Papryka ożarowska
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Papryka ożarowska
Czy ktoś spotkał się z tą odmianą papryki? Co możecie powiedzieć o jej uprawie?
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Re: Papryka ożarowska
Ja miałem ją w tamtym roku, nie za tęgo mi plonowała. Już lepiej Etiuda, tylko że ona jest żółta.
W tym roku wysiałem Etiudę, Robertę(polecano już ja na Forum), Nokturn, i dałem jeszcze jedną szansę Ożarowskiej. Zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam
W tym roku wysiałem Etiudę, Robertę(polecano już ja na Forum), Nokturn, i dałem jeszcze jedną szansę Ożarowskiej. Zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Etiuda z tego co wiem to jest pomarańczowa a nie żółta . Ja również posiałam Etiudę i Robertę . A to kolory papryki
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72 ... 7.html?i=8
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72 ... 7.html?i=8
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Dagmara
- 200p
A co do ożarowskiej to w gruncie niezbyt dobrze plonuje , lepiej jest uprawiać ją w tunelu lub szklarni . Papryka z reguł potrzebuje dużo ciepła i osłony przed wiatrem . Ja nawet gruntowe odmiany osłaniam czarną folią od wiatru tzn. buduje jej dookoła płotek z czarnej folii . Ta która była nie osłonięta w tamtym roku nie zakwitła nawet.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Kupiłem w styczniu nasiona ożarowskiej ale po negatywnych komentarzach forumowiczów na jej temat zrezygnowałem i kupiłem inne.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No coż w takim razie zobaczymy co z niej będzie, ja ją kupiłem poniewż będąc w ogrodniczym rozglądałem się za czerwoną słodką papryką i inny klient mi ją polecił całkiem przypadkowo, powiedział że sadzi ją co roku pod osłonami i poleca bo jest bardzo dobra... zobaczymy zatem latem
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Sorka, , daltonista ze mnie, no jasne że pomarańczowa..., pomyliło mi się.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- Dagmara
- 200p
Szwagierka od paru ładnych lat już sadzi ożarowską i nigdy nie miała z nią problemów .
- Wilhelm
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 paź 2009, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
naopakowaniu z nasionami napis:
"dobrze wiąże owoce w warunkach słabego oswietlenia i obniżonej temperatury"
oraz
"do uprawy pod osłonami, a w sprzyjajacych warunkach również w gruncie"
ta odmiana debiutuje u mnie, rozsada jednak rośnie wolniej niz pomidory, ale może ten gatunek tak ma.
"dobrze wiąże owoce w warunkach słabego oswietlenia i obniżonej temperatury"
oraz
"do uprawy pod osłonami, a w sprzyjajacych warunkach również w gruncie"
ta odmiana debiutuje u mnie, rozsada jednak rośnie wolniej niz pomidory, ale może ten gatunek tak ma.
Wilhelm ja też debiutuje z paprykę ożarowską i też zauważyłam, że rośnie dość powoli(nawet mnie to trochę martwi). Do pewnego czasu rosła, a teraz mam wrażenie, że stoi. Już pomyślałam nawet czy by jej nie nawieź czymś.
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
"Do uprawy pod foliakiem, a w sprzyjających warunkach w gruncie." Pytanie czy jeśli w gruncie to po zimnych ogrodnikach sadzić dopiero? A jeśli pod foliakiem to może już można? Sam nie wiem co wybrać bo mam jeszcze pomidory i bakłażany i chcę to dać razem najlepiej. Co myślicie? W którym kierunku iść? Siane było wszsytko początkiem marca.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Dałem już do tunelu, na razie siedzą w donicach, niedługo dam je do gruntu. Pytanie mam czy 20 cm odległości jednej rośliny od drugiej to nie będzie za mało? Strasznie dużo tych roślin mi wyszło, a wyczytałem że wskazana odległość to 45cm. Przy posadzeniu w odległości 20cm i tak mi sporo zostanie ale czy przy tej odległości normalnie będą rosnąć i owocowac? Podobnie mam z bakłażanami i pomidorami.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Najkorzystniej jest zachować zalecaną odległość nasadzeń, wtedy rośliny dobrze rozkrzewiają się bo mają na to wystarczająco dużo miejsca, poza tym zbyt gęsto posadzone bardziej narażone są na choroby grzybowe z powodu braku odpowiedniego wietrzenia, nie stawiaj na ilość a na jakość.
Możesz oczywiście wysadzić gęściej od zalecanej o kilka cm ale nie zmniejszać jej aż o połowę.
Możesz oczywiście wysadzić gęściej od zalecanej o kilka cm ale nie zmniejszać jej aż o połowę.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności