Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]
- Owocka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 lip 2009, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]
Witam serdecznie (pierwszy raz) wszystkich forumowiczów, którzy pojawili się tutaj, ponieważ kochają roślinki.
Mam na imię Asia, mieszkam w powiecie poznańskim. W zeszłym roku postanowiłam odrestaurować i ożywić mój, a właściwie całej rodzinki balkon. Fakt - troszkę późno zabrałam się do sadzenia i siania roślinek, bo dopiero w kwietniu, ale to był taki spontaniczny nieplanowany wcześniej pomysł. Pierwszym krokiem było posianie bazylii oraz lobelii. Następnie kupiłam sadzonki pelargonii, powiesiłam je za balustradą, a na suficie zawisła przepiękna różowo-fioletowa fuksja. Później stwierdziłam, że żółte ściany balkonu są odrapane i nierówne co szpeci cały widok, w związku z tym poprosiłam wuja o pomoc. Ogipsował i wyszpachlował ściany oraz sufit. Tato pomógł mi przy malowaniu (oj co za wojna była podczas wybierania koloru ścian , w końcu stanęło na moim , ale to i tak nie jest kolor, który miałam w wyobraźni i marzeniach). Końcowym elementem remontu były wzorki na ścianach jak widać na dołączonych zdjęciach. A i została mi również wymiana mebli. Wcześniej stały tutaj białe (a właściwie ze starości szare) plastikowe krzesła i stół. Siostra wybrała się ze mną i kupiłyśmy myślę, że dość ładny drewniany komplecik. Teraz jak tak opisuje to, jak wyglądał balkon 2 lata temu a dziś to powiem Wam, że duże zmiany zaszły, na lepsze . Wracając do kwiatów, z czasem pojawiły się także kolejne pelargonie, lawenda, niezapominajki, suche kwiaty i zioła, oraz kwiat, którego nazwy teraz nie pamiętam, ale był śliczny, pnący, kwiat na kwiatku...
Teraz na balkonie wisi jedynie jemioła, jeszcze ze świąt, ale jak widać wiosna idzie do Nas malutkimi kroczkami, słoneczko coraz wyżej na niebie, więc zachęca mnie do zaopiekowania się balkonikiem w tym roku. Właśnie zastanawiam się nad kilkoma zmianami i nowościami, ale muszę to przerwać, bo mama przywołuje mnie do porządku ;) Wiem, że dla większości osób mój balkon jest niczym specjalnym, ale to jest "urok" mieszkania w bloku... Uważam jednak, że najważniejsze to chyba to, że dla mnie to miejsce pełni funkcję uspokojenia, odprężenia i radości.
Pozdrawiam :]
Mam na imię Asia, mieszkam w powiecie poznańskim. W zeszłym roku postanowiłam odrestaurować i ożywić mój, a właściwie całej rodzinki balkon. Fakt - troszkę późno zabrałam się do sadzenia i siania roślinek, bo dopiero w kwietniu, ale to był taki spontaniczny nieplanowany wcześniej pomysł. Pierwszym krokiem było posianie bazylii oraz lobelii. Następnie kupiłam sadzonki pelargonii, powiesiłam je za balustradą, a na suficie zawisła przepiękna różowo-fioletowa fuksja. Później stwierdziłam, że żółte ściany balkonu są odrapane i nierówne co szpeci cały widok, w związku z tym poprosiłam wuja o pomoc. Ogipsował i wyszpachlował ściany oraz sufit. Tato pomógł mi przy malowaniu (oj co za wojna była podczas wybierania koloru ścian , w końcu stanęło na moim , ale to i tak nie jest kolor, który miałam w wyobraźni i marzeniach). Końcowym elementem remontu były wzorki na ścianach jak widać na dołączonych zdjęciach. A i została mi również wymiana mebli. Wcześniej stały tutaj białe (a właściwie ze starości szare) plastikowe krzesła i stół. Siostra wybrała się ze mną i kupiłyśmy myślę, że dość ładny drewniany komplecik. Teraz jak tak opisuje to, jak wyglądał balkon 2 lata temu a dziś to powiem Wam, że duże zmiany zaszły, na lepsze . Wracając do kwiatów, z czasem pojawiły się także kolejne pelargonie, lawenda, niezapominajki, suche kwiaty i zioła, oraz kwiat, którego nazwy teraz nie pamiętam, ale był śliczny, pnący, kwiat na kwiatku...
Teraz na balkonie wisi jedynie jemioła, jeszcze ze świąt, ale jak widać wiosna idzie do Nas malutkimi kroczkami, słoneczko coraz wyżej na niebie, więc zachęca mnie do zaopiekowania się balkonikiem w tym roku. Właśnie zastanawiam się nad kilkoma zmianami i nowościami, ale muszę to przerwać, bo mama przywołuje mnie do porządku ;) Wiem, że dla większości osób mój balkon jest niczym specjalnym, ale to jest "urok" mieszkania w bloku... Uważam jednak, że najważniejsze to chyba to, że dla mnie to miejsce pełni funkcję uspokojenia, odprężenia i radości.
Pozdrawiam :]
Ponieważ Ziemia opiekuje się nami zaopiekujmy się Ziemią. Odwzajemniajmy miłość jaką nas obdarza, utrzymując ją w czystości i szczęściu.
Joanna
Joanna
- Owocka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 lip 2009, o 17:50
Re: Mój malutki balkonik 1m x 3 m :]
Oj niezwykle przyjemnie jest posiedzieć w ciepły wieczór, słuchać rechotu żabek i świerszczy, czuć letni wiaterek :] ojć rozmarzyłam się, tęskno za tymi chwilami, ale już niedługo powrócą To teraz zabieram się za zrobienie małego planu działania i trzeba by wybrać się po nasionka i inne niezbędne elementy. W czasie porządków domowych odwiedziłam w piwnicy pelargonie, już ładnie puszczają pąki, niektóre widać potrzebują więcej czasu, ale teraz będę częściej do nich zaglądać. Dziękuję za odpowiedź i przychylną ocenę:) Na pewno wstawię nowe zdjęcia jak tylko całkowicie przywrócę do życia mój minibalkonik Pozdrawiam i "do napisania" ;)
Ponieważ Ziemia opiekuje się nami zaopiekujmy się Ziemią. Odwzajemniajmy miłość jaką nas obdarza, utrzymując ją w czystości i szczęściu.
Joanna
Joanna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Joasiu.Bardzo gustownie na Twoim balkonie!!Żywe kolory przyjemnie sie oglada.na pewno ię odwiedzę,może coś podpatrzę?Tez mam balkon i cudze wzorce mile widziane
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam cieplutko.
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
witaj Joanno balkonik piękny ja swój balkon też uwielbiam bo mogę wypić kawkę wśród roślin. zobacz kompozycje doniczkowe na balkon i taras tam jest pokazany mój balkon i różne nie moje kompozycje.pozdrawiam balkonowo zakręconą.
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
super kolekcja
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- ewica65
- 50p
- Od: 15 lis 2009, o 20:52
Witam bratnią duszę balkonową. Twój balkonik prześliczny! I bardzo zazdroszczę, że mogłaś go pomalować na twój kolor! U nas w bloku nie wolno malować na swoje kolory. Ale za to balkonów mam dwa. Jeszcze niewiele sobą reprezentują, ale będzie super! Na razie wiosna sie na nie przeciska z wielkim trudem. Dzisiaj na przykład leje.
Zapraszam do obejrzenia moich balkoników, jak wyglądają w tej chwili i co na nich rośnie. Roślin ozdobnych nie ma. Mój balkonowy program polityczny to rośliny jadalne: zioła i małe warzywka.
Będę tu częściej zaglądać.
Zapraszam do obejrzenia moich balkoników, jak wyglądają w tej chwili i co na nich rośnie. Roślin ozdobnych nie ma. Mój balkonowy program polityczny to rośliny jadalne: zioła i małe warzywka.
Będę tu częściej zaglądać.
ewica65
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Witaj Joanno
Ślicznie urządzony balkon,gratuluje.
Ślicznie urządzony balkon,gratuluje.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Witaj Joasiu ja również należę do balkonowych ogrodników, twój mimo to że niewielki jest naprawdę bardzo ładny .Na pewno też zajrzę do ciebie nieraz .
-
- 1000p
Halinko twoje zdjęcia balkonów i nie tylko zainspirowały mnie a właściwie utwierdziły w przekonaniu że na balkonie można uprawiać wiele gatunków kwiatów które wydawałoby się że ich miejsce jest w ogrodzie.Dziękuję
-
- 1000p
Asiu i co tam u ciebie na twoim balkoniku słychać ?
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Asiu jaką kompozycję zrobiłąś na balkonie w tym roku.
Asiu pięknie odnowiłaś balkon, mebelki gustowne
Powierzchnia nieduża, ale to nie przeszkoda, żeby stworzyc sobie miłą, zieloną oazę spokoju
Powierzchnia nieduża, ale to nie przeszkoda, żeby stworzyc sobie miłą, zieloną oazę spokoju