Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika

Post »

Wiszące ogrody Babilonu ? łączą wirtuozerię techniczną z romantycznym marzeniem.?
?Ogrody te zostały założone w VI lub VII wieku p.n.e. Zwisające z tarasów pnącza zakrywały mury, co sprawiało wrażenie, że te piękne rośliny zawieszone są w powietrzu. Do ich nawadniania używano wody z Eufratu ?
? Inaczej niż pozostałe spośród siedmiu cudów, powstały nie ku chwale władzy, lecz uczucia-wspaniały dowód miłości króla do żony tęskniącej za rodzinnym krajobrazem?
I tak mój kochany małżonek wzorem króla Nabuchodonozora zbudował akwaponikę. Ja nie jestem Amyitis nie tęsknie za rodzinnym krajobrazem lecz kocham rośliny. Mój wiszący ogród to rośliny ozdobne a Eufrat to akwarium.
Dlaczego poruszam taki temat? Akwaponika (z ang. aquaponics) to system integrujący hodowlę ryb (akwakulturę) oraz hydroponikę, czyli sposób uprawy roślin bez gleby. O ile w systemie hydroponicznym nawozem dla roślin jest specjalnie komponowany zestaw mikro i makroelementów (zazwyczaj w postaci nawozów sztucznych), to w systemie akwaponicznym nawozem dla roślin są odchody ryb (stałe + amoniak).
Akwaponika to system integrujacy dwie pasje, mego męża- akwarystykę i moją miłość do roślin. Mam w domu szaleństwo rosli ale w uprawie tradycyjnej, ale oniemiałam zachwytu gdy moje roślinki zaczęły rosnąć w akwaponice, cudo :tan
MOJE ROŚLINY POSADZONE W AKWAPONICE SZALEJĄ ZE SZCZĘŚCIA :)

Chętnie pokazałabym zdjęcia, ale nie mam pojecia jak to zrobić
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Re: Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Post »

Witam,
Przepraszam za moją nieobecność, pisałam pracę magisterską (ze złamaną nogą), miałam to szczęście, że z pasji, a nie z obowiązku. Kocham kwiaty i moje rybki. Tytuł mojej pracy: OCENA EFEKTYWNOŚCI INNOWACYJNEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA NA PRZYKŁADZIE FIRMY "AQUAPONIKA.PL". Dyplom z wyróżnieniem, została zgłoszona przez uczelnię na konkurs " Akademicki mistrz innowacji". Tyle chwalenia się.
Moje kwiaty oszalały, tojeść i bluszcze zasłaniają całe okno, mam w domu dżunglę.......eksplozję roślinności i nie muszę jej podlewać, i nie muszę jej nawozić. Moje kwiaty rosną. Mam własny mały Babilon.
Zanim sezon ogórkowy się zaczął, postanowiłam posiać ogórki, aby mieć sadzonki. Jedną partię posadziłam w akwaponice, a drugą moja córka zasiała w doniczkach. Szok, te w akwaponice wykiełkowały po dwóch dniach, a posadzone przez moją starszą córkę o wiele później.
Szanowni Goście i Użytkownicy - mam kilka marzeń, ale podstawowym jest, aby moje dzieci w zimie nie jadły pomidora, który nie smakuje jak pomidor (chociaż jest ogrągły i czerwony). Marzę o tym, by moje dzieci jadły ogórki bez e-koli, a ryby nie były modyfikowane genetycznie (panga to sumy rekinie, które pływają w moim akwarium :D , oczywiście nie zamierzam ich zjeść :D ).
Szanowni Goście i Użytkownicy, to nie jest reklama tylko pasja. Akwapnika jest, ma się dobrze - w USA, Australii.
Wiem jedno, kocham rośliny i nie lubię pomidorów, którę nimi nie są.
Na zdjęcia z mojej pasji zapraszam jutro.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawy temat.Z niecierpliwością czekam na zdjęcia.Mam akwarium więc może i ja coś podpatrze.
Pozdrawiam.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Tak jak obiecałam zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

To jest coś pięknego ;:138
Gdzieś widziałem już twoje dzieło jak powstało od początku z opisem jak dobrze sobie przypominam .
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Dziękuje, dziękuje, ale wierz mi zdjęcia tego klimatu nie oddają. Postaram się zamieścić jeszcze parę zdjęć, wieczorkiem. Wróciłam właśnie z ogródka i ogórki muszę zakonserwować.
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ale musiałaś w to pracy wszystko włożyć aby to tak wyglądało jak wygląda.
;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Oj trzeba robić przetwory na zimę , bez nich ciężko się obyć .
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Troszkę zieleni przed snem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

życzę miłych snów
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A tam co te rurki idą do góry , to jest jakiś filtr umieszczony??
Ale piękny busz ;:138
Moje roślinki:
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

A poproszę konkretnie, które rurki, bo w całym systemie jest sporo hydrauliki.
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Na 4 zdjęciu od góry licząc.
A jeszcze mam pytanie czy to wystające z akwarium to jest taki konar czy to taka skała??
Moje roślinki:
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Jeżeli masz na myśli tę szarą rurę w akwa, jest to wewnętrzna deszczownia, którą podawana jest woda nasycona co2 z reaktora, pracująca w niezależnym obiegu. Jeżeli chcesz zobaczyć szczegóły, wejdź na http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... 40&t=22002 .
W baniaku są dwa wystające z wody korzenie - jeden kupiony w sklepie, egzotyczny, drugi - pięćsetletni dąb, dostałam w prezencie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”