Nornice - co jedzą
Nornice - co jedzą
Parę sezonów wykopywania kamieni, kompostowania, przekopywania i -pełny sukces! Mój ugór, omijany przez krety szerokim halsem i tylko z rzadka zasiedlany przez myszowate zaroił się tłumem kopczyków na trawniku i licznymi dziurami na rabatach. , które wychynęły oto spod śniegu. O kreciki mniejsza, ale martwią mnie ewentualne skutki apetytów nornic i tych tam do nich podobnych. Co im szczególnie smakuje, a czego nie biorą do pyska? Tulipany względnie bezpieczne w koszyczkach, ale co z liliowcami? liliami? Już dziękuję za szczegółowy mysi jadłospis. Pozdrawiam.
P.S. Kiedy powstawało betonowe szambo,zastałam rankiem rozpaczliwie pływającą w deszczówce nornicę. Wyłowiam ją za pomocą długiej deski i jak widzę, żyje sobie teraz u nas wraz z licznym potomstwem długo i szczęśliwie.
P.S. Kiedy powstawało betonowe szambo,zastałam rankiem rozpaczliwie pływającą w deszczówce nornicę. Wyłowiam ją za pomocą długiej deski i jak widzę, żyje sobie teraz u nas wraz z licznym potomstwem długo i szczęśliwie.
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co jedzą nornice?
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ponoć nie jedzą lilii azjatyckich,inne szlachetniejsze jedzą ze smakiem.
Mają nie ruszać cebul korony cesarskiej,narcyz.
Potrafią zjeść korzenie winorośli,że zostanie tylko pień.
Mają nie ruszać cebul korony cesarskiej,narcyz.
Potrafią zjeść korzenie winorośli,że zostanie tylko pień.
Nie jedzą narcyzów,ismeny,bulw obrazkowatych.
Lilie, liliowce, irysy, drzewka, trawy, wszystko co się da ugryźć, zeżrą.
Mieszkają w norach kretów, znalazły sobie głupszych do kopania. Oczywiscie same też kopią. Jeśli są dziury bez kopczyka,dwie
dziury naprzeciwko, przedzielone ziemią, to tam mieszkają te paskudniki.
Lilie, liliowce, irysy, drzewka, trawy, wszystko co się da ugryźć, zeżrą.
Mieszkają w norach kretów, znalazły sobie głupszych do kopania. Oczywiscie same też kopią. Jeśli są dziury bez kopczyka,dwie
dziury naprzeciwko, przedzielone ziemią, to tam mieszkają te paskudniki.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Mnie zjadły korzeń kaliny Burkwooda, regularnie podgryzają łubiny i irysy, uszkodziły mi różę rabatową (tę udało sie uratować).
Tulipany - wszyściutkie, lilie łącznie z azjatyckimi, jakoś się nie czepiły lilii św. Antoniego. Aha, jeszcze świecznicę jedną z dwóch.
Tulipany - wszyściutkie, lilie łącznie z azjatyckimi, jakoś się nie czepiły lilii św. Antoniego. Aha, jeszcze świecznicę jedną z dwóch.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zaprawdę łatwiej byłoby wyliczyć, czego nie jedzą. Z cebulowych to narcyzy i fritilarii.
Trzeba walczyć, bo niewiele w ogrodzie zostanie. Kret to głównie niemiłe wrażenia estetyczne, a to...
Trzeba walczyć, bo niewiele w ogrodzie zostanie. Kret to głównie niemiłe wrażenia estetyczne, a to...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jedzą też zimowitów. Mirek ma rację, lepiej wyliczyć czego nie jedzą.
Smakuje im marchewka, pietruszka, ziemniaczki, buraczki- idą sobie równiutko rządkiem.
Miałam też dokładnie wygryzionego selera od środka, dopiero po wyrwaniu okazało się że to tylko skorupa.
Smakuje im marchewka, pietruszka, ziemniaczki, buraczki- idą sobie równiutko rządkiem.
Miałam też dokładnie wygryzionego selera od środka, dopiero po wyrwaniu okazało się że to tylko skorupa.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Trzeba siać gorczycę po zbiorach i zostawić ją tak na zimę nie przekopywaną.Myszowate wyniosą się bo korzenie tej rośliny szkodzą im na wątrobę.Na wiosnę przekopać.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zimowitów nie jedzą ,tojadów nie jedzą ,ciemiężyc nie jedzą- jednym słowem nie jedzą tych trujących jak w zeszłym roku ustawiałem tunel na kaktusy w nowym miejscu to przy kopaniu znalazłem kilka magazynów pokarmu - w każdym było kilkanaście - kilkadziesiąt korzeni mniszka lekarskiego
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Eeee, to była chyba ich apteka. Mam mnóstwo mniszka i ani jednego nie podgryzły.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
mnie nawet zjadły korzeń wiśni
W ogrodzie przyjaciół doszczętnie zjadły korzenie młodych jabłonek - drzewka można było dwoma palcami z ziemi wyjmować. Pierwszy raz widziałam drzewka w tak niecny sposób pozbawione korzeni - został same badyle.
pozdrawiam
Aneta
Aneta