilgotność nasiona w warunkach domowych wysiewamy płytko 0,3-0,5 cm. Ja w tym roku za namową Adamlola przykryłem nasionka perlitem ale jak nie miałem perlitu to przykrywałem czystym piaskiem i też było dobrze.

c.d.n.