Witam po raz pierwszy na tym forum.
Na jesień planuję kupić większą ilość tuji do obsadzenia 260 metrów działki, w związku z tym mam do Was pytanie.
Mam na oku dwie odmiany:Samaragd i Columna. Przeglądając zdjecia na necie wygladają bardzo podobnie szczególnie jak sa młode. Obie to żywotnik zachodni. Przyznam że kompletnie sie na tym nie znam ;-)
Która lepsza?
Zależy mi na tym by nie miała nieprzyjemnego zapachu ( jak tuje cmentarne), nie była ,,krzaczasta'' czyli taka ,,rozkrzewiona'' oraz żeby wykazywała się szybkim wzrostem.
Ziemia ciężka, gliniasta z domieszką ,,czarnej''.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Którą tuję wybrać? Smaragd czy Columna ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2010, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Którą tuję wybrać? Smaragd czy Columna ?
Witaj na forum
Tuje cmentarne pachną jakoś specjalnie? Jak?
Jeśli masz złe skojarzenia z tujami, to nie sadź ich pod żadnym pozorem, bo nigdy ich nie polubisz. Żywopłot można zrobić z mnóstwa innych roślin, nie musisz mieć tego, co inni 
Jeśli jednak zdecydujesz się na tuje, to najpierw poczytaj tu:
- Tuja Smaragd a Columna
- Jakie tuje na długi żywopłot
- Thuja zachodnia "Columna"- praktyczne uwagi
A zaraz potem zapraszam do zapoznania się z naszym regulaminem. Zamykam temat...

Tuje cmentarne pachną jakoś specjalnie? Jak?

Jeśli jednak zdecydujesz się na tuje, to najpierw poczytaj tu:
- Tuja Smaragd a Columna
- Jakie tuje na długi żywopłot
- Thuja zachodnia "Columna"- praktyczne uwagi
A zaraz potem zapraszam do zapoznania się z naszym regulaminem. Zamykam temat...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."