Nasze/Moje bonsai

Rośliny doniczkowe
Pablo
50p
50p
Od: 16 paź 2008, o 14:54

Nasze/Moje bonsai

Post »

Witam wszytskich, naprawdę ciekawe okazy baonsai prezentujecie, przyznam szczerze, że ja preferuję bonsai z iglaków - głównie z sosen. Chociaż w tym roku zamierzam jescze pozyskać buka pospolitego i kształtowac go na bonsai - ma piękne naturalnie układające się poziomo gałęzie. Tymczasem zamieszczam kilka zdjęć moich bonsai z sosen pospolitych i modrzewia:) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Moje bonsai

Post »

Śliczne drzewka,napisz ile mają latek.Gratuluję . :wit
Renia
Pablo
50p
50p
Od: 16 paź 2008, o 14:54

Post »

Najstarsza sosna 22 latka to ta na samej górze. , Modrzew 6 lat, sosenka kaskadowa ok 7, a ta pochylona 8. Mam też kosodrzewinkę około 5 letnią, którą formuję od dwóch lat i na efekt przyjdzie poczekać jeszcze z rok do dwóch lat - pozostałe sosenki około dziesięciu sztuk w formie przygotowawczej tzn. niektóre w gruncie przyrastają na grubość w pniu, posostałe odrutowane przyjmują odpowiedni kształt w normalnych donicach - jak dobrze przezimują zamierzam coś z nimi zacząć robić od wiosny:)
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Tak myślałam,takie cudeńka wymagają czasu.Dzięki za odpowiedź.
Renia
Awatar użytkownika
lukasek-1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2008, o 05:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Moje własne BONSAI

Post »

Witam

Mam na imię Łukasz, jestem początkującym ogrodnikiem, fascynują mnie drzewka BONSAI i chciałem się pochwalić własnymi drzewkami. Z tego względu że jestem ograniczony do dwóch parapetów moja kolekcja bonsai jest mała. Moja pierwsza przygoda z BONSAI zaczęła się gdy dostałem od narzeczonej kilka lat temu Fikusa :
Obrazek

Niedawno w biedronce pojawiły się Fikusy Retuza i wpadłem na pomysł by sobie je kupić i dodać coś od siebie:

Obrazek

Obrazek

Od Siebie oczywiście dodałem doniczki i żwirek.

Mam jeszcze BONSAI z Klonów Palmowych, co prawda nie jest to roślina doniczkowa domowa ale fotki pokażę:

Obrazek

Obrazek

Czekam na komentarze (mile widziana krytyka i porady)

Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Artexo
50p
50p
Od: 7 kwie 2010, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje własne BONSAI

Post »

Jak dla mnie super ;:138
Najbardziej spodobał mi się ten ostatni... ma w sobie coś fajnego :)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Mnie również spodobał się ten ostatni....daleko w przyszłości może być świetną roślinką!
Witamy Cię na forum co jeszcze tam masz?
Awatar użytkownika
lukasek-1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2008, o 05:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Postaram się niedługo zrobić jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

oj, tak ten ostatni jest "uroczy" ale nie powiem żeby reszta fikusików mi się nie podobała .:) Super :) Czekam na więsej foteczek :)
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam :wit
Te dwa z klonów palmowych są powalające ;:180
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
GrzegorzGB
50p
50p
Od: 21 lut 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Klony zostaw teraz w spokoju. To młode drzewka. Wsadź do ziemi lub głębokiej donicy. Tam nie ma pnia więc musisz poczekać kilka lat na przyrost.

Powodzenia
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p
Od: 4 kwie 2012, o 15:09

Post »

lukasek-1988 pisze: Obrazek
kurcze ten wygląda jak człowiek, który odwrócił głowę w bok i drapie się w tyłek ;) Bardzo mi się podoba ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Witaj :wit
Sama nie mam bonsai ale na pewno z ciekawością będę śledzić Twój wątek. Fajne okazy o by jak najwięcej w Twojej kolekcji.
Pozdrawiam :)
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”