Witam, zastanawiam się co robić, gdy te białe kwiaty zielenieją. Wiem, że tym samym czas ich kwitnienia skończył się. Ale co z nimi robić: obcinać, czy zostawić w spokoju? Czy ma to jakieś znaczenie dla rośliny? Proszę o poradę. Leo
Skoro tak radzisz to tak zrobię. Zaraz po zzielenieniu tych kwiatów zanim zacznie się z nich obsypywać pył będę je ścinać. A czy dzięki temu będzie chętniej kwitł? Pozdro. Leo
Czy chętniej będzie kwitł raczej nie ale ścięcie przekwitniętych kwiatów umożliwi lepszy rozwój całej rośliny(nie będą ją kwiaty męczyły wytworzeniem nasion-co i tak jest rzadkie by uzyskały wschodliwość zebrane nasiona o ile się zawiążą) przez co skrzydłokwiat rozrasta się na większy okaz a co za tym idzie w późniejszym okresie kwitnie obficiej i większymi kwiatami.
Dlaczego kwiaty skrzydłokwiatu miniaturki wybarwiają sie na zielono? zostało ograniczone światło a mimo tego kwitnie na zielono (początkowo kwitł na biało)
No ja też już zgłupiałam...z tego co dotychczas wiedziałam,to te rośliny właśnie lubią półcień,mój też miniaturowy kończąc kwitnienie też robił się zielony. http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyd%C5%82okwiat
,Teraz nie kwitnie ale stoi dalej od okna-czy mam go przestawić?
Ja powiem tak swojego skrzydłokwiata mam na południowym parapecie ale pod kątem 45 stopni pada na niego światło, stoi na częściowo zasłoniętym parapecie przez ekran jak to w blokach i rośnie świetnie, natomiast co do stanowiska skrzydłokwiaty lubią miejsce jasne ale nie bezpośrednio nasłonecznione bo można w ten sposób poparzyć im liście, myślę że jakiś metr do półtora od okna wschodniego lub południowego ewentualnie bliski parapet okna północnego będą idealne dla niego.
Ostatnio zauważyłam, że na moim skrzydłokwiecie zaczęły występować czarne miejsca. Nawet niektóre młode, zamiast być zielone są czarne Co im może dolegać?
Prosze o pilną odp.
U mojego skrzydlokwiata bylo podobnie , nawet mlode listki wyrastaly cale czarne . Doniczka z kwiatkiem stala na parapecie , pod ktorym byl kaloryfer , ciagle ja spryskiwalam i chyba za duzo podlewalam. . Przenioslam kwiata w inne miejsce , przestalam spryskiwac i kontroluje podlewanie a liscie obcielam. Teraz wypuszcza nowe listki - zielone , bez plam.
dlaczego mój skrzydłokwiat (tegoroczny nabytek) ma zielone kwiaty zamiast białych a pręciki (słupeczki kwiatowe) ciemnieja i robią się czarne. Skrzydłokwiat stoi na korytarzu z oknem dachowym, nie ma tam zbyt dużego nasłonecznienia. Do podlewania czasami dodaje nawóz do roslin kwitnących, staram się aby miał wilgotno. jedyne zaniedbanie, że nie zraszam go zbyt często (w zasadzie tylko wtedy gdy mi się o tym przypomni i dysponuje większą ilościa czasu). Natomiast koncówki liści 9minimalnie zaczynają podsychać). Pewnie powinnam zamieścić fotografię ale aparat wybył na wakacje razem z moją córką
Czy zawsze miał kwiaty w tym kolorze??
Jeśli nie i w dodatku kwitnie już jakiś czas to przebarwienia są wynikiem przekwitania kwiatów Mój skrzydłokwiat dokładnie tak wygląda w momencie przekwitania, płatek zielenieje a słupek robi się czarny.