Pergola kolumnowa (z rurek)
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pergola kolumnowa (z rurek)
Witajcie
Chciałam zapytać co myślicie o pergolach kolumnowych skręcanych z rurek !!!!!!
fotkę usunęłam ze względu na negatywne opinie tego produktu a fotkę tę zapożyczyłam od sprzedawcy
chciałam zapytać bo wiem że u kogoś już takie widziałam i ciekawi mnie ich żywotność , wytrzymałość. Chciałam puścić po nich róże . Czy polecacie takie pergolki ?
Chciałam zapytać co myślicie o pergolach kolumnowych skręcanych z rurek !!!!!!
fotkę usunęłam ze względu na negatywne opinie tego produktu a fotkę tę zapożyczyłam od sprzedawcy
chciałam zapytać bo wiem że u kogoś już takie widziałam i ciekawi mnie ich żywotność , wytrzymałość. Chciałam puścić po nich róże . Czy polecacie takie pergolki ?
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: PERGOLA KOLUMNOWA
Ale nie do róż.
Takie pergole z trudnością przeżywają zimę w Polsce, ja swoją rurkową zostawiłem, i śnieg połamał.
Sprawdzają się, ale latem, np. dla pnączy jednorocznych.
Na zimę lepiej je demontować

Takie pergole z trudnością przeżywają zimę w Polsce, ja swoją rurkową zostawiłem, i śnieg połamał.
Sprawdzają się, ale latem, np. dla pnączy jednorocznych.
Na zimę lepiej je demontować
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- myszorek
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w lecie też nie dały rady. Wystarczył silniejszy wiatr i po pergoli 

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Iwona nie lepiej znaleźć ,,złotą rączkę'' co pospawa solidne pergole z drutu zbrojeniowego czy z płaskowników?Będzie na lata. 

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Re: Pergola kolumnowa
dziękuję wam za radę .Byłam niemalże zdecydowana na zakup bo tania 33 zł a potrzebuję 4 szt.
Już dzwoniłam do kolegi i prowadzę z nim rozmowy na temat produkcji takich pergolek z pręta 10 wraz z ocynkowanie.Cena znacznie się podniosła ale lepiej dołożyć niż potem denerwować się , bo z jednej strony wyrzucona kasa a z drugiej może pokaleczyć róże .
Jeszcze raz wam dziękuję
Nie mniej jednak nie zamykajmy wątka .Proszę o dalsze opinie użytków takich lub podobnych pergol .
Już dzwoniłam do kolegi i prowadzę z nim rozmowy na temat produkcji takich pergolek z pręta 10 wraz z ocynkowanie.Cena znacznie się podniosła ale lepiej dołożyć niż potem denerwować się , bo z jednej strony wyrzucona kasa a z drugiej może pokaleczyć róże .
Jeszcze raz wam dziękuję

Nie mniej jednak nie zamykajmy wątka .Proszę o dalsze opinie użytków takich lub podobnych pergol .
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sąsiad kupił taki podobny łuk, też coś około 30 zł, puścił po tym jeżynę,świetnie to wyglądało. Ja też kupiłam parę lat później,pracowicie samodzielnie poskręcałam, rośnie na tym u mnie kiwi. U sąsiada całkowicie połamało się, ma już solidne drewniane rusztowanie, u siebie natomiast zauważyłam,że jedna nóżka przerdzewiała i złamała się, trzeba będzie jakoś ją wzmocnić. Wytrzymują najwyżej 5 lat.
"Tanie mięso psy jedzą", jak dawniej mawiano.
"Tanie mięso psy jedzą", jak dawniej mawiano.
Waleria
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
W sumie nie są nieraz tanie.
Ładnie to wygląda ,ale nie na lata.
Ja (nie jestem tu straszny fachowiec)sam sobie spawam na własny użytek pręty i płaskowniki.Na razie proste formy.W tym sezonie przymierzam się do wyginania łuków.
Ładnie to wygląda ,ale nie na lata.
Ja (nie jestem tu straszny fachowiec)sam sobie spawam na własny użytek pręty i płaskowniki.Na razie proste formy.W tym sezonie przymierzam się do wyginania łuków.

Witam.
Jestem amatorką ale dołączę się do przedmówców. Taką łukową pergolkę mamy (a raczej mieliśmy) w naszym ogródku. Służyła mojej Mamie do pnącza (niestety nie wiem jak się nazywa
takie nie za cienkie i nie za grube
). Stała sobie kilka lat i już od początku przy bardzo mocnym wietrze kołysała się- tak że stabilnością nie grzeszyła
Z biegiem czasu pnącze rozrastało się a co za tym idzie miało grubsze "pnie" i było cięższe, każdy deszczyk już działał niekorzystnie (nie mówiąc już o jesiennych ulewach,śniegu i mrozie) nieuniknione jest rdzewienie tych cienkich rurek i łamanie się. No i tak pod koniec ostatniej jesieni skończyła swój żywot, deszcz, mocniejszy wiatr i runęła na ziemię łamiąc się przy tym w kilku miejscach. Co do kaleczenia w takich sytuacjach rośliny nie muszę wspominać ale sama pokaleczyłam się nieźle starając się powyjmować te rurki z pnącza
Walerio , może się mylę, ale obserwując rozrost naszych kiwi radziłabym Ci przymierzać się do jakiejś solidniejszej konstrukcji która stabilnie utrzyma je.
Pozdrawiam.
Jestem amatorką ale dołączę się do przedmówców. Taką łukową pergolkę mamy (a raczej mieliśmy) w naszym ogródku. Służyła mojej Mamie do pnącza (niestety nie wiem jak się nazywa

Walerio , może się mylę, ale obserwując rozrost naszych kiwi radziłabym Ci przymierzać się do jakiejś solidniejszej konstrukcji która stabilnie utrzyma je.
Pozdrawiam.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Valki! Dzięki, zaczynam myśleć ,bo rzeczywiście, rok, dwa i runie mi to wszystko. Trzyma się, bo jest oparte o altankę.
Waleria