Bazylia czerwonolistna (Ocimum basilicum )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Bazylia czerwonolistna (Ocimum basilicum )

Post »

Kupiłam sadzonki, ale nie wiem czy lepiej posadzić do gruntu, czy do doniczki.Chciałabym uprawiać jako roślinę ozdobną , ale obawiam się, że w gruncie na słońcu straci ładny kolor.Mam glebę piaszczysto gliniastą, nie wiem czy odpowiednia.Liczę na rady doświadczonych.Dziękuję
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylia czerwonolistna

Post »

Ja bazylię, również tę czerwonolistną uprawiam w doniczce, w ziemi uniwersalnej, ale to tylko dlatego, że w gruncie nie mam miejsca, a gliniane doniczki pięknie mi się komponują w zielniku. A ziemia kupna, bo u mnie ino piach.
Bazylia w zielniku była głównie akcentem kolorystycznym- w silnym słońcu liście miały takie charakterystyczne zielone żyłkowanie, robiły się wręcz pstre(zielono- czerwone).
Bazylia konsumpcyjna stała w takich samych doniczkach i ziemi, ale w świetlistym półcieniu. Tu liście zachowały swoją czerwoną barwę.
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ta Bazylia nadaje się do konsumpcji? Czy raczej walory czysto wizualne? A czy ona różni się wyglądem rosnąc w słońcu czy w półcieniu..?
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Pewnie że się nadaje! Chociaż mam wrażenie, że jakoś mniej aromatyczna jest... Ale to chyba tylko moje uprzedzenie...
Lorrie, poprzednio źle się wyraziłam: sadzonki bazylii czerwonolistnej podzieliłam na pół. Połowę przeznaczyłam na cele dekoracyjne- postawiłam w pełnym słońcu, te rośliny straciły nieco na swojej czerwonej barwie i pozieleniały nieco. Pozostałą część postawiłam w półcieniu by zachować kolor listków i tę część skonsumowałam...
Pozdrawiam- Liliana
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja myślę, że do celów dekoracyjnych to bardziej w cieniu, półcieniu, na słońcu robi się wyblakła :roll: Ale to chyba kwestia gustu :)
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Zgadza się, do dekoracji w cieniu i półcieniu, ale ja niestety nie mam "dekoracyjnego półcienia" a tylko "konsumpcyjny półcień". To słońce to mus było...
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

To będziemy szukać cienia :) Pokazujcie zdjęcia Waszych czerwoniastych Bazylijek :)
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Ja wysiewam bazylię do duże doniczki. Zieloną i czerwoną. Później, jak wzejdzie dużo sadzonek część przesadzam do gruntu. Ta w doniczce służy zarówno do ozdoby jak i bieżącej konsumpcji. Natomiast tą z gruntu ścinam i mrożę. Fantastycznie smakuje w zimie. Lepiej niż taka z doniczki na parapecie.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mi bardziej smakuje czerwona bazylia ale nie wiedziałam że też można ją mrozić :) uwielbiam ten smak , jak mi coś urośnie to zamrożę ;:138
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

W jakiej postaci mrozicie bazylię ?posiekaną czy w listkach ?
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak w przypadku bazylii ale pietruszkę , koperek i seler ja myję , suszę i mrożę w całości .Potem łamię sobie tyle ile potrzebuję i kruszę do garnuszka :) nie muszę kroić . A jak wcześnie kroiłam koper to musiałam odskrobywać od bryły która mi się robiła.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Bazylię (czerwoną, zieloną) myję, suszę, obskubuję liście, rozkładam je na tacy i do zamrażarki. Później wrzucam listki w jeden pojemnik, nic się nie skleja. Nie siekam bo uzywam ich i tak zawsze w całości. Gałązki, ogołocone, też mrożę. Wygodne są jak mają się tylko pogotować trochę a później zostać odłowione i wyrzucone. (lubię aromat bazylii w niektórych potrawach, ale nie znoszę trafic na nią zębem)
Pietruszkę, pora, seler naciowy, koperek, szczypior itp mrożę tak samo, tylko posiekane. Nic się nie zbryla, jeśli zamarzają suche i rozłożone na tacy.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na opakowaniu nasion jest napisane, że liście można mrozić po natarciu ich oliwą. Nie znałam tej metody :roll: . Do tej pory również część liści siekałam i mroziłam, a część rozkładałam na desce, częściowo mroziłam, a potem chowałam do większego pojemniczka.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”