trawnik co można zrobić ???

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

trawnik co można zrobić ???

Post »

Witajcie !!!

Szukam pomocy u fachowców ,mam trawnik założony dwa lata temu kupiliśmy pierwszą lepszą trawę bez jakiejkolwiek analizy i to był NAJWIĘKSZY BŁĄD!!! . Gatunek trawy okropny , gruba , szeroka jak pastwisko . Zdjąć go nie mogę bo to ok 800 m2 .

Czy podsypując go nasionami lepszej gatunkowo trawy coś zdziałam czy to tylko wywalone pieniądze.

pozdrawiam
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: trawnik co można zrobić ???

Post »

Jeśli to jakieś potężne trawsko, to zagłuszy lepszą trawkę. Ja bym to spryskała Randapem czy jakimś innym mordercą jednoliściennych, cierpliwie odczekała, potem zagrabiła i ewentualnie jakieś poprawki gleby, a dopiero potem siała lepszą trawkę. Trawnik można zakładać przez całe lato, grunt, żeby był dobrze podlany.
Waleria
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

randap nie wchodzi w grę , przydzie mi żyć z tym zielskiem :(((((
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
esder
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2009, o 22:18

Post »

może zbyt rzadko jest koszona?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A czy oprysk innym preparatem wchodzi w grę? Musiałby być zastosowany preparat na jednoliścienne. Ewentualnie możesz rozłożyć czarną folię i poczekać, aż trawa sama zgnije. Potem wygrabić te resztki z wierzchu i siać na to trawę - po obumarciu korzeni starej trawy będzie niezła próchnicza ziemia :wink: Fakt, powierzchni trochę masz, więc trochę to upierdliwe (trzeba by było etapami), ale jeśli trawa cię denerwuje (co jest zrozumiałe), to będzie cię denerwować cały czas.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A teraz zapomnij o tym, co już tu przeczytałeś, o herbicydach i innych środkach, i zacznij po prostu kosić to co masz.
każda mieszanka składa się z różnych gatunków traw, są te, co szybciej kiełkują, te co wolniej się rozrastają, te co zarastają trawnik po latach od wysiania i te co po kilku latach zanikają. jeśli będziesz kosił, to trawnik może się z czasem sam "wyregulować".

Nie dajesz nam za bardzo szczegółowych danych co tam wysiałeś, jaki skład miała mieszanka, więc niewiele konkretów można z tego wyciągnąć, Zdjęć też nie ma, więc nie wiadomo, co rozumiesz pod pojęciem "szerokie" czy "grube", może masz doskonałą ziemię i trawa, która normalnie rośnie "cienka", u ciebie jest "gruba" :lol:

Koniecznie poczytaj tu:
- Wszystko o Trawnikach
Szczególnie to:
Odmiany i właściwości traw
- Jaki rodzaj trawy??
- Trawnik i które odmiany nasion ?
- Pytanie o zakup trawy - typ i rodzaj ?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Nalewka dokładnie tak zrobiłam ,trawa rośnie jak głupia , kosimy dwa razy w tygodniu , troszke niżej niż zwykle , dosypałam lepszej gatunkowo. Może coś z tego bedzie. :wit
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"...łam"? To znaczy, że jesteś kobietą :lol: Wybacz, z nicku ani z tekstu w poście to nijak nie wynikało :lol:

Zerknij jeszcze tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 52&start=0
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0

I powodzenia! :wit
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Obrazek
no udało się wrzucić fotkę
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nawozisz czymś? Jeśli przestaniesz nawozić, to trawa może zacznie wolniej przyrastać i kosić będziesz raz w tygodniu, zawsze to jakaś oszczędność czasu :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy częstym nawożeniu, trawa wytwarza płytki system korzeniowy, co później , podczas upałów szybko podsycha. Stosując rzadsze nawożenie, zmuszany tym samym trawę do wytworzenia głębszego systemu korzeniowego, a co za tym idzie , jest ona bardziej wytrzymała na suszę.
Marteczka26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:55

Post »

Witam, mam ogromny problem, nie wiem co zrobić. Postanowiłam założyć nowy trawnik, poprzewdni trawnik uległ zniszczeniu po przebudowie skweru, budowie nowych alejek itd. Firma, kóra się tym zajęła, miała zrobić to zgodnie z warunkami, lecz cała jej praca okazała się porażką, gdyż zrobiono to na skróty, nie odchwaszczono podłoża i starego trawnika, nawióziono cienką warstwę ziemi i zasiano trawę. W trawniku wzeszły wszyskie chwasty oprócz trawy, widoczna komosa, osty, rzepak i in. jednym słowem tragedia, trawnik jest 100 razy gorszy niż był. Jestem bezsilna i nie wiem co teraz zrobić, mieszkańcy zwracają uwagę szyderując. PROSZĘ O POMOC, może Państwo wiecie co można jeszcze zrobić z takim trawnikiem, żeby wyglądało to przyzwoicie? dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

Chwasty wypadną jak się pojawi trawa... i jeśli będzie koszona - zawsze tak to wygląda na początku. Nie załamuj się. trawa kiełkuje ze 3 tygodnie jeśli nie dostanie odpowiedniej ilości wody. I żadne podlewanie nie da tego co deszcz. Nie wiem kiedy trawę wysiałaś, ale poczekaj, nie wchodź, nie wyrywaj chwastów. na trawę należy wejśc jak ma tak powyżej 5 cm i wtedy trzeba ja mocno zwałować (złamać) albo podeptać...
Wtedy- łamiąc - zmusza się ją do rozkrzewiana na boki a nie rośnięcia do góry. Tak to robią Anglicy- a przecież im zazdrościmy trawników ;)
Tyle, że angielskie kosiarki do trawy maja zamocowany taki walec, który wałuje (łamie) trawę zaraz po koszeniu.
Chwastami się nie przejmuj - jak trawa ruszy to je zagłuszy do spółki z kosiarką.
Chyba ze wysiałaś te trawę 2 miesiące temu i w tym czasie wiele razy padał deszcz?

Osty będziesz musiała zlikwidować roundupem - ale dosłownie po koszeniu pryskając na każdy z osobna- po koszeniu trawy, która - mam nadzieję, że się wreszcie pojawi.
Pozdrawiam.
Marteczka26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 14:55

Post »

Od wysiania trawy (od końca kwietnia) minęło już 4 miesiące, także już powinna wzejśc. na razie widać tylko ziele, nie wiem co było w tej ziemi, ale tam jest nawet rzepak i komasa, czego wcześniej nie było w tym trawniku. Wszyscy się śmieją z tego trawnika, że zrobiło się pastwisko w centrum miasta. a ja nie wiem co zrobić, w założeniu to miał być piękny trawnik z prawdziwego zdarzenia, a została odwalona chałtura :( .prosze o jakąś poradę, czy teraz da się coś zrobić, czy to wszystko spryskać i przekopać, oczyścić i posiać nową trawę a następnie zwałować?
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

posiać nową trawę! Jeśli osty(chwasty) są wysokie - wyrwać!
Normalnie wyrwać chwasta, posiać nowa trawę, lekko grabiami przemielić, by ptaki nie zeżarły wszystkiego i modlić się o deszcz.
Ale najpierw wyrwać te chwasty, albo skosić, bo jeśli maja 4 miesiące- to już wydają nasiona!!
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”