U Dawida =)
U Dawida =)
Założyłem nowy temat. Powróciłem po dłuższej przerwie i już dzielę, się z Wami moją skromną kolekcją :
1)Grubosz :
2)Dracenna (tylko jaka?) :
3)Fikus:
4)Kalanchoe (coś chyba z nim nie tak) :
5)Storczyk:
6)Aloes (tylko jaki?):
1)Grubosz :
2)Dracenna (tylko jaka?) :
3)Fikus:
4)Kalanchoe (coś chyba z nim nie tak) :
5)Storczyk:
6)Aloes (tylko jaki?):
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Dawida =)
Witaj!
Ta darcena to kordylina
Ta darcena to kordylina
- renata_22
- 200p
- Od: 25 mar 2010, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyk jakoś tak marnie wygląda z tym jednym kwiatkiem Czy on jest w zwykłej ziemi do kwiatków czy źle widzę?
Pozdrawiam Renata ...
Doniczkowce w przeglądzie...
Doniczkowce w przeglądzie...
Tak, tak wiem i w przeźroczystej doniczce. Za niedługo będę przesadzać, dostałem tego storczyka już w takim stanie - myślę, że da się go jeszcze odratować ;)
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawidzie.
Trzymam kciuki za storczyka, żeby udało Ci się mu pomóc.
Trzymam kciuki za storczyka, żeby udało Ci się mu pomóc.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymam kciuki żeby udało Ci się odratować storczyka Niech wszystko ładnie rośnie
Teraz poproszę Was o pomoc, dostałem od koleżanki 3 szczepki , ale nie mam pojęcia co to za rośliny :
1) (ma niby kwitnąć na różowo)
2)
3)
1) (ma niby kwitnąć na różowo)
2)
3)
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry Dawidzie. Co do szczepek to nie mogę ci pomóc, ale jeśli chodzi o storczyk, to srpawa jest do wygrania. Powszechnie wiadomo, że uprawia się je w specjalnym podłożu, ale ja swojego pierwszego storczyka w swojej nieświadomości przesadziłam do zwykłej ziemi. I rósł tak ze cztery lata, kwitnąc rzadko, ale jednak. Teraz jest największy z całej mojej kolekcji. Oprócz tego wypuścił dwa keiki ( nie wiedziałam wtedy, co to są keiki) i obecnie rosną razem trzy sztuki, równe co do wielkości, i każda ma osobny stożek wzrostu. I wierz tu powszechnie przekazywanym informacjom!! Rok temu przesadziłam go do podłoża storczykowego. Na razie się rozprzestanienia korzonkami i nie kwitnie.
To pierwsze to oleander,drugie to chyba trzykrotka a trzecie nie wiem.
Fikus ma chyba za dużą doniczkę....
Fikus ma chyba za dużą doniczkę....
wanda7 To jak myślisz powinienem zrobić , przesadzać go czy nie ?
Miro78 Dzięki A czy za duża doniczka znaczy - zła ?
Miro78 Dzięki A czy za duża doniczka znaczy - zła ?
Wiele roślin w za dużych doniczkach zaczyna rozwijać głównie korzenie i słabiej rośnie nad ziemią (np. zamiokulkasy czy noliny) lub nie kwitnie (np. storczyki, sępolie). Ale co do fikusa aż tak bym się chyba nie przejmował, on szybko rośnie, więc z czasem i tak by potrzebował większej. Ja swojego przesadziłem do wielkiej donicy i od tamtej pory jego liście zrobiły się też wielgachne i rośnie zdrowo ;)
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Dawid jakoś cię wcześniej nie widziałem na forum
Kolekcja ładna jest,roślinki jeszcze młode więc wszystko przed tobą,a ten aloes z 6 zdjęcia to aloes drzewiasty,sam mam taki,on szybko się rozrasta
Kolekcja ładna jest,roślinki jeszcze młode więc wszystko przed tobą,a ten aloes z 6 zdjęcia to aloes drzewiasty,sam mam taki,on szybko się rozrasta