Dżdżownice w trawniku
Dżdżownice w trawniku
Witam,
Mamy 3 letni trawnik. Podloze bylo gliniane z 3-5 centymetrami czarnej ziemi. Wlasnie 3 lata temu przekopalem ziemie z glina i na to wysypalem dodatkowo 10 cm czarnej ziemi. Kupiona w 80 litrowych workach - to jest maly ogrodek przy tarasie. Ziemia miala byc dobra do trawnikow. Na poczatek trawnik byl bardzo ladny. Dwa lata temu pojawily sie pierwsze kopczyki - okolo 2-3cm wysokosci. Wygladaja tak jak by ziemia byla wyduszona przez rurke - cos w rodzaju makaronu. Na poczatek byly pojedyncze ale rok pozniej pojawilo sie ich tak duzo, ze nie mozna chodzic po trawniku. Ziemia jest wszedzie, trawa znika. Wyglada to na atak dzdzownic chociaz nie do konca jestem pewien. Czy ma ktos jakas rade na to?? Sytuacja jest teraz taka, ze nie ma szans nawet na koszenie trawy - kosiarka sie zapada, ziemia jest zbyt pulchna. A 3 lata temu bylo wszystko OK.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
LS
Mamy 3 letni trawnik. Podloze bylo gliniane z 3-5 centymetrami czarnej ziemi. Wlasnie 3 lata temu przekopalem ziemie z glina i na to wysypalem dodatkowo 10 cm czarnej ziemi. Kupiona w 80 litrowych workach - to jest maly ogrodek przy tarasie. Ziemia miala byc dobra do trawnikow. Na poczatek trawnik byl bardzo ladny. Dwa lata temu pojawily sie pierwsze kopczyki - okolo 2-3cm wysokosci. Wygladaja tak jak by ziemia byla wyduszona przez rurke - cos w rodzaju makaronu. Na poczatek byly pojedyncze ale rok pozniej pojawilo sie ich tak duzo, ze nie mozna chodzic po trawniku. Ziemia jest wszedzie, trawa znika. Wyglada to na atak dzdzownic chociaz nie do konca jestem pewien. Czy ma ktos jakas rade na to?? Sytuacja jest teraz taka, ze nie ma szans nawet na koszenie trawy - kosiarka sie zapada, ziemia jest zbyt pulchna. A 3 lata temu bylo wszystko OK.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
LS
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po deszczu dżdżownice topią się w mokrej glinie.
Miałam to samo
Pomogło piaskowanie.
Widłami amerykańskimi dziurki co 5-10cm, porządnie rozszerzone, miotłą wmiatany piach jako sączek. Potem na cała powierzchnię 5 cm piachu rzecznego, gruboziarnistego. Ten znika po 2 miesiącach wdeptany w glinę. I jesienią to samo, następne 5 cm.
Pomogło- psy się nie ślizgają na gliniance , nie wyrywają kęp trawy, a dżdżowniczki żyja teraz pod ziemią i maja swobodny oddech.
Powodzenia !
Miałam to samo
Pomogło piaskowanie.
Widłami amerykańskimi dziurki co 5-10cm, porządnie rozszerzone, miotłą wmiatany piach jako sączek. Potem na cała powierzchnię 5 cm piachu rzecznego, gruboziarnistego. Ten znika po 2 miesiącach wdeptany w glinę. I jesienią to samo, następne 5 cm.
Pomogło- psy się nie ślizgają na gliniance , nie wyrywają kęp trawy, a dżdżowniczki żyja teraz pod ziemią i maja swobodny oddech.
Powodzenia !
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Wygląda na to że dałaś nie odpowiednią ziemię pod trawnik. Jeżeli są dżdżownice to znaczy że ziemia jest za dobra. Powinien być torf (kompost) całkowicie przerobiony w której dżdżownice nie znajdą pożywienia. Skoro trawa ginie to musi być jeszcze inna przyczyna. Dżdżownice aż takich szkód nia wyrządzają. Skoro są dżdżownice to są i krety.
Pozdrawiam Leszek.
Pozdrawiam Leszek.
Dżdżownice
Mój trawnik w ogrodzie pokrył się mini kopczykami ziemi (średnica ca 1cm). Nocą w świetle latarki widzę uciekające i chowające się przed światłem glisty.
Jak je zwalczyć?
Jak je zwalczyć?
Racja - ma tu miejsce moja niefachowosc nazewnictwa (mam nadzieje ze Dzdzownice mi to wybacza ). Tak czy owak Dzdzownic mam najwyrazniej nadmiar. Chodze bardziej po czarnej ziemi (z fedrunku Dzdzownic) , niz po....... trawniku !. Te pozyteczne stworzenia niszcza moja prace, trawnik wyglada beznadziejnie.
ja