Trawnik po zimie cz. 1
Trawnik po zimie - pomocy!
Witam wszystkich
Jako że jestem nowym użytkownikiem forum chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jak to zwykle bywa poprosić o radę Po tegorocznej zimie i roztopie śniegu mam na działce wielki problem z trawnikiem a mianowicie po roztopieniu śniegu zastaliśmy go w opłakanym stanie, jest praktycznie cały tak jakby wysuszony (przegniły), z góry trawa zlepiła się i stworzyła jakby skorupę. Postanowiłem wygrabić wszystko to co przegniłe ( praktycznie cały trawnik) i zostaje teraz pytanie co dalej.
Proszę o odpowiedzi a dla uwidocznienia problemu załączam zdjęcie zgrabionego już trawnika.
Jako że jestem nowym użytkownikiem forum chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jak to zwykle bywa poprosić o radę Po tegorocznej zimie i roztopie śniegu mam na działce wielki problem z trawnikiem a mianowicie po roztopieniu śniegu zastaliśmy go w opłakanym stanie, jest praktycznie cały tak jakby wysuszony (przegniły), z góry trawa zlepiła się i stworzyła jakby skorupę. Postanowiłem wygrabić wszystko to co przegniłe ( praktycznie cały trawnik) i zostaje teraz pytanie co dalej.
Proszę o odpowiedzi a dla uwidocznienia problemu załączam zdjęcie zgrabionego już trawnika.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopisz parę szczegółów, jaka gleba, kiedy zakładany trawnik, jak przygotowane podłoże, jaka mieszanka traw, czy nawoziłeś albo pryskałeś i ew. kiedy itp.
I zajrzyj tutaj:
- Przyklejony: Trawnik - spis linków, opisy problemów
I zajrzyj tutaj:
- Przyklejony: Trawnik - spis linków, opisy problemów
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj!
Myślę że jest szansa na uratowanie trawniczka.
Mój wyglądał w zeszlym roku podobnie (możesz zobaczyć na zdjeciach ). Po dokładnym wygrabieniu i podziurawieniu np. aeratorem lub widłami, ja posypałabym go troszkę piaskiem żeby "rozluźnić" ziemię i ją przewietrzyć.
Następnie posypać nawozem do trawników. Koniecznie w deszczowe dni, albo zlać go porządnie wodą żeby nawóz się dobrze rozpuścił.
W razie potrzeby potem dosiać świeżych nasion.
Myślę że jest szansa na uratowanie trawniczka.
Mój wyglądał w zeszlym roku podobnie (możesz zobaczyć na zdjeciach ). Po dokładnym wygrabieniu i podziurawieniu np. aeratorem lub widłami, ja posypałabym go troszkę piaskiem żeby "rozluźnić" ziemię i ją przewietrzyć.
Następnie posypać nawozem do trawników. Koniecznie w deszczowe dni, albo zlać go porządnie wodą żeby nawóz się dobrze rozpuścił.
W razie potrzeby potem dosiać świeżych nasion.
Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi:)
Oto szczegóły:
- trawnik zakładany w zeszłą wiosnę tak więc była to jego pierwsza zima
- mieszanka traw uniwersalna firmy TopDecor
- przy zakladaniu trawnika (wyrównianie podłoża, po dość odbitym podlaniu siew, następnie delikatne przykrycie torfem odkwaszonym i wałowanie)
- niestety co do gleby to nie moge nic powiedzieć
Mam nadzieję że to coś pomoże
Oto szczegóły:
- trawnik zakładany w zeszłą wiosnę tak więc była to jego pierwsza zima
- mieszanka traw uniwersalna firmy TopDecor
- przy zakladaniu trawnika (wyrównianie podłoża, po dość odbitym podlaniu siew, następnie delikatne przykrycie torfem odkwaszonym i wałowanie)
- niestety co do gleby to nie moge nic powiedzieć
Mam nadzieję że to coś pomoże
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tamtym roku na wiosne też zakładałem trawnik Kupiłem nasiona firmy TOP DECOR i podobnie jak ty też się załamałem jak zobaczyłem jak wygląda trawnik po zimie Niedawno w cieplejsze dni trawnik wygrabiłem opryskałem środkiem Rovral flo 255 SC Wydaje mi śię że wygląda już lepiej teraz tylko nawożenie ,aeracjia ,piaskowanie i myśle że będzie ok
Witam ponownie i znowu proszę o podpowiedź odnośnie mego nieszczęsnego trawnika . Dzisiejszego dnia przy pięknej pogodzie skończyłem wertykulację i aerację i w związku z tym pojawiają się następne pytania a mianowicie:
1. Czy powinienem wykonać piaskowanie, jeżeli tak to mam to robić ręcznie czy może ktoś próbował siewnikiem
2. Chciałem tak przygotowany trawnik potraktować nawozem "Substral - Regenerator trawnika" czy to dobry pomysł ??
3. Dostęp do wody - na naszej działce mamy zakręconą jeszcze wodę a ok 100m od działki jest mały staw gdzie łowią rybacy - czy mogę użyć wodę z takiego stawu do ewentualnego delikatnego podlewania po nawożeniu
Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi
1. Czy powinienem wykonać piaskowanie, jeżeli tak to mam to robić ręcznie czy może ktoś próbował siewnikiem
2. Chciałem tak przygotowany trawnik potraktować nawozem "Substral - Regenerator trawnika" czy to dobry pomysł ??
3. Dostęp do wody - na naszej działce mamy zakręconą jeszcze wodę a ok 100m od działki jest mały staw gdzie łowią rybacy - czy mogę użyć wodę z takiego stawu do ewentualnego delikatnego podlewania po nawożeniu
Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. tak, próbował z sukcesem
2. wystarczy zwykły nawóz do trawnika
3. tak, można użyć wody ze stawu, jeśli rybacy / wędkarze pozwolą
2. wystarczy zwykły nawóz do trawnika
3. tak, można użyć wody ze stawu, jeśli rybacy / wędkarze pozwolą
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Trawnik po zimie cz. 1
Po roztopach okazało się, że miejscami pod śniegiem trawa zupełnie uschła - czy to odrośnie z korzenia??