Obrzeża ogrodowe - formy rollborderów,opisy wykonania
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Obrzeża ogrodowe - formy rollborderów,opisy wykonania
Można przez zimę zrobić sobie samemu z betonu..foremka z cienkiej blachy-pół rury i po kilka dziennie można sprefabrykować ..widziałem takie robione w połowie butelki pet..ja zrobiłem taką formę w której za jednym razem mogę zrobić 4 szt.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A obrzeża trawnikowe nie wchodzą w grę. Fakt, że bardziej można nimi wyłożyć proste odcinki. Są w sumie praktyczne i trwałe. Plastikowe są równie trwałe , ale mniej naturalne.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
I ja się pod tym podpisuję. Sam realizuję taką metodę: na starej działce miałem ścieżkę wykonaną z plastikowych ramek, przesypanych ziemią i obsianych trawą. Z boku na krawędzi były kamienie jako granica - też poprzerastane trawą. Kłopot był w koszeniu - raczej musiałem kosić podkaszarką. Ale efekt był naprawdę fajny. Tutaj wygląda dość nieszczególnie - stworzone jesienią foto z marca następnego roku, przed rekultywacją trawnika z prawje strony. Kamienie wystają niewiele - chodziło mi o możliwość koszenia kosiarką, ale i tak były za wysoko... Ścieżka trochę jest przesuwana, więc stąd te uskoki, brak prostej linii. Drugie foto prezentuje mój obecny skalniak. Kiedyś będzie inaczej wyglądał, dziś to świeży twór. Ale daje jakieś pojęcie o wyglądzie takiedo obramowania.aurynka pisze:Ja ogólnie jestem zwolenniczką kamieni . To tak do dodania.
Uważam, że są najtrwalsze i najlepiej komponują się z naturą.
Pozdrawiam. Jacek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na jakimś forum, chyba w Muratorze, ktoś proponował do tego celu użyć jakiegoś narzędzia, ale nie podał jego nazwy. Nie był to szpadel Kierował na strony Gardeny, ale tam tego czegoś nie znalazłam, choć narzędzi ogrodniczych rzeczywiście jest tam całe mnóstwo. Ale jeśli nie wiem co to jest, jak wygląda i jak się nazywa, to jak mam to znaleźć??? Kto wie, o jakie narzędzie chodzi? (konkurs BEZ nagród )Tyle tylko, że co roku na wiosnę trzeba "oblecieć" dookoła trawnika ze szpadlem i obkopać, co by nie wrastał tam, gdzie nie powinien
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obrzeża do trawników,opisy metod wykonania
Proszę o poradę jak można oddzielić rabaty kwiatowe od trawnika. Do tej pory miałam oddzielone plastikowymi obrzeżami, jednak nie zdały rezultatu ,gdyż podczas koszenia trawnika uległy zniszczeniu i tak po trzech latach muszę wymienić. Zastanawiam się nad rolborderami, ale jest to duża powierzchnia i mogą być duże koszty. Moje rabaty są o różnych kształtach.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Re: Obrzeża do trawników
Ja właśnie mam rolbordery i jestem zadowolona,korzo_m pisze:Zastanawiam się nad rolborderami, ale jest to duża powierzchnia i mogą być duże koszty. Moje rabaty są o różnych kształtach.
ponieważ wprowadzają dodatkową kolorystykę do ogrodu.
Mam w kolorze brązu. Jedyna trudność przy nich to to, że muszą być co kilka lat konserwowane,
ponieważ woda i ostre słońce powodują, że kolor blaknie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
AurorA, w innym wątku pokazujesz zdjęcie z murkiem z kamieni i ktoś pyta, czy są połączone. Na cement? Na słowo honoru? Czy możesz dać tutaj jeszcze jakieś zdjęcie z murkiem i króciutko opisać konstrukcję? Plsss.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."