Zrębki drzew jako ściółka
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zrębki drzew jako ściółka
Jak myślisz czy zastosowanie tego rodzaju ściólki jest korzystne dla roślin?
Janusz
Janusz
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Oooo...to cenna informacja - muszę puścic ją dalej bo widziałem latem jak mój sąsiad ściółkował ziemię pod zywopłotem tujowym, poszatkowanymi gałązkami z tego właśnie żywopłotupogotowie ogrodnicze pisze:zgadzam sie z Toba ale tylko z drzew i krzewów liściastych bo iglaste zawieraja substancje trujące dla roślin FENOLE
Janusz
Może tuja -tuji nie zaszkodzi...
Pytanko o ściółke
Cześc mam pytanie czy mozna użyc do wyściółkowania ziemi pod drzewami owocowymi i powiedzmy malinami zmielonych ewentualnie drobno pocietych gałezi z drzew owocowych ewentualnie lisciastych ( bo wiem ze iglaste odpadają ze względu na pH) ponieważ niemam zabardzao czasu na plewienie, a to rozwiazanie mogło by mnie uwolnić od plewienia.
Wydaje mi sie również ze taka ściółka zatrzymywała by wiecej wody i zmniejszała jej odparowywanie, i po pewnym czasie gdy dojdzie do rozkładu takiej sciółki czesciowo tez by nawoziła w naturalny sposób.
jeśli sie myle to prosze o wyjasnienie i podanie za i przeciw takiej ściółce.
Wydaje mi sie również ze taka ściółka zatrzymywała by wiecej wody i zmniejszała jej odparowywanie, i po pewnym czasie gdy dojdzie do rozkładu takiej sciółki czesciowo tez by nawoziła w naturalny sposób.
jeśli sie myle to prosze o wyjasnienie i podanie za i przeciw takiej ściółce.
Kolorowa kora
Jakich barwników naturalnych użyć żeby kora była kolorowa ?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Obawiam się,że kory to nie zabarwisz bo jest naturalnie zbyt ciemna.W handlu można kupić kolorowe wiórki drzewne w różnych barwach ,ale to ścinki drewna ,a nie kora.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie