azalia rozmnażanie
azalia rozmnażanie
Mam bardzo ładne odmiany azalii i chciałabym je rozmnożyć...może wiecie jak i jaką porą najlepiej?
Re: azalia rozmnażanie
Moja sąsiadka przygięła gałązkę do ziemi i przykryła część ziemią, pęd się ukorzenił wtedy go odcięła i mi podarowała
Arleto, przeczytaj to Tutaj i będziesz wszystko wiedziała
a widzisz...nie sprawdziłam wątków z hasłem różaneczniki - całkiem sporo tego już napisano... dzięki za podpowiedź, ciekawe rzeczy tam pisali...pozdrawiam
Ja również pozdrawiam i życzę miłej lektury
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
i owszem, ale jeszcze zielone
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dziękuje za odpowiedz
A może ktoś wie jeszcze jak szybko one dojrzeją i kiedy można siać azalię i jak postępować z siewkami?
A może ktoś wie jeszcze jak szybko one dojrzeją i kiedy można siać azalię i jak postępować z siewkami?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Poznasz, że sa dojrzałe, jak zrobią się ciemno-brązowe i zaczną się otwierać. Nasiona raczej się nie wysypują same, możesz je zebrac końcem listopada,a wysiej w lutym, na wilgotne podłoże, nie przysypuj je ziemia, jedynie lekko przyciśnij do podłoża i zacieniuj, Nasiona b. dobrze kielkują.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A jaka jest powtarzalność cech u siewek?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Podejrzewam,że to będzie prawdziwa loteria;)aniawoj pisze:A jaka jest powtarzalność cech u siewek?
W przyszłym roku być może zakwitną mi moje 4 letnie siewki, wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej na ten temat.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Ja również spróbuję zagrać w tą loterię .
Po moich obserwacjach niektóre egzemplarze nadają się do ukorzenienia poprzez przygięcie i zasypanie ziemią,ale musi być odpowiednio ukrztałtowana sadzonka z nisko połozonymi gałązkam.Na kilka azalii kupionych przeze mnie tylko jedna taka jest,reszta wybujałe wysoko.
Kombinujac to i owo połamałem kilka gałzek z pakami kwiatowymi(strasznie kruche te drewno)także teraz nie będę wykonywał karkołomnych wariacji tylko przysypywał te co najniżej położone.
Po moich obserwacjach niektóre egzemplarze nadają się do ukorzenienia poprzez przygięcie i zasypanie ziemią,ale musi być odpowiednio ukrztałtowana sadzonka z nisko połozonymi gałązkam.Na kilka azalii kupionych przeze mnie tylko jedna taka jest,reszta wybujałe wysoko.
Kombinujac to i owo połamałem kilka gałzek z pakami kwiatowymi(strasznie kruche te drewno)także teraz nie będę wykonywał karkołomnych wariacji tylko przysypywał te co najniżej położone.
Fallenangelv jeśli azalie są bardzo wybujałe, to możesz zaraz po kwitnieniu (jak tylko kwiaty zaczną wisieć) obciąć nisko gałęzie, pięknie się rozrosną. Zrobiłam to na kilku krzewach w tym roku. Wtedy łatwo można przygiąć do ziemi jeśli chcesz tak rozmnażać.
A o siewie w tym wątku znalazłam ciekawy artykuł http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=24280
Przy czym z siewem w samym torfie mogą być kłopoty bo jednak może tworzyć skorupę. Chyba jednak lepiej mieszać z drobniuteńką korą i np posiekanymi igłami sosnowymi
A o siewie w tym wątku znalazłam ciekawy artykuł http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=24280
Przy czym z siewem w samym torfie mogą być kłopoty bo jednak może tworzyć skorupę. Chyba jednak lepiej mieszać z drobniuteńką korą i np posiekanymi igłami sosnowymi