Byliny o czerwonych kwiatach
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byliny o czerwonych kwiatach
Witajcie,
chciałabym zapytać was o czerwone kwiaty. bardzo lubię ten kolor ale tak naprawdę jest niewiele kwiatów o tej barwie. a przynajmniej tak mi się wydaje. do czysto czerwonych można zaliczyć róże i maki.ale np. kupiłam ostatnio tawułkę arendsa i miała niby być czerwona a jest ciemno różowa. hortensja leuchtfeuer też miała być czerwona a jest ciemno różowa.
tak więc zauważyłam że wiele kwiatów jest sprzedawanych jako czerwone a są tak naprawdę są ciemno różowe, bordowe itp.
czekam na wasze doświadczenia.
chciałabym zapytać was o czerwone kwiaty. bardzo lubię ten kolor ale tak naprawdę jest niewiele kwiatów o tej barwie. a przynajmniej tak mi się wydaje. do czysto czerwonych można zaliczyć róże i maki.ale np. kupiłam ostatnio tawułkę arendsa i miała niby być czerwona a jest ciemno różowa. hortensja leuchtfeuer też miała być czerwona a jest ciemno różowa.
tak więc zauważyłam że wiele kwiatów jest sprzedawanych jako czerwone a są tak naprawdę są ciemno różowe, bordowe itp.
czekam na wasze doświadczenia.
Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: czerwone kwiaty
pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło, to gdzie chciałabyś mieć te czerwone kwiaty ja mam w doniczkach czerwone pelargonie,begonie, niecierpki, hibiskusa kwitnącego na czerwono i kilka jednorocznych, jak werbena, goździki, surfinia czy tytoń ozdobny. Na grządce wiosną czerwienią się tulipany, kwitnie rododendron, a latem lilie, dalie, róże, malwy,pysznogłówki, krokosomia, zawilec wieńcowy, firletka chalcedońska, szałwia, tygrysówka...oj, trochę tych czerwoności u siebie znalazłam faktycznie zdarza się, że kupując roślinkę spodziewamy się innego koloru kwiatów , niż otrzymujemy, ale czerwień, podobnie jak inne kolory, nie jedno ma "imię" pozdrawiam
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
Ja z czerwonych mogę polecić np.
Monarda,mak wschodni,liliowce,goździki
ale także cebulowe tulipany,mieczyki, albo gailardię
lub czerwoną lilię tygrysią
Kwiatów o kolorze czerwonym jest bardzo dużo. To w przyrodzie bardzo popularny barwnik.
Monarda,mak wschodni,liliowce,goździki
ale także cebulowe tulipany,mieczyki, albo gailardię
lub czerwoną lilię tygrysią
Kwiatów o kolorze czerwonym jest bardzo dużo. To w przyrodzie bardzo popularny barwnik.
Pozdrawia cynia
- agnesik12
- 200p
chodzi mi o byliny. czyli tak jak piszecie np mieczyki albo lilie. co więcej?
ja mam pysznogłówkę ale jest różowa. są też czerwone?
ja mam pysznogłówkę ale jest różowa. są też czerwone?
Agnieszka
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Ja mam czerwony floks drummona, cynie (przynajmniej zgodnie z opisem na opakowaniu nasion), lwią paszczę i margerytki. Pomijam róże i kwiaty, których nazwy już padły. Duży wybór czerwonych kwiatów jest wśród odmian astrów.
- agnesik12
- 200p
maakita a jaka to odmiana margaretek? możesz pokazać na zdjęciu? bo jeszcze nie widziałam czerwonych. mam białe i bardzo je lubię więc czerwone muszą być piękne.
a floks ?
pozdrawiam,
a floks ?
pozdrawiam,
Agnieszka
- robaczek
- 200p
- Od: 19 kwie 2008, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
czerwona pysznogłówka jest oprócz tego róże i lobelia
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Niestety nie mam zdjęć margerytek (inaczej złocień różowy), bo jak kwitły to akurat miałam bagno na ogrodzie i nie miałam natchnienia do robienia zdjęć. Opis i zdjęcie znajdziesz tu może przy okazji jeszcze coś wpadnie Ci w oko. Piszą, że jest różowa, ale niektóre są tak ciemnie, że w zasadzie... A to floks drummona, swoje też mam, ale takie marniutkie.
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Ja mam firletke chalcedońską - prawdziwa czerwień, nie bordo; żurawka krwista, czerwony posłonek, krwawnik pospolity (na początku kwitnienia czerwony, później przechodzi w bordo), bardzo ładne miodunki - jedna z zielonym liściem, druga z białoobrzeżonym liściem, sasanka (ciemnieje z wiekiem w bordo), jakieś goździki (ale one tak troche idą w bordo), łubin, kentrantus. Widziałam tez typowe czerwone penstemony, ale wiem, że te odmiany troche słabo zimują.
Z takich co to troche pod ciemny czerwień - bordo podpadają to mam: orlika, gailardię, pięciornik krwisty. Pewnie by się jeszcze coś znalazło.
Z takich co to troche pod ciemny czerwień - bordo podpadają to mam: orlika, gailardię, pięciornik krwisty. Pewnie by się jeszcze coś znalazło.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Potwierdzam, mam firletkę chalcedońską i są to naprawdę krwisto czerwone kule.Jest to bylina która jest niezawodna i łatwo się rozrasta
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Właśnie - lobelia szkarłatna (Lobelia cardinalis) pięknie kwitnie ciemnoczerwonymi kwiatami.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Agnesik, wiem o co Ci chodzi też myślałam o takim wątku a on już jest. Teraz nie mam czasu ale tu wrócę. Ja jestem z tych dla których czerwony ...to czerwony Największy wybór chyba w daliach bo z bylinami jest gorzej. Nr 1 to na pewno lobelia.