rododendron zakwitł już... ale w domu

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

rododendron zakwitł już... ale w domu

Post »

:oops: :oops: Kochani szukam szukam i nie moge znalezc w wyszukiwarce podobnego problemu...
Kupiłam rok temu rododendrona i trzymałam go na dworze ale w doniczce przez całą wiosnę, lato, jesien ale na zimę zabrałam go do domu...pewnie zle zrobiłam, trzeba go było wiosną posadzic...ale malutki był..Ten rododendron sprawił mi niespodziankę i już mi kwitnie! ale niestety w domu...ma tez brązowe liscie od dołu (to pewnie brak nawozu a rosnie w donicy)
Czy ja nie zachwiałam jego naturalną egzystencją zabierając go do domu??? (mrozy u nas były -30 a nawet -36 mieszkam na wschodzie Polski)
Czy teraz jak go posadzę do gruntu będzie dobrze? czy jeszcze czekac?Rododendrony nie moga rosnąc w domu w zimę jeśli są w donicy???

Bardzo was przepraszam jak zasmieciłam forum...Nie krzyczcie na mnie!!!
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rododendron zakwitł już... ale w domu

Post »

Nie zaśmiecasz forum, więc nie będziemy krzyczeć :tan

Poczekaj jescze ze dwa tygodnie i wkop go do ziemi.
Teraz możesz przygotować miejsce dla niego.
Zobacz video w tym poście: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 77#p804477
Poczytaj również ten post i cały wątek.

Brązowe liscie od dołu to raczej z wysuszenia.
Na całe szczęście nie nawoziłaś go, bo rhododendrony bardzo łatwo spalić albo zasolić nawozami. Po wsaczeniu (używając torf, kompost, albo ziemię dla rhododendronów) nie musisz go naważać, rhododendrony nie potrzebują (prawie wcale) nawozów, ale jeśli naprawdę chcesz nawozić to posyp nie więcej nawozów niż sypiesz soli na kanapkę.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: rododendron zakwitł już... ale w domu

Post »

o..dziękuje Panie Marku bardzo serdecznie...
Naszczęscie nie nawoziłam i na pewno przeczytam wątek polecony. Bardzo dziękuję.
Zamierzałam w dołku z ziemią wymieszac troszkę lisci i kory, zeby zakwasic...i ziemi torfowej podsypac...
Już się przenosze zeby sobie poczytac....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”