Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owocka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2009, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]

Post »

Witam serdecznie (pierwszy raz) wszystkich forumowiczów, którzy pojawili się tutaj, ponieważ kochają roślinki.
Mam na imię Asia, mieszkam w powiecie poznańskim. W zeszłym roku postanowiłam odrestaurować i ożywić mój, a właściwie całej rodzinki balkon. Fakt - troszkę późno zabrałam się do sadzenia i siania roślinek, bo dopiero w kwietniu, ale to był taki spontaniczny nieplanowany wcześniej pomysł. Pierwszym krokiem było posianie bazylii oraz lobelii. Następnie kupiłam sadzonki pelargonii, powiesiłam je za balustradą, a na suficie zawisła przepiękna różowo-fioletowa fuksja. Później stwierdziłam, że żółte ściany balkonu są odrapane i nierówne co szpeci cały widok, w związku z tym poprosiłam wuja o pomoc. Ogipsował i wyszpachlował ściany oraz sufit. Tato pomógł mi przy malowaniu (oj co za wojna była podczas wybierania koloru ścian :) , w końcu stanęło na moim :D , ale to i tak nie jest kolor, który miałam w wyobraźni i marzeniach). Końcowym elementem remontu były wzorki na ścianach jak widać na dołączonych zdjęciach. A i została mi również wymiana mebli. Wcześniej stały tutaj białe (a właściwie ze starości szare) plastikowe krzesła i stół. Siostra wybrała się ze mną i kupiłyśmy myślę, że dość ładny drewniany komplecik. Teraz jak tak opisuje to, jak wyglądał balkon 2 lata temu a dziś to powiem Wam, że duże zmiany zaszły, na lepsze :wink: . Wracając do kwiatów, z czasem pojawiły się także kolejne pelargonie, lawenda, niezapominajki, suche kwiaty i zioła, oraz kwiat, którego nazwy teraz nie pamiętam, ale był śliczny, pnący, kwiat na kwiatku... :?:
Teraz na balkonie wisi jedynie jemioła, jeszcze ze świąt, ale jak widać wiosna idzie do Nas malutkimi kroczkami, słoneczko coraz wyżej na niebie, więc zachęca mnie do zaopiekowania się balkonikiem w tym roku. Właśnie zastanawiam się nad kilkoma zmianami i nowościami, ale muszę to przerwać, bo mama przywołuje mnie do porządku ;) Wiem, że dla większości osób mój balkon jest niczym specjalnym, ale to jest "urok" mieszkania w bloku... Uważam jednak, że najważniejsze to chyba to, że dla mnie to miejsce pełni funkcję uspokojenia, odprężenia i radości.
Pozdrawiam :] Obrazek Obrazek Obrazek
Ponieważ Ziemia opiekuje się nami zaopiekujmy się Ziemią. Odwzajemniajmy miłość jaką nas obdarza, utrzymując ją w czystości i szczęściu.

Joanna
Awatar użytkownika
Owocka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2009, o 17:50

Re: Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]

Post »

Oj niezwykle przyjemnie jest posiedzieć w ciepły wieczór, słuchać rechotu żabek i świerszczy, czuć letni wiaterek :] ojć rozmarzyłam się, tęskno za tymi chwilami, ale już niedługo powrócą :) To teraz zabieram się za zrobienie małego planu działania i trzeba by wybrać się po nasionka i inne niezbędne elementy. W czasie porządków domowych odwiedziłam w piwnicy pelargonie, już ładnie puszczają pąki, niektóre widać potrzebują więcej czasu, ale teraz będę częściej do nich zaglądać. Dziękuję za odpowiedź i przychylną ocenę:) Na pewno wstawię nowe zdjęcia jak tylko całkowicie przywrócę do życia mój minibalkonik ;:65 Pozdrawiam i "do napisania" ;)
Ponieważ Ziemia opiekuje się nami zaopiekujmy się Ziemią. Odwzajemniajmy miłość jaką nas obdarza, utrzymując ją w czystości i szczęściu.

Joanna
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Joasiu.Bardzo gustownie na Twoim balkonie!!Żywe kolory przyjemnie sie oglada.na pewno ię odwiedzę,może coś podpatrzę?Tez mam balkon i cudze wzorce mile widziane :D
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

witaj Joanno balkonik piękny ja swój balkon też uwielbiam bo mogę wypić kawkę wśród roślin. zobacz kompozycje doniczkowe na balkon i taras tam jest pokazany mój balkon i różne nie moje kompozycje.pozdrawiam balkonowo zakręconą.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

super kolekcja :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewica65
50p
50p
Od: 15 lis 2009, o 20:52

Post »

Witam bratnią duszę balkonową. Twój balkonik prześliczny! I bardzo zazdroszczę, że mogłaś go pomalować na twój kolor! U nas w bloku nie wolno malować na swoje kolory. Ale za to balkonów mam dwa. Jeszcze niewiele sobą reprezentują, ale będzie super! Na razie wiosna sie na nie przeciska z wielkim trudem. Dzisiaj na przykład leje.
Zapraszam do obejrzenia moich balkoników, jak wyglądają w tej chwili i co na nich rośnie. Roślin ozdobnych nie ma. Mój balkonowy program polityczny to rośliny jadalne: zioła i małe warzywka.

Będę tu częściej zaglądać.
ewica65
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Witaj Joanno :wit
Ślicznie urządzony balkon,gratuluje. ;:138
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj Joasiu :wit ja również należę do balkonowych ogrodników, twój mimo to że niewielki jest naprawdę bardzo ładny .Na pewno też zajrzę do ciebie nieraz .
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Halinko twoje zdjęcia balkonów i nie tylko zainspirowały mnie a właściwie utwierdziły w przekonaniu że na balkonie można uprawiać wiele gatunków kwiatów które wydawałoby się że ich miejsce jest w ogrodzie.Dziękuję ;:180
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Asiu i co tam u ciebie na twoim balkoniku słychać ?
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Asiu jaką kompozycję zrobiłąś na balkonie w tym roku.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
merry
100p
100p
Od: 16 sie 2009, o 20:36

Post »

Asiu pięknie odnowiłaś balkon, mebelki gustowne ;:108
Powierzchnia nieduża, ale to nie przeszkoda, żeby stworzyc sobie miłą, zieloną oazę spokoju :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”