Choroba host?
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroba host?
Ja też mam taką jedną (też była taka poskręcana)ale mi moją cós podkopało od dołu bo sprawdziłam.Przesadziłam w nowe miejsce i odbija powoli.
pozdrawiam ANIA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Hosta wyraźnie marnieje, sprawdź system korzeniowy, może zagnił lub zgodnie ze stwierdzeniem elli coś go podgryzło.
Są podgniłe, goniak ma rację - zastosuj się.
Czy mam wykopać, opłukać korzenie, opryskać na grzyby i posadzić?
Przyjmie się teraz?
Przyjmie się teraz?
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Wykop, odetnij nadgniłe korzenie, oprósz je Kaptanem i posadź w nowym (lepszym) miejscu.JacekW pisze:Czy mam wykopać, opłukać korzenie, opryskać na grzyby i posadzić?
Przyjmie się teraz?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Witajcie.Moje hosty wyglądają na chore.Czy to wirus HVX czy może coś innego.Alicja.
Nie, to wynik żerowania nicieni.
- Georginia
Dziękuję Tomasz.Rozumiem że potrzebny jest oprysk śr.chemicznym.Możesz podpowiedzieć jaki.Alicja.
Na nicienie nie ma wielu sposobów, najbardziej skuteczną jest uprawa...aksamitek. Ale to walka z wiatrakami, ponieważ nawet po wytępieniu ( czymś się pryska na jesieni doglebowo) znów się pojawią.
- Georginia
Nie pocieszyłeś mnie .Na razie jest to jednej, którą właśnie rozsadziłam i posadziłam na nowe miejsce.Czy jest niebezpieczeństwo że przeniosą się na inne hosty lub co gorzej na inne rośliny.Może po prostu się ich pozbyć.Co radzisz
Nicieni trudno się pozbyć, poza tym nie są dla roślin groźne...choć to głównie one przenoszą wirusy na hostach.
Nie przesadzaj, to nie jest tak duży problem. Można uprawiać aksamitki, ale to daje tylko rok względnego spokoju, potem wracają. Nicienie nie lubią oprysków bioczosem, mydłem ogrodniczym, wywarem z pokrzyw itp.
Nie przesadzaj, to nie jest tak duży problem. Można uprawiać aksamitki, ale to daje tylko rok względnego spokoju, potem wracają. Nicienie nie lubią oprysków bioczosem, mydłem ogrodniczym, wywarem z pokrzyw itp.