Witam wszystkich..
Zaciekawił mnie post o Philodendronach gdyż sam kolekcjonuję te rośliny..
Przedstawiony na zdjęciach Philodendron jest oznaczony jako: Philodendron scandens var.medio pictum lub Philodendron oxycardium 'Brazil'.
Philodendron scandens "Variegata' ma białokremowe,nieregularne wybarwienie liści!
Philodendrony nie są roślinami,które bardzo potrzebują ostrego światła,ponieważ w naturalnym środowisku rosną na drzewach bądz w niższych partiach lasów deszczowych stąd światło rozproszone dobrze im służy.
Najlepszy jest wschodni,zachodni lub północny parapet okna,ale w południowym świetle też będą ładnie tworzyły liście ale należy unikać bezpośredniego ostrego (południowego) światła.
Jeśli chodzi o pstrolistne wybarwienie to muszę powiedzieć iż z własnego doświadczenia wiem,że Philodendrony pstrolistne nie lubią w zbyt dużej ilości dokarmiania nawozami wysokoazotowymi,dlatego dokarmiane takim nawozem bez przerwy mogą stracić atrakcyjne dla nich wybarwienie liści.Prawdą też jest,że pstrolistne odmiany lubią większą ilość światła niż gatunki zielone w rosnące w naturze więc dobrze rosną i wybarwiają się na parapetach okiennych lub gdzieś w pobliżu okna.
Na koniec pragnę wszystkich pozdrowić i zamieszczam zdjęcia mojego Philodendrona scandens 'Variegata'