Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
Witam znów chce się was poradzic Posadziłem dziś na działce brzoskwinie Inke tylko nie wiem czy dobrze to zrobiłem bo wykopałem dół na 40cm głębokośći i przykryłem szczepienie drzewa ziemia gdzieś ok 10cm Podobno szczepienia nie przykrywa się ziemią ale bałem sie że będzie za płytko posadzone drzewko Co mam zrobić prosze o rade
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wykop i podnieś. Tak, żeby miejsce szczepienia było tuż nad ziemią. O głębokość się nie martw, te korzenie, które widziałeś ostatnio nie zawsze będą takie krótkie. A jeśli boisz się na razie o wyrwanie drzewka przez wiatr, to je zapalikuj.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Porada - jak sadzic brzoskwinie
Ja radziłabym Ci miejsce szczepienia przykryć na zimę , na wiosną należy wtedy odgarnąć , jak juz będziesz pewien , że nie będzie mrozów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bishop pisze o jednym , Bożena o czym innym - stąd nieporozumienie. Jedno to głębokość sadzenia drzewka (a ta jest zdecydowanie za duża) - więc należy jak najszybciej to poprawić (czytaj: post Bishopa) - a inną sprawą jest zabezpieczenie już prawidłowo posadzonego drzewka na zimę. Miejsce szczepienia może być jak najbardziej przykryte - my z reguły usypujemy kopczyki na 15-20 cm od ziemi. Oczywiście wiosną nie należy czekać zbyt długo z ich rozgarnięciem.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Porady sadzenie brzoskwiń
Pomolog masz rację - ja pisałam o przykryciu , a nie o głębokości posadzenia
pozdrawiam
pozdrawiam
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Tak, teraz rozumiem i dziękuję, pa pozdrawiam
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jeżeli to jest lekka gleba to ja bym zostawił.
Brzoskwinia jest okulizowana na siewce tak więc skarlenia nie ma a przecież sadzimy z miejscem szczepienia nad powierzchnią gleby żeby odmiana się nie ukorzeniła i żebyśmy nie stracili efektu podkładki.
Na ciężkiej jest ryzyko "przyduszenia" korzeni ale na lekkiej glebie nie powinno być z tym problemu.
Brzoskwinia jest okulizowana na siewce tak więc skarlenia nie ma a przecież sadzimy z miejscem szczepienia nad powierzchnią gleby żeby odmiana się nie ukorzeniła i żebyśmy nie stracili efektu podkładki.
Na ciężkiej jest ryzyko "przyduszenia" korzeni ale na lekkiej glebie nie powinno być z tym problemu.
Pozdrawiam,
J
J
Brzoskwinia
Witam mam małe pytanko odnośnie brzoskwini.W tym roku posadziłem brzoskwinie inke,nurtuje mnie jedno,a mianowicie kilka dni temu drzewko okopczykowałem ziemią (zabezpieczyłem korzeń),tylko teraz nie wiem przy jakiej temperaturze musze zabezpieczyć część górną flizeliną i czy tą flizeline moge śćągnąć jak temperatura będzie na plusie
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Brzoskwinia
Poproszę o znaki przestankowe, bo nie doczytałam do końca, a straciłam oddech.
Waleria
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Porada - sadzenie brzoskwini
Aro, jeśli masz już założony własny wątek o swojej brzoskwini, to dopisuj W NIM nowe posty, a nie twórz nowego. Taka ciągłość pozwala na lepsze doradzanie, bo twoje drzewko ma już u na swoją historię, nie musisz więc pisać od nowa wszystkich szczegółów.
Poczytaj o ochronie zimowej tutaj:
- Jak zadbać na zimę o jabłonkę zaszczepioną tej wiosny?
- Zima a młode drzewka owocowe
Drzewka ubiera się PO pierwszych przymrozkach, kiedy temperatura ustali się na minusie. A zdejmuje się osłonki wczesną wiosną, kiedy soki ruszają. Osłonki nie mogą być zbyt szczelne, żeby się roślina nie zaparzyła.
Poczytaj o ochronie zimowej tutaj:
- Jak zadbać na zimę o jabłonkę zaszczepioną tej wiosny?
- Zima a młode drzewka owocowe
Drzewka ubiera się PO pierwszych przymrozkach, kiedy temperatura ustali się na minusie. A zdejmuje się osłonki wczesną wiosną, kiedy soki ruszają. Osłonki nie mogą być zbyt szczelne, żeby się roślina nie zaparzyła.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Witam, dzisiaj był w nocy przymrozek - 5~6 o mrozu. Zakopczykowane mam drzewka posadzone jesienią, dzisiaj jeszcze okryłam je włókniną. Mam nadzieję, że zima im nie zaszkodzi. Pozdrawiam
Adresy do moich wątków
Witam chcę się od was dowiedziec,jak rozpoznać czy brzoskwinia nie przemarzła mi tej zimy Dziś przyglądałem się jej, i martwi mnie to że pędy boczne są brązowawe lekko pomarszczone miejscami widze jakiś zielone, na tych pędach od spodu ,ale to naprawde bardzo mało
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Poczekaj z oceną do wiosny - teraz jest na to zdecydowanie za wcześnie
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie