Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
Mam do was małe pytanie ponieważ w środę posiałem 5 nasionek pelargonii i chciałbym się dowiedzieć ile czasu kiełkuje taka pelargonia????A tak na marginesie to kupiłem nasionka pelargonii rabatowej białej.
- lampart111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: jak długo kiełkuje pelargonia ?????
Od kilku dni do dwóch tygodni
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Pierwszy raz w tym roku pokusiłam się o wysiew pelargonii.
Wzeszły pięknie, na szczęście, bo w opakowaniu było tylko 8 nasionek.
Stoją teraz na parapecie przy szybie ale coś bardzo wybiegają.
A jak wasze doświadczenia z wysiewem ?
Wzeszły pięknie, na szczęście, bo w opakowaniu było tylko 8 nasionek.
Stoją teraz na parapecie przy szybie ale coś bardzo wybiegają.
A jak wasze doświadczenia z wysiewem ?
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku nie wzeszło mi kompletnie nic
Nie wiem co żle zrobiłam, wysiew był do skrzynki w lutym jakoś..
Ale w tym roku też spróbuję Chyba jeszcze nie za późno? Do kiedy można je wysiewać?
Nie wiem co żle zrobiłam, wysiew był do skrzynki w lutym jakoś..
Ale w tym roku też spróbuję Chyba jeszcze nie za późno? Do kiedy można je wysiewać?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja pelargonie rabatowe wysiewałam od lat,zawsze w styczniu. Siałam do pudełeczka po maśle(z otworkami na odpływ wody),pryskałam, zawijałam w reklamówkę(oczywiście 2 razy dziennie trzeba wietrzyć) i stawiałam na grzejniku - zawsze wschodziły już na drugi ,góra 3,4 dzień. W tym roku z 10 nasionek wykiełkowało mi jedno...ale resztę nasion wyjęłam z ziemi, wrzuciłam do słoiczka z ciepłą wodą i na drugi dzień już 5 nasionek miało kiełki - wniosek:pelargonie spokojnie przed wysianiem można pobudzić do kiełkowania przez kąpiel w ciepłej wodzie. Cztery nasionka nadal pływają w słoiczku, tylko wodę zmieniam na ciepłą - obserwuję, że jeszcze dwa pomału pęcznieją, dwa pozostałe jak były drobne tak są - myślę,że kupiłam niezbyt świeże nasionka.
Kilka lat temu nasionka z Ożarowa kiełkowały mi w 80%.Wysiew w końcu grudnia do miniszklarenki bez moczenia i innych zabiegów.
Kwitły później jak te szczepione wczesną wiosną.
Kwitły później jak te szczepione wczesną wiosną.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenka, dziękuję bardzo za informację, bardzo mi się przydały!
Udanych plonów.
Magda
Magda
Ooo, bardzo ciekawa metoda, może i ja spróbuję w takim razie, tylko muszę szybko nasionek poszukać, żeby się z tym uwinąć:) Pewnie dużo można zaoszczędzić przy swoich sadzonkach:)
Pozdrawiam, Marzena
-
- 1000p
Z pelargoniam jest sporo zachodu-sieweczki na początku rosną powoli.W poniedziałek kupię jeszcze czerwone-tylko tym razem zanim je wysieję,odrazu zaserwuję im 12godzinną kąpiel-jak pokażą się kiełki to dopiero je wysieję.Łososiową pelasię sianą 15 stycznia najpierw posiałam-wzeszła 1 szt resztę nasion kąpałam w ciepłej wodzie-wypuściło 6 nasionek,3 nadal pływają...
Mam mieszane uczucia z tym moczeniem nasion.Bardzo łatwo 'przekroczyć' limit czasowy ( jeśli już to powinny tylko napęcznieć, a na to wystarczy kilka godzin).Zbyt długie możenie może zapoczątkować jakieś niekorzystne procesy( np.gnicie) w tej wodzie i po posianiu do ziemi korzonków taki kiełek może już nie puścić..
-
- 1000p
Moim nasionkom nie zaszkodziło-dziś rano po kilku dniach moczenia osatnie nasionka puściły kiełki- hurra będę miała 10 pelargonii
Ja swoich z Ożarowa nie moczyłam, po prostu wsadziłam i dwa dni później wykiełkowało 9 na 10 nasion. Jedną zeżarł mój kot
Tydzień po wysianiu były takie:
A dwa tygodnie po mają już po pierwszym listku I wykiełkowała ostatnia spóźnialska ;)
Tydzień po wysianiu były takie:
A dwa tygodnie po mają już po pierwszym listku I wykiełkowała ostatnia spóźnialska ;)
-
- 1000p
Też mam sieweczki w tym stadium,poczekam na drugi listek i rozpikuję je do małych doniczek