Kwas ortofosforowy/ fosforowy 85%
Kwas ortofosforowy/ fosforowy 85%
Potrzebuje pilnie zakwasic podłoże w/w środkiem. W moim przypadku najlepszy jest ten kwas ale nigdzie nie mogę go dostać. Z tego co przeczytałem to sprzedaja tylko na dzialalność itp.
Czy ktoś w okolicach w-wy może się podzielić?
P.S. Prosze nie pisać o innych środkach typu siarczany czy insol. Konkretnie szukam tego kwasu.
Z góry dziękuje
Pozdr.
Z.
Czy ktoś w okolicach w-wy może się podzielić?
P.S. Prosze nie pisać o innych środkach typu siarczany czy insol. Konkretnie szukam tego kwasu.
Z góry dziękuje
Pozdr.
Z.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwas ortofosforowy/ fosforowy 85%
ZBYCHU, jeśli szukasz kwas ortofosforowy/fosforowy to nie ten dział i nie to forum
(spróbuj forum chemiczne: http://www.chemicalforum.eu/ ).
A jeśli szukasz sposób na zakwaszenie gleby pod rhododendrony to rozważ także
inne sposoby i środki. Może w Twoim przypadku woda po ogórkach kiszonych wystarczy.
(spróbuj forum chemiczne: http://www.chemicalforum.eu/ ).
A jeśli szukasz sposób na zakwaszenie gleby pod rhododendrony to rozważ także
inne sposoby i środki. Może w Twoim przypadku woda po ogórkach kiszonych wystarczy.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
A można widzieć do jak niskiego pH chcesz obniżyć odczyn gleby i w jakim celu? Jeśli chodzi o rośliny wrzosowate to na dłuższą metę najlepiej jest używać kory do wysypywanie roślin dokoła-powoli ale skutecznie zakwasi to glebę.
kora jest/byla juz wysypana właśnie ze względu na jej właściwości zakwaszające.
Chce utrzymać pH < 5 pod rododendronami. Aktualnie jest w okolicach 6 pH. Czesc byla sadzona w torfie 3,5 - 4,5 ale chyba tegoroczne obfite deszcze zmienily mocno pH gleby.
Chce utrzymać pH < 5 pod rododendronami. Aktualnie jest w okolicach 6 pH. Czesc byla sadzona w torfie 3,5 - 4,5 ale chyba tegoroczne obfite deszcze zmienily mocno pH gleby.
a nie chcesz podsypać siarką? stara i sprawdzona metoda
siarka przy wyższym pH od podaj 5,2 nie jest wskazana, również z uwagi na powodowanie zasolenia.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Kwas ortofosforowy kupiłam bez żadnych kwitków tutaj:
- http://www.chemkonfekt.pl/oferta.html
Za 5 złotych pan nalał mi do szklanej butelki ok. pół litra kwasu i nie pytał po co mi to
Opakowanie przyniosłam swoje, musi koniecznie być szklane, trzeba je też doskonale oznakować!!!
I przestrzegać stężeń, bo łatwo spalić sobie rośliny...
Siarka w glebie działa przez kilka lat, nie można siarkowania powtarzać zbyt często.
- http://www.chemkonfekt.pl/oferta.html
Za 5 złotych pan nalał mi do szklanej butelki ok. pół litra kwasu i nie pytał po co mi to
Opakowanie przyniosłam swoje, musi koniecznie być szklane, trzeba je też doskonale oznakować!!!
I przestrzegać stężeń, bo łatwo spalić sobie rośliny...
Siarka w glebie działa przez kilka lat, nie można siarkowania powtarzać zbyt często.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ZBYCH_122 możesz coś więcej? bo nie słyszałam i nie bardzo rozumiem dlaczego tak miałoby się stać, a stosuję siarkę (raz na 3/4 lata) od kilkunastu lat
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Zbychu ja mam, ale mieszkam w Szczecinie. Dzisiaj jest mecz nasi z waszymi:) może ktoś Twój znajomy tu jest? Wtedy dostawa bezproblemowa:) pisz w razie co ba ja chętnie sprzedam
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Tam piszą o nawozach zakwaszających, a nie o siarce.ZBYCH_122 pisze:polecam lekture forum:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82%C4%99dy
np. 5 post od góry
Siarka (taka pylista) nie jest nawozem, ona jedynie zakwasza glebę. Tylko robi to dosyć powoli, bo musi się utlenić, żeby zakwasiła. A w warunkach atmosferycznych siarka utlenia się wolniutko.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Czy jest jakaś różnica między kwasem ortofosforowym a fosforowym? Proszę o odpowiedz.
Czy jest jakaś różnica między kwasem ortofosforowym a fosforowym? Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam Aga
praktycznie żadna
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"