Co było powodem przymarznięcia ?
Co było powodem przymarznięcia ?
moje roze byly okryte wloknina i zabezpieczone tasma na zime.tu gdzie byly okryte przemarzly na calej dlugosci pedow(roze pnace).co bylo powodem takiej sytuacji?
Re: co się stało?
Prawdopodobnie przedwczesne przymrozki przy dużej wilgotności - był taki moment jesienią, ze śniegu jeszcze nie było, a przyszły duże przymrozki.
Drugi wariant- kiedy ostatnio nawoziłaś te róże i czym? Jeśli nawoziłaś czymś długo działającym później niż w czerwcu- niestety mogły nie zdążyc przygotować sie do zimy- jeśli nawoziłas je czymkolwiek - później niż w pierwszej połowie sierpnia- tez mogły przemarznąć.
Drugi wariant- kiedy ostatnio nawoziłaś te róże i czym? Jeśli nawoziłaś czymś długo działającym później niż w czerwcu- niestety mogły nie zdążyc przygotować sie do zimy- jeśli nawoziłas je czymkolwiek - później niż w pierwszej połowie sierpnia- tez mogły przemarznąć.
Pozdrawiam.
- Silwan
- 50p
- Od: 3 wrz 2008, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co było powodem przymarznięcia?
Mam wrażenie, że główną przyczyną będzie jednak długo utrzymujący się mróz poniżej 20 stopni. Okrycie róż sprawdza się w moim przypadku przy chwilowych mrozach nawet poniżej 30 stopni, lecz długo utrzymująca się niska temperatura spokojnie zdąży przemrozić każde zabezpieczenie oczywiście sporo zależy od warunków w jakich róża rośnie np. budynki miasto, a może wieś z polami po horyzont gdzie wiatr hula całym rokiem jak w moim przypadku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Kontakt:
a ja sądzę, że powodem była czysta fizyka i niewłaściwe okrycie. Spróbuj wystawić na mróz szkalnkę wody okrytą kołdrą - i tak zamarznie, może godzinę później niż bez kołdry, może dwie, ale zamarznięcie jest nieuniknione ponieważ nie ma źródła ciepła. Natomiast obsypując ziemią i robiąc kopczyk źródłem ciepła jest ziemia, która nie zamarza, lub zamarza w dużo mniejszym stopiu niż wszystko nad nią, a temperatura pod kopcem jest i tak dużo wyższa niż temp powietrza.
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
- Silwan
- 50p
- Od: 3 wrz 2008, o 16:32
to oczywiste że najpierw się kopczykuję dopiero zabezpiecza pędy lecz przy minus 20 przez 10 czy 15 dni niema żadnego źródła ciepła wszystko jest zmarznięte na kość oczywiście w miejscu przysypania ziemią temperatura będzie kilka stopni wyższa, ale po dłuższym czasie i tam by się wyrównała z otoczeniem. Czytając wątki na forum przeczytałem , że u kogo zmarzła róża pienna przysypana ziemią i trocinami. Nie oszukujmy się przyzwyczailiśmy się do lżejszych zim, a nasze zakupy różane w dużej mierze nie są przeznaczone na nasz klimat, a nasz klimat to zima taka jak w tym roku
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje róże też pierwszy raz ucierpialy tak bardzo po zimie-a trzy pnące są do wykarczowania
Nawet okrycie i kopczykowanie nie pomogło na 36-stopniowe mrozy
Sagio , widziałem Twoje piękne róże , szkoda, że ucierpiałysagia pisze:Moje róże też pierwszy raz ucierpialy tak bardzo po zimie-a trzy pnące są do wykarczowania
U mnie róże wytrzymały -23*C bez dodatkowego okrycia - to pewnie zasługa obfitych opadów śniegu tej zimy, wystarczyła śniegowa kołderka.
pozdrawiam Roman
ale moje mialy kopczyki i to dosyc wysokie,przemarzly tylko pedy a to co pod kopczykiem odbilo.
- sagia
- 10p - Początkujący
Moim w większości też wymarzły tylko pędy i już odbijają--ale trzy ogromne rosły na przeciągu-i te nie odbiły
- sagia
- 10p - Początkujący
Hej Dziadku 2