Oczarowana - nolina
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczarowana - nolina
Czesc dopiero zalogowałam sie ,ale jestem oczarowana kolekcjami kaktusów .Mnie jeszcze nie kwitły ,pewnie zle zimowały bo na parapecie okiennym w bloku .Nie mam mozliwosci zimowania ich .A kaktusy Roberta to istny szok .po prostu cudeńka .
- nolina
Re: Oczarowana
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Gratuluję 2 osobników pokaźnych rozmiarów! Coś niedobrego dzieje się z z twoim cereusem... przypalił się?
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- nolina
Artur89 ten Cereus chyba już jest po prostu stary ma chyba 30 lat ,ale żal mi go usmiercic .Przypalic to sie chyba nie przypalił bo stoi na parapecie i jest z każdej strony taki brązowy.Myslałam też ,że może ma pajączki ,ale nie umiem rozpoznac.
- Artur89
Aaa to wiekowy osobnik, najpewniej zdrewniał, chociaż aż tak bardzo... trochę podejrzane.
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Sprawdź czy nie chodzą po nim takie małe bordowe/brązowe właśnie pajączki i czy nie ma na tym kaktusie żadnych przędz.
Tak wygląda właśnie przędziorek
Tak wygląda właśnie przędziorek
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Zdrewniały może być u dołu ale te przebarwienia są również na młodych pędach. Coś niedobrego się z nim dzieje.
- Artur89
Wapomnę jeszcze, że ostatnio widziałem metrowego Cereus peruvianus w biurze projektowania ogrodów i wyglądał zdecydowanie lepiej i pewnie był starszy od twojego Trzeba go przebadać im szybciej tym lepiej
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Możliwe, że "peruwiana" zaatakował jakiś grzyb! Niestety fotki są zbyt niewyraźne i trudno rozpoznać. Myślę, że dobrze by było posadzić go do odpowiedniego podłoża, opryskać np. Topsinem i m/w po miesiącu zacząć nawozić. Daj mu więcej słonka i powinien dojść do siebie, nowe przyrosty zasłonią stare i kaktus odmłodnieje. Szkoda, by było stracić taki okaz- nie jest łatwo takiego się dochować, pewnie każdy chciałby mieć u siebie taki "skarb":)
Twoja kolekcja jest piękna, masz wielkie okazy- choćby Euphorbia trigona (ile ma lat?). Naprawdę jest co podziwiać
Twoja kolekcja jest piękna, masz wielkie okazy- choćby Euphorbia trigona (ile ma lat?). Naprawdę jest co podziwiać
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- nolina
Witam i dziękuje wszystkim za troskie .Mozliwe,ze peruwiana zatakowal jakis grzyb ja sie na tym nie znam i trudno mi coś na ten temat powiedziec .Robali na nim nie widze.Zastosuje sie do porad Baryczki dla mnie są bardzo cenne ponieważ do tej pory nie wiedziałam do kogo mogę z tym problemem sie zwrócic.Przypadkiem znalazłam to fajne forum.A co do Euphorbi Trigona to ja ją dostałam jak była o połowę mniejsza a mam ja 15 lat wiec tez jest wiekowa .Mam pytanie czy cereusa mogę przesadzic teraz? i w jaka ziemie ?czym tez nawozic( jestem zielona w tych sprawach )i jeszcze czy on moze stac na oknie zachodnim,bo wydawało mi się ,ze ma za dużo słońca .Generalnie prawie wszystkie maja stanowisko od zachodu.Nie wiem czy to dobrze.Serdecznie dziękuję trochę się pocieszyłam ,ze cereusa można uratowac.Pozdrawiam