Jakie wierzby posadzić żeby nie rozrosły się jak chwasty - namęczyliśmy się przed wykopaniem stawu z pozbyciem krzaków wierzbowych.

Poprawiono literówki.
Posadź w takim razie, drzewa iglaste. A tak przy okazji, w jakim celu chcesz sadzić drzewa od południowej strony stawu. Zasłonią Ci słońce, i możesz mieć problem z grzybieniami i innymi roślinami wodnymi, one wszystkie lubią stanowiska słoneczne, jeśli je oczywiście planujesz w stawie.perdii pisze:Jesienią wykopaliśmy staw. Czy posadzić drzewa ze strony południowej?
Jakie wierzby posadzić żeby nie rozrosły się jak chwasty - namęczyliśmy się przed wykopaniem stawu z pozbyciem krzaków wierzbowych.
Paweł ja mam grzybienie w zacienionej części oczka i pięknie kwitną.Paweł Woynowski pisze: Zasłonią Ci słońce, i możesz mieć problem z grzybieniami i innymi roślinami wodnymi, one wszystkie lubią stanowiska słoneczne, jeśli je oczywiście planujesz w stawie.
lila31 pisze:Paweł jesteś pierwszą osobą, która twierdzi, że słońce jest potrzebne dla roślin wodnych i żeby nie zasłaniać oczka drzewami, zaskoczyłeś mnie![]()
Jak jest optymalnie?
Mariolko, a widziałaś grzybienie rosnące w pełnym słońcu, żeby mieć porównanie. Te na słońcu mają ciut mniejsze liście lecz jest ich dwa razy więcej, że nie wspomną. o nie przeliczonej ilości kwiatów na jednej roślinie i długości kwitnienia. Kwitną przez cały, w zasadzie, sezon.Mariola54 pisze:Paweł ja mam grzybienie w zacienionej części oczka i pięknie kwitną.Paweł Woynowski pisze: Zasłonią Ci słońce, i możesz mieć problem z grzybieniami i innymi roślinami wodnymi, one wszystkie lubią stanowiska słoneczne, jeśli je oczywiście planujesz w stawie.
Nie narzekają, że im za ciemno![]()
![]()
A jakie masz ujęcie wody do oczka.lila31 pisze:Paweł jeszcze jedno pytanie.
Jak wpływa zażelaziona (z bardzo dużą ilością związków żelaza) woda na rozwój roślin wodnych?
Ja bym nie sadził. Takiej powierzchni i tak nie zacienisz. Jak się zdecydujesz na drzewa to daj wierzby płaczące - trzeba je regularnie przycinać (ogławiać). Iglaki odradzam.
W cieniu czy w slońcu tak czy siak bedą kwitly ,w zacienionym oczku kwitną krócej mam na mysli godziny grążele lubią slońce glony jeszcze bardziej.moim skromnym zdanirm lepiej jak kwitną kr€cej ale w czystej wodzie.Moje oczko jest zacienione sąsiada nie ,moje kwitną okolo 3 godzin krócej i to jest faktMariola54 pisze:Paweł prawdę powiedziawszy trzeba by porównać
tę samą odmianę rosnącą w takich samych oczkach
jedną w cieniu drugą w słońcu.
Dopiero można by coś na ten temat powiedzieć.
Ja takiej możliwości nie miałam.
Moje grzybienie też kwitną bardzo długo.