Bonsai jak uformować

Rośliny doniczkowe
Monia80
50p
50p
Od: 15 lut 2008, o 14:45

Bonsai jak uformować

Post »

widziałam kiedyś na allegro beniaminka uformowanego na bonsaj, wyglądał cudnie. Chciałabym coś takiego zrobić ze swoim beniaminkiem tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Mój beniaminek ma dopiero 20 cm wysokości, i jest to ta odmiana która ma drobniutkie listki. Jeśli ktoś wie jak mam zacząć go przycinać to bardzo proszę o pomoc, dziękuję z góry:)
czerniach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2008, o 22:49
Kontakt:

Post »

:D witaj Monia 80 Formowanie fikusa zaczynamy od przycięcia wierzchołków wzrostu ,co zaowocuje krzewieniem się całej korony Poznac musisz również podstawowe style bonsai.Pozdrawiam Piotr.Obrazek
pozdrawiam Piotr
Monia80
50p
50p

Post »

dziękuję za pierwsza wskazówkę, odwiedziłam ostatnio kilka stronek na temat bonsai i wiem już na ten temat trochę więcej, powinnam jednak zamieścić zdjęcie mojej roślinki ale chwilowo mój aparat jest zepsuty i nie ma czym zdjęcia zrobić. Ten okaz na zdjęciu wygląda super. Dziękuje jeszcze raz za zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie.
Monia80
50p
50p

Post »

No dobrze trochę to trwało ale mam już zdjęcia mojego beniaminka :D. jestem już po pierwszych trzech krokach. Trochę sobie poczytałam na temat bonsai i zaczęłam działać. Po pierwsze: przesadziłam do płaskiej doniczki. Ale miałam duży problem z kupnem specjalnej doniczki więc po prostu obcięłam zwykłą plastikową. Po drugie: trochę podcięłam korzenie. A po trzecie: owinęłam drucikiem i powykrzywiałam gałązki i łodygę główną. Szczerze mówiąc po tych zabiegach patrzyłam tylko kiedy mój okaz zacznie zrzucać liście. No ale minął już miesiąc a On ciągle wypuszcza nowe listki. Co do przycinania to jeszcze tego nie zrobiłam ponieważ chce żeby jeszcze urósł na wysokość. Teraz spróbuję dodać te moje zdjęcia. Mam nadzieje, ze mi sie to uda. Proszę tylko o komentarz czy zabiegi na mojej roślince wykonałam prawidłowo. Z góry dziękuję :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia80
50p
50p

Post »

Ależ się cieszę po raz pierwszy wysyłałam zdjęcia na tym forum i sukces za pierwszym razem :o . Jeszcze raz proszę o komentarz. Zdjęcia są zrobiona praktycznie z każdej strony. Wydaje mi się ze doniczka powinna być jeszcze bardziej płaska...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dobrze ale tak na 3- bo doniczka na bonsai się nie nadaje jest za głęboka, powinna być typowa płaska a system korzeniowy do niej mocowany. W tej będzie rósł normalnie tyle że uzyskasz żądany kształt gałęzie nie będą one jednak tak intensywnie i prawidłowo grubiały. :D
Monia80
50p
50p

Post »

ojojoj ocena bardzo surowa :wink: , no ale oczywiście zgadzam się z nią. Po prostu miałam straszny problem z kupnem doniczki typowej na bonsai. Szukałam na allegro ale tam ceny były szokujące. No więc postanowiłam sama zrobić taka doniczkę. Ale najwidoczniej za mało ją przycięłam. Będę musiała zatem jeszcze raz przyciąć tę doniczkę. Dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamów sobie w kwiaciarni przecież na giełdach takie doniczki są ogólnodostępne to powinni Ci przywieźć. :D
Monia80
50p
50p

Post »

bardzo dobry pomysł, dziękuję za radę :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Samo wsadzenie rośliny do płaskiej doniczki nie czyni z niej jeszcze drzewka bonsai. Najważniejsze jest takie przycięcie korzeni i zielonej masy także ewentualne odrutowanie gałęzi aby roślina zniosła to jak najlepiej, po prostu aby rosła (żyła) dalej. Potem już tylko "pilnuje" się aby utrzymać wybrany kształt.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
dziubka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2010, o 13:43

drzewko bonsai

Post »

Witam! Od kilku tygodni mam drzewko Bonsai.Kilka dni temu zauwazylam ze traci liscie! Co moze byc tego powodem i co powinnam zrobic by temu zapobiedz ??http://img651.imageshack.us/img651/9573/26082010349.jpg
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: drzewko bonsai

Post »

Jak listki żółkną i odpadają, to po prostu się aklimatyzuje, w jasne miejsce go i wiosną Ci odbije. Jak listki czarnieją to znaczy, że jest przelany i trzeba oszczędniej go podlewać.
dziubka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2010, o 13:43

Re: drzewko bonsai

Post »

Listki ani nie zolkna ani nie czarnieja.A drzewko stoi kolo okna i codziennie po poludniu jest tam slonko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”