Obrzeża,bordery,krawężniki w ogrodzie
Nie wiem o jakich obrzeżach mówicie,ale ja od 4 lat używam plastikowych , brązowych "ala" kołeczki. Są drogie i ceną pasują do tych o których mówicie. Bardzo je sobie cenię, przetwały już trzy zimy, koloru nie straciły. Latem podkaszarką przy nich podcinam trawę i wcale ich nie oszczędzam , często przyłożę kołem kosiarki i nic się nie dzieje. Kołki drewniane dawno zbutwiały a te stoją. Mają jescze jedną zaletę, można je demontować i przenosić w inne miejsce.
pozdrowienia EG
Witam wszystkich na forum,to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. jesteśmy na etapie wykończania domu oraz ogrodu,gdzie mam już kilka krzewów i ładny trawnik. Jak radzicie urządzić podjazd? Czy lepiej sprawdza się kostka brukowa czy płyta chodnikowa??
Dużo ciepłych słów słyszałam [...]
jeżeli możecie mi jakos pomóc,doradzić to będę bardzo wdzieczna
Wyciąłem szemraną reklamę, reszta jest OK . Bishop
Dużo ciepłych słów słyszałam [...]
jeżeli możecie mi jakos pomóc,doradzić to będę bardzo wdzieczna
Wyciąłem szemraną reklamę, reszta jest OK . Bishop
Re: Obrzeża trawnikowe
Jeżeli kostka brukowa granitowa, to z fugą z przepuszczalnego materiału. Słyszałam, że są specjalne mieszanki przepuszczające wodę. Bardzo ważne jest, aby woda opadowa zostawała u nas na działkach, a nie spływała do rzek. Takie podejście do przyrody - jak betonowanie podwórek powoduje powodzie. Wiem co mówię, jestem z terenu po powodzi. A może płyty z otworami w których rośnie trawa? Taka kratka parkingowa?
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Płyt chodnikowych na podjazd nie polecam, gdyż należy je układać na podkładzie betonowym. Taka nawierzchnia jest nie przepuszczalna dla wody, i dość droga w wykonaniu.
Podjazd z kostki betonowej jest częściowo przepuszczalny,więc należy zachować spadki aby nadmiar wody gdzieś odprowadzić.
Nawierzchnia z kostki brukowej, jeżeli wykonana jest właściwie powinna być w dużej mierze przepuszczalna.
Rodzaj nawierzchni powinnaś dobrać, tak aby pasowała do domu i waszych preferencji np. po podjeździe będą jeździły dzieci rowerkami to powierzchnia musi być jak najbardziej gładka wtedy polecam kostkę betonową o małych fazach itp.
Polecam Ci spacer po okolicy,znajdziesz na pewno sporo różnych rozwiązań.
Podjazd z kostki betonowej jest częściowo przepuszczalny,więc należy zachować spadki aby nadmiar wody gdzieś odprowadzić.
Nawierzchnia z kostki brukowej, jeżeli wykonana jest właściwie powinna być w dużej mierze przepuszczalna.
Rodzaj nawierzchni powinnaś dobrać, tak aby pasowała do domu i waszych preferencji np. po podjeździe będą jeździły dzieci rowerkami to powierzchnia musi być jak najbardziej gładka wtedy polecam kostkę betonową o małych fazach itp.
Polecam Ci spacer po okolicy,znajdziesz na pewno sporo różnych rozwiązań.
Jeśli chodzi o płytę chodnikową to raczej nie jest to za ładne i w dodatku beton , teren zamknięty tzn. woda nie przenika w ziemię.
Kostka granit fajna i aż tak dużo jeszcze jej nie ma , gorzej kostka brukowa czy kolor czy zwykła to już taka nuda że aż mdli od tego.
Są na rynku jeszcze maty i kratki do wypełnienia żwirem lub obsiania trawą które można zastosować na podjazd do garażu z tym że te maty to aż takie tanie nie są a znowu kratki to też za tanich nie można kupić żeby później nie było zdziwienia że nasz podjazd się rozlatuje. Wiadomo kostka betonowa za 30 zł, kamień jeszcze raz tyle albo i więcej tak samo jest z tymi kratkami , samochodami itp.
No kratki i maty można zrobić samemu , chyba że teren gliniasty to już trochę więcej roboty.
Kostka granit fajna i aż tak dużo jeszcze jej nie ma , gorzej kostka brukowa czy kolor czy zwykła to już taka nuda że aż mdli od tego.
Są na rynku jeszcze maty i kratki do wypełnienia żwirem lub obsiania trawą które można zastosować na podjazd do garażu z tym że te maty to aż takie tanie nie są a znowu kratki to też za tanich nie można kupić żeby później nie było zdziwienia że nasz podjazd się rozlatuje. Wiadomo kostka betonowa za 30 zł, kamień jeszcze raz tyle albo i więcej tak samo jest z tymi kratkami , samochodami itp.
No kratki i maty można zrobić samemu , chyba że teren gliniasty to już trochę więcej roboty.