Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bazylia (Ocimum basilicum) uprawa
Pytanie jak w temacie - jakie ma wymagania? do czego ją potem dodajecie?
Re: Uprawia ktoś bazylię?
Uprawiam,lubi ciepłe stanowiska.Już wysiałem aby zrobić rozsadę.
Daję ją...żonie.
Daję ją...żonie.
- camellia
można ją wysiewać bezpośrednio do gruntu czy lepiej nie? i w jakim terminie?
Ja pierwszy raz uprawiam a wysiałem w lutym, aktualnie wygląda tak
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo lubię zupę pomidorową z listkami bazylii i ząbkiem czosnku, dodaję też do sałatki ze świeżych pomidorów.camellia pisze: do czego ją potem dodajecie?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można do gruntu, od połowy maja, bardzo ładnie kiełkuje, konieczna jest przerywka, podrośnięte sadzonki dobrze posadzić tu i tam w warzywniku, bo zapach chroni przed szkodnikami. Bardzo pozytywnie wpływa na pomidory, a od kapusty odstrasza bielinki. Aktualnie mam już wysianą bazylię drobnolistkową, kulistą. Dodawać można do surówek, kanapek, lekkich zup, no i kuchnia włoska bez bazylii się nie obejdzie, najlepiej (dla mnie) pasuje do pomidorów oraz sera. Lubię też ziemniaki posypane świeżą bazylią.Polecam też bazylię cytrynową, bardzo ciekawy zapach. To moja bazylia: Dziś i wczoraj było pochmurno, więc siewki się wygięły do światła.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Uprawiałam rok temu w tunelu - siana do gruntu: czerwona, zielona zwykła i cytrynowa. Dodawana do sałatek z pomidorami rewelacyjna!
Pozdrawiam, Monika
- camellia
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło w główce:)
-
- 1000p
A jeszcze - jak za dużo wyrośnie, to nie ma się co przejmować, można zamrozić na zimę, jak zresztą wszystkie zioła, ja właśnie wolę zamrozić, niż suszyć, bo szczerze mówiąc, przeważnie zapomnę, gdzie powiesiłam pęczki ziół do suszenia W supermarketach można kupić bazylię, ale ona naprawdę łatwo kiełkuje i rośnie i za cenę jednej doniczki z supermarketu można mieć jej pełno. Wyczytałam ostatnio, że zioła nie powinny rosnąć w takim pełnym, palącym słońcu, gdyż wtedy nabierają gorzkiego posmaku, dlatego warto je sadzić między innymi roślinami, niech mają trochę cienia, a przy okazji odstraszą szkodniki. Z mojego doświadczenia wynika też, że komary nie lubią zapachu bazylii.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mambo, czy bazylia nadaje się do mrożenia? Bo koperek i pietruszka na pewno.
Ja tylko raz zamroziłam miętę, no i po rozmrożeniu była paciara. Teraz kupuję suszoną i bazylię i miętę.
Ja tylko raz zamroziłam miętę, no i po rozmrożeniu była paciara. Teraz kupuję suszoną i bazylię i miętę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 1000p
Bazylia się dobrze mrozi, może z miętą nie wyszło, bo ona ma takie miękkie listki, jakby "omszone", bazylia ma liście "twarde", nie wiem, jak to wytłumaczyć, no bardziej jak pietruszka, liście mięty są z tego gatunku, jak ma lawenda, pewnie lawenda też w mrozeniu się nie sprawdzi. Zresztą to ta sama rodzina - jasnotowate. To tyle mojej mądrości na temat przechowywania ziół Miękkie liście suszę, twarde mrożę.
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
Gieniu ja też mrożę bazylię,oregano,estragon szałwię i lawendę wkładam do litrowych wiaderek po twarożku muszą byc zamykane,bo inaczej wszystko przejedzie ich zapachem.
Ja w zeszlym roku sialam do gruntu - z wysiewu kwietniowego nie uroslo nic , z wysiewu majowego i po przesadzeniu z pierwotnego miejsca (pol cien - na słońce) wyrosła pięknie - krzaczki do 40 cm.
W tym roku zaczynam od rozsady na parapecie, by miec porownanie czy oplaca się w nią bawić, a reszte wysieje w maju ponownie prosto do gruntu.
W tym roku zaczynam od rozsady na parapecie, by miec porownanie czy oplaca się w nią bawić, a reszte wysieje w maju ponownie prosto do gruntu.