Tulipany triumph - czy pokazały sie już u Was pąki?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Tulipany triumph - czy pokazały sie już u Was pąki?

Post »

Posadziłem tulipany 'purple flag' z grupy triumph ale boję się, że trochę za głęboko. Pokazały się tylko liście od 10cm do 25cm, bez pąków. Czy o tej porze macie już pąki?
Edit: przepraszam za dodanie wątku do niewłaściwego działu. :oops:
P.K.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 wrz 2007, o 23:07

Re: Tulipany triumph - czy pokazały sie już u Was pąki?

Post »

jeśli wyrósł jeden samotny lisc i nie widac kolejnego to w tym roku raczej nici z kwiatka u takiej roslinki

jak by bylo zdjecie to latwiej by bylo ocenic sytuacje:)
Pozdrawiam,
Paweł Król

Moja lista roślin.
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... c=6089&hl=
ToOn
50p
50p

Post »

Niektóre wyglądają jak opisałeś. Czy jest dla nich jakaś nadzieja ? Moze da się je jakoś przekonać do wzrostu np. sypnąć nawozem ??
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest nadzieja na przyszły rok.
Waleria
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już raczej nie zakwitną podobno jak wychodzi jeden liśc to jeszcze cebulka słabo rozwinięta :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
ToOn
50p
50p

Post »

Chyba się trochę pospieszyłem z obawami. U mnie liście wyglądają dorodniej niż u 4rafko4. He heh , to moje pierwsze tulipki i dlatego tak na nie chucham:)
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę się pochwalic małą częscią mojego ogrodu a zwłaszcza moje tulipanki w tym roku kwitną wdzięcznie, a szafirki co roku się spisują należycie :D Pozdrawiam Stasia :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ToOn pisze:Chyba się trochę pospieszyłem z obawami. U mnie liście wyglądają dorodniej niż u 4rafko4. He heh , to moje pierwsze tulipki i dlatego tak na nie chucham:)
Sam przyznam że moje aż tak dobrze nie wyglądają jak rok temu przyczyną jest zapewne to że większość cebulek sadziłem aż w grudniu (w odpowiednim terminie dla ich sadzenia nie było mnie w PL) i może zbyt płytko zostały posadzone.

Ps:a co do tego jeśli wychodzi z ziemi tylko jeden liść to tak jak ktoś pisał wyżej raczej w tym roku nie zakwitnie będe miał takich kilka.
ToOn
50p
50p

Post »

skorpion811-51 pisze:Chcę się pochwalic małą częscią mojego ogrodu a zwłaszcza moje tulipanki w tym roku kwitną wdzięcznie, a szafirki co roku się spisują należycie :D Pozdrawiam Stasia :wink:
Zapach takiej ilości szafirków musi być cudny. A te fioletowe tulipany to jaka odmiana?

4rafko4 pisze: Sam przyznam że moje aż tak dobrze nie wyglądają jak rok temu przyczyną jest zapewne to że większość cebulek sadziłem aż w grudniu (w odpowiednim terminie dla ich sadzenia nie było mnie w PL) i może zbyt płytko zostały posadzone.
Ps:a co do tego jeśli wychodzi z ziemi tylko jeden liść to tak jak ktoś pisał wyżej raczej w tym roku nie zakwitnie będe miał takich kilka.
U mnie pokazało się już mnóstwo pąków. Co prawda łodyżki są podejrzanie krótkie ale nie mogę narzekać.
Właśnie zajrzałem do Twojego ogródka i współczuję strat wyrządzonych przez złodziei i nornice. Jednak na Twoim miejscu zabezpieczyłbym jakoś lepiej tę truciznę, bo sam mam 2 koty i dla nich taka butelka to żadna przeszkoda. Komuś mogłoby się zrobić przykro.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To On Chętnie bym Ci powiedziała tylko ja nigdy nie zostawiam nazw kupionych cebul a mam ich już od dośc dawna i nie mam pojęcia jak się nazywają.Chyba muszę się wziąśc za prowadzenie zapisków bo ja tak wszystko sadzę a potem czarna magia. ;:218
ToOn
50p
50p

Post »

Nic nie szkodzi. Okazuje się, ze etykietkom i tak nie można wierzyć. Z tych "purple flag" zakupionych w oryginalnym opakowaniu w LeroyMerlin wyrosło mi coś co na 99% jest "arabian mystery".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”