Gatunki mąki, kasz i płatków
Gatunki mąki, kasz i płatków
Proszę znawców o opisanie mi jak to jest z numeracją mąki w sklepach np . co oznacza 450 , 650 - wiem że chodzi chyba o przemiał ,a może o dodatki ???Która jest lepsza ?
duduś
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Re: gatunki mąki
Nie do końca o przemiał. Liczba przy mące określa zawartość popiołu, czyli części mineralnych, które nie ulegają spaleniu.
I nie ma czegoś takiego, jak "lepsza" mąka. Do różnych celów używa się różnych mąk Do ciast i tortów użyjesz mąki o jak najniższej liczbie, do chleba razowego tej o wyższej...
I nie ma czegoś takiego, jak "lepsza" mąka. Do różnych celów używa się różnych mąk Do ciast i tortów użyjesz mąki o jak najniższej liczbie, do chleba razowego tej o wyższej...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- olcia123
- 100p
- Posty: 123
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Re: gatunki mąki
Pani Alicja Żywczak, w bardzo przystępny sposób, przekazuje nam:
Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.
Podstawowe typy mąk pszennych:
* mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
* mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
* mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.
Podstawowe typy mąk pszennych:
* mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
* mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
* mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: gatunki mąki
Jeśli ktoś ma dostęp do "prawdziwej" mąki prosto ze młyna...będzie dobra do wszystkiego!
Kaśka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: gatunki mąki
Żytnia - bardzo lubię, jest jednak nie-do-wszystkiego. Placki czy racuchy z mąki żytniej są szare, bure i gluciaste. Dodaję więc do niej mąkę kukurydzianą i jogurt na wyrośnięcie, i racuszki wychodzą może nie najpiękniejsze, ale smaczne i puchate. Szczególnie te z kwiatami bzu czarnego albo kawałkami owoców (np. cząstkami jabłek)
Ryżowa - używam do smażenia warzyw albo ryb w cieście naleśnikowym (cóś jak tempura).
Orkiszowa - używam do wszystkiego, jest uniwersalna
Orzechowa - na wspaniałe placki, ciasta, biszkopty, torty itd itp.
Ziemniaczana - dla mnie tylko na kisiel i jako dodatek do babki piaskowej. Sz.Teściowa podobno robiła z niej kluski tzw. nylonowe, nie miałam okazji spróbować, jakby ktoś z Sz.forumowiczów znał jakieś szczegóły i chciał się nimi podzielić, to bardzo poproszę
(chleba nie piekę, nie odnoszę się więc do zależności gatunek mąki <=> gatunek chleba)
Ryżowa - używam do smażenia warzyw albo ryb w cieście naleśnikowym (cóś jak tempura).
Orkiszowa - używam do wszystkiego, jest uniwersalna
Orzechowa - na wspaniałe placki, ciasta, biszkopty, torty itd itp.
Ziemniaczana - dla mnie tylko na kisiel i jako dodatek do babki piaskowej. Sz.Teściowa podobno robiła z niej kluski tzw. nylonowe, nie miałam okazji spróbować, jakby ktoś z Sz.forumowiczów znał jakieś szczegóły i chciał się nimi podzielić, to bardzo poproszę
(chleba nie piekę, nie odnoszę się więc do zależności gatunek mąki <=> gatunek chleba)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: gatunki mąki
Kluski nylonowe owszem, jadłam, ale to trzeba lubić. Taka ciągnista guma do żucia. Robi się je z:
1kg ziemniaków ugotowanych
czubata szklanka mąki ziemniaczanej
2jaja, sól
dalej tak jak z ciastem na kopytka
1kg ziemniaków ugotowanych
czubata szklanka mąki ziemniaczanej
2jaja, sól
dalej tak jak z ciastem na kopytka
Kaśka
- aconitum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1278
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: gatunki mąki
mała ściąga po mąkach....
http://www.pzzkrakow.com.pl/pl/oferta/maki_paczkowane/
http://www.pzzkrakow.com.pl/pl/oferta/maki_paczkowane/
Anka
-
- 200p
- Posty: 382
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Głubczyc(242m n.p.m.)płd Opolszczyzna
Re: gatunki mąki
Jest jeszcze mąka zwana tapioką, to mąka pozyskiwana z manioku(słodki ziemniak) który rośnie w ciepłych krajach, u nas jest choć dość rzadko spotykana w skepach,ale można ja zamówić przez internet.
Re: gatunki mąki
mąka ziemniaczana jest gł, składnikiem klusek "Sląskich" - wspaniałe - polecam!!!!!!!! zwłaszczA Z SOSIKIEM
duduś
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Gatunki mąki, kasz i płatków
Czym się różnią Płatki owsiane górskie od Płatków owsianych zwykłych? Błyskawiczne są drobniejsze, chyba mielone, ale te zwykłe i górskie na pierwszy rzut oka nie różnią się od siebie wcale... Mam na myśli płatki firmy Kupiec (to nie jest reklama, to tylko pytanie zagubionego klienta...).
Ostatnio zajadam się surówką piękności, płatki różne, owsiane, żytnie, orkiszowe, do tego kilka łyżek wrzącej wody, potem różne orzechy, migdały, żurawiny, szczypta soli i jakiś starty, albo pokrojony owoc plus kilka łyżek zimnego mleka. Raz dodałam startą surową marchewkę, ale to nie to No i stąd wziął się temat płatków, bo sporo tego widzę w sklepach, a jak jest taki wielki wybór, to miło byłoby wiedzieć jakie są między nimi różnice... oprócz koloru opakowania i ceny...
Ostatnio zajadam się surówką piękności, płatki różne, owsiane, żytnie, orkiszowe, do tego kilka łyżek wrzącej wody, potem różne orzechy, migdały, żurawiny, szczypta soli i jakiś starty, albo pokrojony owoc plus kilka łyżek zimnego mleka. Raz dodałam startą surową marchewkę, ale to nie to No i stąd wziął się temat płatków, bo sporo tego widzę w sklepach, a jak jest taki wielki wybór, to miło byłoby wiedzieć jakie są między nimi różnice... oprócz koloru opakowania i ceny...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Aisyrk
- 1000p
- Posty: 1195
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Gatunki mąki, kasz i płatków
Kluski "nylonowe" i śląskie to jedno i to samo. Na 4 części [objętościowo] gotowanych i przetartych ziemniaków 1 cząść mąki kartoflanej + jajko i wyrobić jak kopytka. Formuję kulki trochę większe niż wloski orzech z wgłębieniem po środku. Idealne do wszelkiej wołowiny w sosie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."