Kupiłam jakąś ładną trawę...

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Kupiłam jakąś ładną trawę...

Post »

No właśnie. Kupiłam i zapomniałam nazwy. Bo łacińska tylko była. I roślinka była bez etykietki. I kupowałam duuuużo rzeczy.
Trawka jest ładna, jasnozielona z jaśniejszymi paskami na brzegach. Kwiatostany ma takie całkiem trawiaste - jak najzwyklejsza trawa łąkowa. Są delikatniutkie. Listki są dość sztywne. Trawka ma około 25-30 cm. Była taniutka - 5,50 zł.

Może ktoś rozpozna, bo nie wiem jak ją sadzić. W sklepie powiedzieli, że może rosnąć i w słońcu i w cieniu. Ale raczej w słońcu. No i żeby ją podlewać, żeby nie przesychała.

Obrazek Obrazek

Jeśli zdjęcia są nieczytelne, to jutro wstawię lepsze, było już ciemnawo jak je robiłam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Kupiłam jakąś ładną trawę...

Post »

To turzyca japońska ( Carex Morrowii).Powinna rosnąć w nieco zacienionym, zacisznym miejscu gdyż jest trochę wrażliwa na mróz, który powoduje zasychanie liści.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Chyba nie. Znalazłam tę turzycę - ona ma inne kwiatostany - ma takie jakby kotki. A ta moja trawka ma kwiatostany w formie rzadkiej wiechy, delikatne i zwiewne. I ma bardziej wyprostowany pokrój. Listki turzyc japońskich, które znalazłam w necie są tak jakby zawinięte pod spód. Moja trawka ma te źdźbła bardziej wyprostowane. Tylko te dłuższe się opuszczają na końcach. I te cieńsze, z zewnątrz, starsze. Młode są sztywnawe. I mam wrażenie, że ta moja ma mniej białego paska na brzegu.
Ale może są różne turzyce japońskie. Idę dalej szukać.
Dziękuję selli7 za odpowiedzi :wit
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Pomóżcie ....
Mam kolejne zdjęcia, tym razem z kwiatostanem.
Obrazek
i jeszcze jedno całościowo
Obrazek

czy mogę to pytanie umieścić także w dziale z trawami? Bo znalazłam tam też wątek o rozpoznawaniu traw, ale nie wiem czy mogę kopiować.
kinga26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2006, o 17:47

Post »

hmm wydaje mi się że podobna do turzycy leśnej
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem pewien,ale to może być;
Kosmatka olbrzymia obrzeżona - Luzula sylvatica ?Marginata?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Mam jedną kosmatkę (fajna jest) w ogrodzie. Ta moja jest jakaś popularna, cała zielona. I ma inne kwiatostany od tej trawy pokazanej do oznaczenia. Kosmatka ma ciemne kwiatostany, a ta moja nowa trawa ma kwiatostany jasno zielone, delikatne. No i moja nowa trawka ma sztywniejsze listki od kosmatki. No i kosmatka ma chyba owłosione listki (chyba ma, już za ciemno, żeby sprawdzić), a ta nowa nie. Chyba, że kosmatki tak bardzo się różnią.

Nie mogę znaleźć kwiatostanu turzycy leśnej, ale szukam...

edit: kosmatka to chyba nie jest. Brak włosków i moja trawa ma liście z wyraźnym głównym nerwem - zapomniałam jak to się nazywa. Taki "kręgosłup" źdźbła. Kosmatki tego chyba nie mają. :?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

1. Turzyca leśna to nie jest
2. Taki kwiatostan to nie jest wiecha
3. Są paskowane odmiany kosmatek ale kosmatka to też nie jest
2. Może to być np. Carex dolichostachya 'Gold Fountains' lub Carex brunnea 'Variegata'. Zdjęcia kwiatostanu są marne i niewiele pomagają.
4. Zwróć się do któregoś z moderatorów z prośbą o przeniesienie tych postów do wątku Identyfikacja traw.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”