Ogród - pasja i miłość....
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogród - pasja i miłość....
Witam chyba już czas przywitać się w swoim wątku
W ubiegłym roku kupiliśmy dom z ogrodem, spełnienie naszych blokowych marzeń ? i zaczęła się rozwijać chowana do tej pory pasja ? choć częściwo realizowałam ją u rodziców ? no ale to jest co innego Rośliny sprawiają, że każdy wysiłek ma sens ? czy to przewożenie taczkami 7 ton ziemi x 3, czy to targanie wielu roślin, że auto nadaje się do gruntownego czyszczenia, czy wreszcie zakupy i każde zapłacone pieniądze za wynalezione cudeńka. I choć mąż ma mi za złe, że zabieram mu zieleń trawy ? to w końcu doszliśmy do jakiegoś porozumienia..... Mam nadzieję, że wzorem wyczytanych już treści w innych wątkach ? kiedyś odpuści to koszenie które tak uwielbia?
Aktualnie więc mam dwie pasje : ogród i koty?.
Poniżej kilka zdjęć tego co powstawało w ostatnim czasie i nadal się tworzy a końca nie widać?.
inne ujęcie
malutki
hosty
to co w trakcie
W ubiegłym roku kupiliśmy dom z ogrodem, spełnienie naszych blokowych marzeń ? i zaczęła się rozwijać chowana do tej pory pasja ? choć częściwo realizowałam ją u rodziców ? no ale to jest co innego Rośliny sprawiają, że każdy wysiłek ma sens ? czy to przewożenie taczkami 7 ton ziemi x 3, czy to targanie wielu roślin, że auto nadaje się do gruntownego czyszczenia, czy wreszcie zakupy i każde zapłacone pieniądze za wynalezione cudeńka. I choć mąż ma mi za złe, że zabieram mu zieleń trawy ? to w końcu doszliśmy do jakiegoś porozumienia..... Mam nadzieję, że wzorem wyczytanych już treści w innych wątkach ? kiedyś odpuści to koszenie które tak uwielbia?
Aktualnie więc mam dwie pasje : ogród i koty?.
Poniżej kilka zdjęć tego co powstawało w ostatnim czasie i nadal się tworzy a końca nie widać?.
inne ujęcie
malutki
hosty
to co w trakcie
Re: Ogród - pasja i miłość....
Aguś, no chyba się przestraszyłaś mojego gadania, bo wstaję dziś rano a tu Twój wątek już jest ;) jak na tak młody ogród wdać już ogrom pracy za Wami, fajnych kilka pomysłów których w głowie pewnie jeszcze więcej się plącze, ale ciekawi mnie strasznie ta jeszcze nie wykończona rabata, co tam dokładnie jest bo chyba to co ja lubię najbardziej
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajna ta w trakcie tworzenia. Coś tam za płotem macie nieciekawego, widać,że niektóre drzewka już, już to zasłonią. No i to niejednorodne obrzeżenie - kapitalne -nudne byłoby, jakby z czegoś jednego.Wiele osób robi faliste, a tu proste i świetne.
Waleria
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Ciekawe pomysły i dużo bardzo przeze mnie lubianych host.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
- Joyce
- 100p
Dziękuję za odwiedziny
Sylwek - tam są same iglaki niemalże w wolnej chwili porobię zdjęcia i powstawiam pojedynczo, kilka ukochanych koreanek i parviflorek i różne takie tam świerczki, jodełki, wierzby, modrzewie i mnóstwo drobiazgów z pewnego sklepu - co to niedługo tam chyba wszystko wykupię wielkość jest spora do obsadzenia bo to 95m2 ale już widzę, że na pewno będzie za gęsto - cóż będziemy martwić się później i przesadzać
Walerio - za płotem dzika jakaś działka, nie wiem co ten ktoś parę lub parenaście lat temu próbował tam stworzyć, w kazdym razie chwast jest na wysokość ogrodzenia więc wiklina doskonale spełni swoje zadanie - choć najważniejsze by osłoniła rośliny przed mroźnymi wiatrami
a obrzeża to takie tymczasowe bo to drewno i choć zaimpregnowane porządnie preparatami i smołą to chyba kilka lat i trzeba będzie wymieniać ...
Moniczek - ja bym tych host nawsadzała mnóstwo bo straaasznie mi się podobają ale niestety cienia to u mnie jak na lekarstwo...
Sylwek - tam są same iglaki niemalże w wolnej chwili porobię zdjęcia i powstawiam pojedynczo, kilka ukochanych koreanek i parviflorek i różne takie tam świerczki, jodełki, wierzby, modrzewie i mnóstwo drobiazgów z pewnego sklepu - co to niedługo tam chyba wszystko wykupię wielkość jest spora do obsadzenia bo to 95m2 ale już widzę, że na pewno będzie za gęsto - cóż będziemy martwić się później i przesadzać
Walerio - za płotem dzika jakaś działka, nie wiem co ten ktoś parę lub parenaście lat temu próbował tam stworzyć, w kazdym razie chwast jest na wysokość ogrodzenia więc wiklina doskonale spełni swoje zadanie - choć najważniejsze by osłoniła rośliny przed mroźnymi wiatrami
a obrzeża to takie tymczasowe bo to drewno i choć zaimpregnowane porządnie preparatami i smołą to chyba kilka lat i trzeba będzie wymieniać ...
Moniczek - ja bym tych host nawsadzała mnóstwo bo straaasznie mi się podobają ale niestety cienia to u mnie jak na lekarstwo...
Witam,wpadłem się przywitać i pozachwycać Twoimi rabatami,wszystko ładnie skomponowane i klimat tych kamieni super ,będę tutaj częściej zaglądał,pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj na forum
Masz bardzo ładnie przed domkiem, lubię takie rabaty z iglakami, kamieniami Marzy mi się mieć jakieś iglaki w donicach przed domem,ale boję się ,że zmarzną...Czy coś robisz specjalnego przed zimą?Ile sezonów Twoje iglaki już tak stoją w donicach?
Rabata w trakcie tworzenia również ciekawie sie zapowiada, pokaż wyraźniejsze zdjęcie, jestem ciekawa co tam rośnie Tzn. wiem,że iglaki, ale chciałabym zobaczyć w zbliżeniu
Hostowy kącik także fajny.
Widać,że dużo pracy włożyłaś w swój ogród.
Trzymaj się.Czekam na więcej zdjęć
A.
Masz bardzo ładnie przed domkiem, lubię takie rabaty z iglakami, kamieniami Marzy mi się mieć jakieś iglaki w donicach przed domem,ale boję się ,że zmarzną...Czy coś robisz specjalnego przed zimą?Ile sezonów Twoje iglaki już tak stoją w donicach?
Rabata w trakcie tworzenia również ciekawie sie zapowiada, pokaż wyraźniejsze zdjęcie, jestem ciekawa co tam rośnie Tzn. wiem,że iglaki, ale chciałabym zobaczyć w zbliżeniu
Hostowy kącik także fajny.
Widać,że dużo pracy włożyłaś w swój ogród.
Trzymaj się.Czekam na więcej zdjęć
A.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Witaj Agnieszko
Bardzo cieszę się, że zdecydowałaś się założyć wątek. Sylwek ma wprawę w namawianiu, bo kiedyś mnie też namowił Czekam z niecierpliwością na dalsze fotki
Początek znakomity
Bardzo cieszę się, że zdecydowałaś się założyć wątek. Sylwek ma wprawę w namawianiu, bo kiedyś mnie też namowił Czekam z niecierpliwością na dalsze fotki
Początek znakomity
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Joyce drzewka się rozrosną, będzie więcej cienia i...miejsce na hosty gotowe. Twoja kompozycja jest bardzo efektowna. Ja mam na razie 2 młódki, ale w przyszłym roku planuję rozszerzyć je o kilka nowych odmian.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
- Joyce
- 100p
tomko34 - witaj
Ann-ka72- witaj iglaki w donicach jeszcze nie przeżyły u mnie żadnej zimy ponieważ wszystkie rośliny były kupowane od kwietnia mniej więcej, wprowadziliśmy się tutaj 20 grudnia tuż przed świętami - więc pierwsza zima dopiero przed nami..... zobaczymy jak przeżyją
rispetto - witaj
moniczek - oczywiście kombinuję co i jak i chyba jeszcze za domem obok drewutni wymyślę jakieś miejsce dla kolejnych
to teraz kilka fotek - takich pierwszych z brzegu
abies balsamea Piccolo
abies koreana Ice Breaker
abies koreana Blauer Eskimo
abies koreana Oberon
abies koreana Silberzwerg
abies koreana Silver Show
Ann-ka72- witaj iglaki w donicach jeszcze nie przeżyły u mnie żadnej zimy ponieważ wszystkie rośliny były kupowane od kwietnia mniej więcej, wprowadziliśmy się tutaj 20 grudnia tuż przed świętami - więc pierwsza zima dopiero przed nami..... zobaczymy jak przeżyją
rispetto - witaj
moniczek - oczywiście kombinuję co i jak i chyba jeszcze za domem obok drewutni wymyślę jakieś miejsce dla kolejnych
to teraz kilka fotek - takich pierwszych z brzegu
abies balsamea Piccolo
abies koreana Ice Breaker
abies koreana Blauer Eskimo
abies koreana Oberon
abies koreana Silberzwerg
abies koreana Silver Show
- Joyce
- 100p
i jeszcze parę
abies koreana Prostrate Beauty
abies koreana Silberperle
abies pinsapo glauca
abies procera glauca compacta
abies koreana Prostrate Beauty
abies koreana Silberperle
abies pinsapo glauca
abies procera glauca compacta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Pięknie !!!Jak czytam wstep to myslę, że u nas było tak samo też robiłam ogródek u mamy ,ale to nie było to samo dopiero pot na skroni i zakasane rękawy ,nawet połamane paznokcie to było właśnie spełnianie marzen na temat ogrodu człowiek miał możliwość stworzyć coś ,w zasadzie z niczego i ta obawa czy wyjdzie z tego cos ,gdzie będziemy sie dobrze czuć Twój ogród zaczyna nabierac barw masz możliwości masz jeszcze sporo miejsca do zagospodarowania to jest najlepszy moment ,ja juz czasami musze obchodzic się smakiem ,bo po prostu sie nie mieści
Bardzo mi sie podoba bedę tutaj wpadała oglądać postępy w pracach ,masz fantastyczene gatunki iglaczków
Pozdrawiam serdecznie Dana
Bardzo mi sie podoba bedę tutaj wpadała oglądać postępy w pracach ,masz fantastyczene gatunki iglaczków
Pozdrawiam serdecznie Dana
marzenia się spełniają! Dana
Piękna kolekcja koreanek (Ice Breaker gigant!!!), a tą procerkę Glauca Compacta sam bym przygarnął