Selenicereus grandiflorus - Królowa Jednej Nocy
Selenicereus grandiflorus - Królowa Jednej Nocy
Kto z Was ma selenicereus i ephifyllum? Na czym polega różnica w ich uprawie? To moje ostatnie nabytki podarowane przez dobrych ludzi. Będę wdzięczna za porady. Pozdrawiam. Bożena.
- pszubart
- 100p
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pielęgnacja Epifyllum i Selenicereusa, jest podobna. Są to kaktusy epifityczne, łatwe w uprawie. Epifyllum, kwitnie najczęściej wiosną, a Selenicereus latem. Uprawia się je w ziemi uniwersalnej dla roślin doniczkowych i podlewa, kiedy przeschnie podłoże. Między podlewaniami ziemia powinna przeschnąć. Są dosyć żarłoczne, a więc należy je regularnie nawozić nawozem uniwersalnym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zimą należy je też podlewać i trzymać w mieszkaniu. Latem można wynieść je, np. na balkon. Unikać południowych okien. Najlepiej rosną na wschodnich oknach. Nie lubią intensywnego słońca, ani głębokiego cienia. Rozmnaża się je z sadzonek uzyskanych z dojrzałych pędów, które umieszcza się w wodzie i czeka, aż wypuszczą w niej korzonki, a potem sadzi się je do ziemi. Zasada jest prosta: należy o nie dbać jak o większość roślin pokojowych, a nie jak o typowe kaktusy.
Pozdrawiam wszystkich.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Selenicereus przechodzi zimą okres spoczynku i w tym okresie należy ograniczyć podlewanie. Także do podłoża warto dodać żwiru lub innych substancji mineralnych. Roślinka ta woli przepuszczalne podłoże od typowej ziemi dla roślin doniczkowych. Potwierdzam, że bez większych problemów po kilku latach uprawy Selenicereus jest w stanie zakwitnąć w mieszkaniu lub na zabudowanym balkonie. Selenicereusy bez najmniejszych problemów rozmnaża się z nasion. Dobrze kiełkują a siewki szybko rosną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślinki ze zdjęć mogą być tym samym gatunkiem. Pytanie jest jednak, czy to w ogóle jest jakiś gatunek. O ile te roślinki czasem bywają w sprzedaży w kwiaciarniach to jeszcze nie spotkałem się z informacją, by w ogóle one kwitły. A jeśli kwitnąć nie chcą, a przecież są to epifity, to na 100% jest to jakaś hybryda i to pewnie międzyrodzajowa. Pewnie którymś z przodków był jakiś Selenicereus. Ale Selenicereus grandiflorus na pewno to nie jest.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Dziękuję ci bardzo blabla. Kupiłam ją ponad 2 lata temu w kwiaciarni. Rzeczywiście nie ma ochoty kwitnąć, ale jest urokliwa w swej zielonej postaci . Najdrobniejszy odpadnięty kawałeczek w kontakcie z ziemią wypuszcza cieniutki niby korzonek i rozrasta się, rozgałęzia jak burza. I za tę łatwość w prowadzeniu i szybkie efekty wzrostu tak go lubię. Będę go więc nazywać hybrydek po Selenicereusie i kochać jak kocham kundelki i dachowce.